fbpx

Zveřejněno: 11. 9. 2017

Lidský zásah? Kdepak. Tato jezera jsou skutečně dílkem přírody. A povedeným. Ve světě jich najdete na desítku a za prvními dvěma dokonce nebudete muset tisíce mil daleko. 

Nacházejí se totiž přímo v Evropě – ve Španělsku. Další fascinuje svou barvou cestovatele, kteří se vydávají po krásách Senegalu, jedno se rozkládá v Kanadě, jedno v Bolívii, další tři se ukrývají v Austrálii a své růžové unikáty mají například i Ázerbájdžán nebo Nový Zéland. 

Řasa jako továrna na růžovou

Krásná paleta růžových odstínů je ve většině jezer zapříčiněna přítomností řasy Dunaliella salina, která kupodivu patří do třídy "zelenivek". Oproti jiným zeleným řasám ale její kontakt se slanou vodou spouští chemickou reakci, při které se uvolňuje červené barvivo. V závislosti na koncentraci řas tak na jezerech vzniká zajímavá růžová podívaná, jejíž odstíny a intenzita mutují v závislosti na koncentraci řas v daném místě. Obě španělská jezera Laguna Salada de Torrevieja a Laguna Salada de la Mata mají svoje vody hustě protkané. Z ptačí perspektivy vypadají skutečně jako jahodový milkshake. Přítomnost té samé řasy pak byla prokázána i při zkoumání růžového odstínu senegalského jezera Retba nebo Champagne Pool na Novém Zélandu. To je sice vlivem proudů růžové jen některou část v roce, ale i tak je to nezapomenutelný zážitek.

Takovou třešničkou na dortu pak je, že koupat se v tomto jezeře není jen balzám pro oči, ale i pro tělo. Bylo totiž zjištěno, že Dunaliella salina je doslova rezervoárem na vitaminy, betakaroten a minerální látky a z "fleku" by mohla být zařazena mezi superfoods. I proto se nyní celá řada výzkumníků kosmetického a zdravotního průmyslu snaží o její umělé získávání.

Růžové hory a sůl 

Daleko méně známé, avšak o to zajímavější je sladkovodní jezero Dusty Rose Lake v Kanadě. Jeho růžová barva sice nemá s řasou nic společného, protože ta se vyskytuje pouze ve vodách vynikajících extrémně vysokou slaností, avšak i zde byl objeven její původce. V tomto případě za všechno může hornina, po níž stéká voda shora. Odstín umocňuje i to, že hornina prosvítá i zespoda jezera.

Červené minerální sedimenty zabarvily dorůžova i Lagunu Colorada v Bolívii. Odstín pro panenky tu umocňuje i vysoká koncentrace boraxu ve vodě. Ve vodách tohoto jezera se ale nevykoupete. Nejenže je součástí přírodní rezervace, ale patří také k jedněm z nejmělčích. To v Ázerbájdžánu u jezera Masazir Lake naopak hloubku najdete. A i tady byste si mohli dát ozdravnou koupel. Jezero je plné růžové soli, která mu barvu propůjčuje. 

Poklad na jezeře

shutterstock 705904288 1

Slanomilná bakterie, které pravděpodobně jezero vděčí za svou barvu, ještě nebyla objevena.

Nejvíce růžových jezer najdete v Austrálii. Zatímco u jezer Hutt Lagoon, Quairading Pink Lake nebo Pink Lake je důvod známý, západoaustralské jezero Hillier je stále opředeno tajemstvím. Růžová barva na neuvěřitelné ploše 245 hektarů není způsobena výskytem Dunalielly, soli ani hornin. Testování ukázalo, že si voda z jezera uchovává růžový odstín i po přenesení do jiných podmínek. Zatím se pracuje s verzí, že barvu Hillieru dává jiná slanomilná bakterie, která se ale stále hledá. 

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel, Hilier Lake, Australia

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...