fbpx

Sonda má na Slunci pomoci s předpovídáním velkých událostí, které mají dopad na Zemi

Zveřejněno: 16. 7. 2018

O tom, že lety na Měsíc budou zpřístupněné i movitým turistům, se mluví bezmála deset let. NASA ale otevírá daleko zajímavější vyhlídky. Je prý možné, že za dalších 10 až 15  let budeme „navštěvovat“ i Slunce.

Související…

Byl Nikola Tesla vědec, čaroděj nebo mimozemšťan?
Lukáš Vincour

Zkušební let, který má dokázat, že se lze ke Slunci bezpečně přiblížit, má proběhnout ještě v letošním létě. Misi sondy Solar Probe Plus (SPP) poprvé veřejně představili vědci z NASA teprve v loňském roce. Učinili tak v auditorském středisku výzkumného centra Williama Eckhardta na univerzitě v Chicagu.

NASA si od mise slibuje, že se díky novým zjištěním zlepší prognózy velkých událostí ohledně počasí a klimatu.

Zkoumání slunce má zároveň přinést nové poznatky, které jsou doposud opředeny jen spoustou teorií. Vědci touží po odhalení dlouhodobých otázek ohledně koróny – vnější atmosféry Slunce. Ta je mnohonásobně teplejší než její povrch. A příčina doposud není známá. NASA si od mise slibuje, že se díky novým zjištěním zlepší prognózy velkých událostí ohledně počasí a klimatu, které ovlivňuje Zemi a život na ní. Tato cesta má také pomoci k výrobě lepších satelitů, které umožní daleko přesnější a efektivnější získávání informací z vesmíru.  

Vybavení za stamilióny

Loď má být vybavena těmi nejšpičkovějšími technologiemi, s nimiž lidstvo kdy pracovalo. Její povrch bude chránit kompozitní tepelný štít, který bude odolávat teplotě 1400 stupňů Celsia. Ten bude vyhotoven z hustého uhlíku. A zkrátka nepřijde ani interiér. Jako první vůbec zde bude nainstalován speciální systém Energetic Particle Low Energy (EPI-Lo), jehož úlohou bude měřit částečky s nízkým obsahem energie, které se polinou od Slunce. Na nejvyšší úrovni budou také zobrazovací zařízení.

Plánovaný je i detektor pro pozorování částic slunečního větru pro měření magnetických polí. Celá loď pak bude opředena fotodetektory, které budou fotit okolí a pořízené snímky rovnou zasílat do střediska k bližšímu zkoumání. 

Plavidlo, díky kterému bude cestování k největší hvězdě světa možné, by mělo stát 180 milionů dolarů. Pokud se mise osvědčí, je velmi pravděpodobné, že cestovní agentury v budoucnu zařadí do své nabídky zájezdů i lety k nejbližší možné vzdálenosti Slunci.

foto: Shutterstock, zdroj: The Space Invader, Youtube

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...