fbpx

Člověk si naštěstí začíná uvědomovat, že žralok potřebuje chránit

Zveřejněno: 22. 3. 2018

Když jsem při potápění v Andamanském moři spatřil na pár metrů od sebe žraloka velrybího, bylo to, jako  když kolem rockového fanouška projde Bono Vox. Ach bože, byl to opravdu on! Pro potápěče je velrybí žralok největší celebrita; selfíčko s ním je trofej nejvzácnější.

Potápěči nejedí polévku ze žraločích ploutví. Vědí, že na rybářských lodích se žralokům ploutve odsekávají a pak je zmrzačené házejí umřít zpátky do vody. Žraloků, stejně jako ostatních ryb ve světových oceánech, prudce ubývá. Na souši už člověk omezil lov, zvířata k jídlu chová, ale na mořích se pořád chová jako ti přistěhovalci v Severní Americe, co vybíjeli nekonečná stáda bizonů. Rybářské lodě vybavené radary na zjišťování hejna ryb za sebou táhnou obrovské sítě a plundrují všechno, co jim přijde do cesty. Tohle šílenství není tak na očích, protože ho skrývá mořská hladina, ale někteří lidé si naštěstí začínají uvědomovat, že takhle to dál nejde. 

Čtěte také:
Nádherné krajiny se silnou "energií místa" podle Pavla Kozáka
Stop brčkům: Brčka zabíjejí mořský život ve velkém

 

Rozjela se třeba kampaň I FINished with FINs čili „Skončil jsem s polévkou z ploutví“. Připojit se k výzvě můžete na stránce akčních ochránců přírody Sea Sheperds nebo jejich kolegů ze stránky Sharksavers.org.  

Žraloků, kteří získali pověst krvežíznivých oblud hlavně díky Spielbergovu filmu Čelisti ze 70. let,  je, jak známo, obrovské množství druhů. Loni zaujala zpráva o druhu žralok grónský, který je možná nejstarším žijícím obratlovcem na světě. Vědci zkoumali několik desítek těchto jedinců a jejich stáří odhadli na 250, ale možná taky 400, či dokonce 500 let. 

 Loni zaujala zpráva o druhu žralok grónský, který je možná nejstarším žijícím obratlovcem na světě. Vědci zkoumali několik desítek těchto jedinců a jejich stáří odhadli na 250, ale možná taky 400, či dokonce 500 let. 

Flowee vám přináší nádherné snímky žraloka bílého pořízené sotva před pár dny u pobřeží Mexika. Neváhejte  a pošlete pár dolarů nebo jinak pomozte těm, kdo bojují za záchranu těchto úžasných tvorů.   A než si koupíte tuňáka, makrelu, tresku či jinou mořskou rybu, něco si přečtěte o tom, jak dramaticky klesá počet ryb ve světových oceánech.

foto: Profimedia/John Maher

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...