fbpx

Kvalitní cédéčko a kvalitní deska sebere méně energie. Problém nastává, když je vyhodíte

Zveřejněno: 21. 3. 2019

Streaming je dnes u mladých lidí nejoblíbenějším způsobem poslechu hudby. V posledních letech ale nárůst prodeje zaznamenaly i staré formáty, z nich pak především klasické vinylové deskyPodle BBC konkrétně vinyl od roku 2007 zaznamenal pozoruhodný nárůst prodejů až o 1 427 procent, když se v roce 2018 ve Velké Británii prodaly přibližně čtyři miliony „elpíček“. Protože popularita vinylu nevykazuje žádné známky blízkého úpadku, je pravděpodobné, že se bude vyrábět stále víc nerecyklovatelných disků. Člověk by si tedy mohl logicky myslet, že to bude mít negativní dopad na životní prostředí. Je ale streaming ekologičtější?

Samotné desky byly původně vyráběny z šelaku, tedy z přírodní živice, než ji plně nahradil nerecyklovatelný vinyl. Protože šelak není derivátem fosilních paliv, nezanechával za sebou takovou uhlíkovou stopu jako jeho nástupce vinyl.

Plast vydrží víc

Šelakové desky ale měly jednu nevýhodu. Byly velmi křehké a náchylné k poškození vodou a alkoholem. Proto zákonitě musely časem ustoupit odolnějším plastovým deskám, které slibují dlouhověkost – což je skvělé pro spotřebitele, ale katastrofické pro přírodu. Za ideálních podmínek, tedy bez pohybu a přívodu kyslíku, bude trvat pravděpodobně půl století, než se vyřazená PVC deska rozloží.

Loňský prodej 4,1 milionu desek ve Velké Británii podle BBC znamená přibližně 1,9 tisíce tun CO2 v ovzduší.

Jenže existují i podmínky, které „ideální“  nejsou. Třeba přirozené podmínky většiny skládek, jejichž půda má různou kyselost a teplotu. Ty mohou způsobit, že vyřazené PVC desky začnou vylučovat rozpouštědla, která se do plastů přidávají, aby byly pružnější. Rozpouštědla pak v místě rozkladu nadále přetrvávají nebo unikají dál jako látky znečišťující své okolí.

lp 531153523

Vlna elpíček neboli vinylů se vrací. V Británii se loni prodalo přes čtyři miliony desek

Vložme do toho trochu matematiky. Moderní vinylové desky obsahují kolem 135 gramů PVC materiálu s uhlíkovou stopou. Loňský prodej 4,1 milionu takových desek ve Velké Británii podle BBC znamená přibližně 1,9 tisíce tun CO2 v ovzduší, přičemž se tu nebere v úvahu přeprava a balení. Takovou uhlíkovou stopu zanechá ročně přibližně 400 lidí.

CD škodí míň, ale...

V 80. letech byly vinylové desky nahrazeny menšími a kompaktnějšími CD, které slibovaly delší životnost a lepší kvalitu zvuku. Ty spotřebují méně materiálu než vinylové desky a navíc jsou vyráběny z vrstveného polykarbonátu a hliníku, který životní prostřední ničí o trochu méně než PVC. Kvůli tomu, že je výsledný materiál smíšený, jej ale nelze recyklovat.

cd 427623577

Cédéčko je menší, ale nelze ho recyklovat


Vysoce kvalitní CD tak za ideálních podmínek (teď už víme, které to jsou) vydrží 50 až 100 let, nekvalitní CD, vyráběné z křehkého polykarbonátu, jsou daleko méně odolné, ne však snáze rozložitelné. Poškodí je přímé sluneční světlo, teplo, škrábance, otisky prstů a šmouhy. Pak tyto nekvalitní CD končí častěji na skládce.

Streaming bere energii

Současná digitální technologie poslechu hudby poskytuje bezchybnou kvalitu zvuku a nepodléhá fyzickému poškození, takže nedochází k znehodnocení zvukové stopy. Hudbu lze snadno kopírovat, nahrávat a sdílet i bez dlouhého stahování a „vypalování“, jak tomu bylo dříve. Je díky tomu, že streamovaná hudba není hmatatelná jako vinyl a CD. Je ale tato digitální hudba šetrnější k životnímu prostředí? Odpověď zní ne. Spotřebovává totiž mnohem více něčeho, co vinyl a CD tolik nepotřebují. Elektrickou energii. Což stojí peníze. Hodně peněz.

Informace se získávají a přenášejí přes síť do routeru, odkud jsou pomocí Wi-Fi přenášeny do našich elektronických zařízení.

Nové hudební formáty jsou bez materiálu. Elektronické soubory, které stahujeme, se ale ukládají na aktivních, chlazených serverech. Informace se získávají a přenášejí přes síť do routeru, odkud jsou pomocí Wi-Fi přenášeny do našich elektronických zařízení. To se děje pokaždé, když streamujeme. CD a vinyl mohou být po zakoupení přehrávány znovu a znovu. Pokud ale posloucháme streamovanou hudbu pomocí zvukového systému Hi-Fi, odhaduje se, že spotřebujeme přibližně 107 kilowatthodin elektřiny ročně, což bude stát v přepočtu 15 liber, tedy nějakých 450 korun. Jen pro srovnání: Samotný CD přehrávač spotřebuje ročně 34,7 kilowatthodiny elektřiny, což stojí ročně 5 liber, tedy něco kolem 150 korun.

Nejlepší volba? Věrnost

Autoři článku na BBC se tedy ptají, která varianta je tou „zelenější“. Vinyl a CD, nebo populární streamování? Pokud oblíbenou skladbu „sjedete“ párkrát a potom na ni „zapomenete“, bude pravděpodobně tou přípustnější variantou streaming.

Související…

Konopné výrobky nahrazují CD či mp3. Fungují jako nosiče hudby
Lukáš Hurt

Pokud ale patříte mezi vášnivé posluchače, pak je lepší fyzická kopie hudby, která energii, již by spotřebovalo streamování, ušetří až 27krát. A úplně nejlepší potom je zachovávat věrnost. Poslouchat oblíbené desky, nezbavovat se jich a streamovanou hudbu stahovat do chytrých zařízení a nenechávat ji jen tak „viset“ na síti.

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...