fbpx

Instruktážní video a matematický vzorec napoví, jak se nejlépe vyhnout kapkám

Zveřejněno: 24. 4. 2018

Tento „lifehack“ serveru Lifehacker určitě někdy využije každý z nás. Šlo o to zjistit, zda zůstaneme sušší, když v dešti poběžíme místo pomalé chůze. V silném dešti většinou běžíme, jde o jakousi přirozenou reakci a vlastně ani nevíme, jestli děláme dobře. Prozradíme, že dobře děláme.

Vlastně to není až zas takový objev. Čím méně času strávíme v dešti, tím lépe. Ale někteří lidé tvrdí, že když se pohybujeme méně, tělo je také méně vystaveno dešťovým kapkám. Konkrétní vzorec, který dokazuje to, co tvrdí autoři videa, je tady: Celková vlhkost = (vlhkost za sekundu x čas strávený v dešti) + (vlhkost na metr x uražená trasa).

Související…

Jak se vrátit do práce po koroně? 10 rad, jak vypadat chytře na poradě
Luboš Heger

No, pokud nejste matematicky zdatní a pod tímto jednoduchým vzorcem si nic nepředstavíte (a ani video vám to neobjasnilo), vezmete možná za vděk vysvětlením, které pochopí úplně každý. Dešťové kapky padající shora vás zmáčí tím méně, čím kratší dobu na ně budete zespodu zírat. To je logické, že?

Tak to ještě trochu zamotáme. Čím rychleji poběžíte, tím méně zmoknete. Když ale běžíte, máčí vás i kapky z boku, do kterých naběhnete, to je ta druhá část vzorce. Je jedno, jak rychle se pohybujete, zmáčení budete úplně stejně, jako kdybyste stáli. Jde tedy o minimalizaci počtu kapek, které na vás spadnou shora – tedy rychlost je rozhodující. A čím rychleji běžíte, tím méně jste mokří.

Ano, běžte rychle, ale nezapomínejte na to, že v plné rychlosti se může přihodit nepříjemnost – zaškobrtnete a plácnete sebou do louže. V dešti tedy raději běhejte rozumnou rychlostí, hrozba pádu do louže může výpočty pěkně zamotat.

foto: Profimedia, zdroj: Lifehacker

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...