fbpx

Shromaždiště přání: Kde končí papírky ze Zdi nářků 1 fotografie
Modlitby a přání mezi kameny Zdi nářků

Věra Kudynová v Jeruzalémě navštívila nejsvatější místo židů, zmizela těsně před tím, než začala válka v ulicích

Zveřejněno: 15. 5. 2018

Jeruzalém navštíví každý rok víc než jeden a čtvrt milionu turistů z celého světa, nechybí tu žádná barva pleti, jazyky všech kontinentů. Návštěvníci se do ulic Starého města sotva vejdou, ale trpělivě stojí dlouhou frontu u všech zásadních historických míst a objektů. Ač je všude turistický mumraj, atmosféra starého Jeruzaléma vysílá klid a mír.

Související…

Izrael se může stát největší konopnou pěstírnou na světě
Lukáš Hurt

V Davidově městě nelze nenavštívit Zeď nářků. Každý den tu věřící i nevěřící do škvír zdi zasunou na 28 000 lístečků. Škvír na zasunutí je možná dost v ženské i mužské sekci, ale lístečků je příliš mnoho. Jeden vytlačuje druhý, ráno zastrčené udělají místo poledním a ty zase večerním, kupy se válejí po zemi.

Jsem si zcela jista, že všechna přání jsou hezká, a ať se týkají zdraví nebo lásky, všechna dohromady za řadu let nakumulovala energii, které říkáme pozitivní. 

Zajímalo mě, co se s nimi dělá? Lístky s přáními se nevyhazují, ale shromažďují se. Když jich je dost, pohřbí je na Olivetské hoře. Tam se pochovávají již tři tisíce let nejbohatší nebo nejzasloužilejší občané. Naše prosby či přání k Bohu pak spočinou mezi nimi.

Jsem si zcela jista, že všechna přání jsou hezká, a ať se týkají zdraví nebo lásky, všechna dohromady za řadu let nakumulovala energii, které říkáme pozitivní. Koneckonců, v místě zázraků nečekáme nic jiného, ale přání exportu míru od „města měst“ do světa je společné pro všechny lidi, kteří Jeruzalém navštívili či teprve navštíví.

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...