fbpx

Velkolepě pojatý areál s 284 kilometry sjezdovek ocení nároční lyžaři i rodiny s dětmi, ačkoliv jeho nadmořská výška nepřesahuje hranici dvou tisíc metrů

Zveřejněno: 2. 3. 2019

Ročně si sem najde cestu dvě stě tisíc českých lyžařů, kteří už vědí, že lyžování v Alpách nemusí být spojeno s vysokou nadmořskou výškou. Skiwelt je nejrozsáhlejší propojenou lyžařskou oblastí nejen v Rakousku, ale i v Evropě. A to také proto, že místní mikroklima nadělí ročně víc sněhu než v řadě výše položených míst.

Oficiální název zní SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental a jeho marketingový slogan  zní v překladu: Šíleně velký. Není to nadsazené, jak každý lyžař rychle pochopí, když vyrazí z jednoho z devíti středisek v údolí (Brixen im Thale, Ellmau, Going, Hopfgarten, Itter, Kelchsau, Scheffau, Söll, Westendorf) na pláně. Vybudovány tu byly tři okruhy na sebe navazujících sjezdovek, stačí si jen vybrat. A má to výhodu, když na okruh vyrazíte s dětmi, neexistují žádné argumenty, jak štreku opustit, musí se pokračovat stále dál...

skiwelt wilder kaiser brixental fotograf tim marcour

Devět středisek s 284 kilometry krásných sjezdovek láká k fantastickým výletům lyžařskými terény


Hohe Salve je nejkrásnější vyhlídkový vrchol Tyrolska, kolem kterého se celý lyžařský kolotoč točí. Spleť lanovek a vleků s celkovou přepravní kapacitou 110 tisíc lyžařů za hodinu, devět středisek s 284 kilometry krásných sjezdovek láká k fantastickým výletům lyžařskými terény, které neberou konce.

Závody na Hexenschussu

Nejdelší, desetikilometrová sjezdovka vede do střediska Hopfgarten, další úžasně dlouhé tratě vedou do středisek Itter, k zubačce v Ellmau, Hopfgartenu a do Brixenu, kde navazuje lyžařská houpačka Westendorf. Snowboardisté si zadovádějí na dvou U-rampách i mimo ně. Impozantní stěny blízkého masívu Wilder Kaiser a v dálce Vysoké Taury tvoří jedinečnou přírodní scenérii. 

skiwelt wilder kaiser brixental skihuettengaudi foto w9 1

I v Rakousku se dá u sjezdovek pít. Nejlépe ale s mírou, nebo Jürgenem


U střediska Söll byly vybudovány nové zážitkové sjezdovky Hexenschuss a Hexenwelle. Sjezdovka Hexenschuss se nachází u sjezdovky Siller-Keat, kde si lyžaři mohou změřit i rychlost své jízdy. A na chatě Simonalm lze poobědvat s pravými čarodějnicemi – jen si je nutno rezervovat včas místo, zájem je obrovský.

Děti na svah!

SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental je díky moderním lanovkám lyžařskou oblastí dobrou pro rodiny. Najdou tu široké, mírné svahy a skvěle upravené sjezdovky, mnoho modrých tratí a sjezdů do údolí.

Region se pyšní i velkou nabídkou lyžování při večerním osvětlení. Můžete si zajít také na sáňkařskou dráhu, na brusle, vyzkoušet biatlon a noční běžkování. Jednou za týden se tu koná show lyžařských instruktorů, kteří rádi předvádějí své umění v současném i "historickém" lyžování. K dispozici je i hotel v podobě iglú, kde vám servírují jídlo na ledových stolech. Ale nebojte. V iglú je příjemně vytopeno a spacáky jsou obzvlášť kvalitní.

skiwelt wilder kaiser brixental fotograf christian kapfinger 17

Už jen ta vyhlídka stojí za to. To kdybyste si zapomněli lyže


Obzvlášť v březnu se vyplatí rodinná dovolená, protože v  doprovodu rodičů, pokud si jeden rodič zakoupí skipas aspoň na 3 dny, lyžují děti zdarma. Kromě precizně upravených tras nabízí SkiWelt bezpočet malých, příjemných zastavení. Koncepce dobrého žití se tady propaguje na každém kroku, respektive v každé z 81 horských restaurací. Tyroláci vědí, že dobré jídlo a pití s posezením na horském sluníčku je stejně dobrý zážitek jako samotné lyžování.

Související…

Jarní lyžování v Leogangu: Běžky, freeride, wellness i párty na sněhu
Jan Müller

foto: Christian Kapfinger, zdroj: Skiwelt

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...