fbpx

Díky inftrastruktuře vybudované rodinou Schultzových zažijete světovou extratřídu

Zveřejněno: 1. 2. 2018

Stanice lanovky v Kaltenbachu má rozlohu nákupního centra. Pavučina vleků se odtud rozbíhá do všech stran. Letíme nad krajinou usazeni do šestimístné sedačky Sonnenjet a tušíme, že tohle bude naše nejlepší lyžování v životě.

S moji jedenáctiletou dcerou jsme spíše rekreační lyžaři, a tak nás baví klidnější sjezdovky. A tak to, že bez většího úsilí se dá celý den spletí sjezdovek projíždět od jedné horské chaty ke druhé a doplňovat v jejich elegantních interiérech tekutiny a kalorie. Středisko Zillertal zkrátka patří k největším, nejmodernější a nejkrásnějším v Alpách. Od lyžování ve všech variantách, přes sáňkování, běh na lyžích a bruslení – každý si tu najde to své.

55 třítisícovek

Dvě paralelní kabinové lanovky nás vezou více než kilometr nad údolí. Na severovýchodním svahu nad Kaltenbachem najdeme největší síť přehledných sjezdovek všech obtížností, které začínají ve výškách přes 2 000 m.

Pohled na 55 třítisícovek, které se nad zillertálským údolím tyčí, překoná i ty nejkrásnější snímky z pohlednic.  Celkem se kolem nás rozprostírá 113 km sjezdovek a 48 lanovek a vleků, což je asi třikrát víc než v největším českém krkonošském středisku.

Svahy nad Kaltenbachem jsou vesměs příjemně červené, na druhou stranu do Hochfügenu spadají i tmavočervené až černé tratě, nehledě na ohromné freeridové terény. Sezóna je překvapivě dlouhá, obvykle až do konce dubna.

kw gondel 1 preview

Náročnější tratě stékají podél osmimístné sedačky Schnee Express a čtyřmístné sedačky Krössbichlbahn, naopak lehčí a více než 100 m široké carvingové hřiště se táhnou  podél nově vybudované osmimimístné sedačky pod chatou Kristallhütte (2 160 m).

Hochzillertal patří do majetku rodiny Schultzových, zřejmě nejúspěšnějšího rodinné firmy v Alpách.  Mohou se pochlubit například luxusními horskými restauracemi Kristallhütte a Wedelhütte, které ční na nejvýše položených, vyhlídkových bodech areálu.  

 

Fügen-Spieljoch

Sousedícím střediskem je  Fügen-Spieljoch.  Celkem je tu kolem dvaceti kilometrů sjezdovek, které jsou většinou červené. Letos byla uvedena do provozu naprosto špičková desetimístní kabinová lanovka. Na její horní stanici je restaurace Bergloft s velkou terasou.  

Dalším střediskem je Hochfügen je vlastně malá hotelová stanice ve výšce 1 500 m n. m., do níž vede klikatá silnice z údolí a také zde končí parkovištěm u vleků. Na protější svah pod vrchol Pfaffenbühel (2 431 m) se šplhá kabinová lanovka, ve vyšších partiích navazuje ještě  čtyřmístná sedačka s modrými tratěmi nad hranicí lesa.  

Cesta z Hochfügenu zpět do Kaltenbachu obnáší výjezd kabinkou na Marchkopf, odkud po červené trati a následně sedačkou k vrcholové stanici centrálního Sonnenjetu.

Ze zdejšího prašanu se mohou těšit méně zdatní i expertní freerideři: z téměř dvouapůltisícového vrcholu Marchkopf spadá na obě strany několik značených lyžařských tratí, nehledě na volné svahy mimo ně, a malým rájem freeriderů je i celý Hochfügen.

Děti a rána

Moje dcera se mnou už zvládla lyžovala celé dny, nicméně i a ty menší ratolesti rodina Schultzových myslí. Pro děti je k dispozici rozsáhlý prostor v okolí horní stanice kabinek z Kaltenbachu. Nechtějí-li nejmenší lyžovat, mohou je rodiče svěřit dětskému klubu Zwegerl, kde se o ně postarají - děti si mohou hrát nebo sledovat filmy, samozřejmostí je oběd i odpolední spánek.

Jestli patříte mezi ranní ptáčata, tak určitě využijte možnost vyrazit první lanovkou pod sluncem ozářené vrcholy hor. A pak si můžete užít sjezdy na čerstvě upravených sjezdovkách. V areálu Hochzillertal-Hochfügen se totiž lanovky rozjíždějí už o půl osmé ráno. To jsou ještě hory prázdné a celé jen vaše.

Více informací na www.best-of-zillertal.at, www.hochzillertal.com , www.hochfuegenski.com, www.spieljochbahn.at .

 

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...