fbpx

Moskyti mají na svědomí milion lidí ročně. Hadi padesát tisíc. Psaní SMS zpráv za volantem šest tisíc. Žraloci – pouhých šest.

Zveřejněno: 10. 8. 2018

Žraloci, kteří především díky Spielbergovu filmu Čelisti ze 70. let získali pověst krvežíznivých oblud, ročně usmrtí v průměru 6 lidí. Je mnohem pravděpodobnější, že na vás v práci spadne automat na pití a rozdrtí vás k smrti, než že vás zabije žralok.

Související…

Chytat ryby je zábava. Chytit rybu je už poměrně problém.

Oproti šesti obětem na straně lidstva tady máme přibližně 100 až 273 milionů žraloků, kteří jsou ročně usmrceni lidmi. Ti jsou zabíjení ve snahách o zvýšení bezpečnosti na plážích, nebo omylem spolu s dalšími rybami, případně z čistého rozmaru jako trofeje. Rozšířené je také uřezávání žraločích ploutví do polívek. Zmrzačení žraloci jsou pak vypouštění zpátky do moře a neschopni plavat klesnou ke dnu a udusí se.

shark
Je mnohem pravděpodobnější, že na vás v práci spadne automat na pití a rozdrtí vás k smrti, než že vás zabije žralok

Žraločí kousnutí ale není výjimečné proto, že jsou žraloci tak vzácní, ale kvůli tomu, že prostě nechtějí jíst lidi. Žraloci jsou přirozeně velmi plachá zvířata a neznámých velkých objektů se bojí. Sami od sebe na člověka zaútočí jen zřídka, většinou pouze tehdy, jsou-li k tomu přímo vyprovokovaní.

Žraloci prostě nechtějí jíst lidi

Žraloků je, jak známo, obrovské množství druhů. Před dvěma lety zaujala zpráva o druhu žralok grónský, který je možná nejstarším žijícím obratlovcem na světě. Vědci zkoumali několik desítek těchto jedinců a jejich stáří odhadli na 250, ale možná taky 400, či dokonce 500 let. 

foto: shutterstock, zdroj: EcoWatch

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...