fbpx

Nákup nového chytrého telefonu znamená takovou spotřebu energie, jakou obstará telefon během celého desetiletí v provozu

Zveřejněno: 14. 5. 2018

Pokud chcete myslet na životní prostředí, tak si místo nového mobilu kupte jenom novou baterii. Ušetříte nejen svoji peněženku, ale i naši planetu. Vědci z McMaster University sledovali uhlíkovou stopu, kterou vytváří celý ITC obor, a zjistili nemilá čísla.

Související…

Proč je dobré před poradou vybrat mobily a laptopy do košíčku
Jan Handl

Přestože moderní počítače i mobilní telefony spotřebovávají při svém provozu méně energie, celkový dopad na životní prostředí se zhoršuje. ITC odvětví tvořilo v roce 2007 pouhé jedno procento uhlíkových zplodin, v roce 2040 to má být už 14 %. To je polovina ze znečištění, které produkuje doprava…

Energie k výrobě

Mobilní telefon je nastaven na cyklus dvou let, pak si uživatel vybírá nový model. Ovšem dopad na životní prostředí není tvořen jen spotřebou energie při provozu zařízení, ale hlavně jde o jeho výrobu a třeba i samotnou těžbu materiálů, které se při výrobě používají. Vědci spočítali, že ještě než prvně nový mobil nabijeme, bylo při jeho výrobě spotřebováno tolik energie, že by stačila na celých 10 let provozu.

Apple veřejně přiznal, že iPhone 7 Plus produkuje při výrobě o 10 % více oxidu uhličitého než starší model iPhone 6S.

Tohle srovnání energetické náročnosti výroby a provozu jasně ukazuje, že čím déle budeme telefon používat, tím později uštědříme planetě další políček v podobě nově vyrobeného a koupeného přístroje.

Na velikosti záleží

Vědci navíc uvádějí, že telefony s většími displeji celkem pochopitelně produkují výraznější uhlíkovou stopu. Apple veřejně přiznal, že iPhone 7 Plus produkuje při výrobě o 10 % více oxidu uhličitého než starší model iPhone 6S.

V případě menších telefonů rozdíl tolik výrazný není. Ovšem mezi modely 4S a 6S došlo ke skoku o více než polovinu emisí oxidu uhličitého. Tato čísla demonstrují, že výroba mobilních telefonů je čím dál tím náročnější. Není se tedy co divit předpovědím, podle kterých se do několika let budou emise tvořené při výrobě mobilů násobit.

foto: Shutterstock, zdroj: Co.Design

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...