fbpx

Stromeček si pronajmout a po Vánocích vrátit. Je to ekologické, přežije ale jen asi polovina 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

I v Česku už existují společnosti, které umožňují zakoupení nebo pronájem stromečku v květináči. Dokonce opakovaně. Jde ale opravdu o nejekologičtější variantu?

Zveřejněno: 23. 12. 2023

Pokud si chcete užít Vánoce se vším všudy, patří k tomu neodmyslitelně stromeček. V České republice se těch živých ročně prodá až 1,5 milionu. Je vám líto, jak se po svátcích stromky masivně vyhazují, ale umělý se vám prostě nelíbí? Existuje ještě jedna varianta: pronajmutí stromku v květináči.

Firem, které toto poskytují, však není mnoho. Ve Velké Británii funguje například London Christmas Tree Rental. Jak se píše na webu firmy, strom si jednoduše objednáte dostatečně dopředu online a v prosinci si ho v květináči vyzvednete v jedné z jejich poboček. Strom pak zaléváte přibližně půl litrem vody denně. Po Vánocích ho pak vrátíte na místo, kde jste ho vyzvedli, a společnost jej odveze zpět na farmu, kde by v ideálním případě měl vesele růst až do dalších Vánoc. Stromek si můžete i pojmenovat a další rok si tak pronajmout ten úplně stejný. Takhle se každý stromek může lidem v domácnostech „otočit“ po čas třeba i sedmi Vánoc za sebou, dokud není na domácí použití příliš velký a je vysazen permanentně do přírody.

Do dalšího roku přežije přibližně 50 % pronajatých stromků. Zároveň čím větší stromek, tím menší šance na přežití.

I v Praze existuje podobný projekt. Jmenuje se Vánoční jedlička s budoucností a Lesy hlavního města Prahy ho provozují již od roku 2017. Zde si stromek vyloženě nepronajímáte, ale kupujete. Jde o tříleté sazenice jedle bělokoré. Na webu Lesů se píše, že stromky nesplňují parametry dokonalého vánočního stromu. To je zřejmé na první pohled, stromky jsou opravdu maličké a tak trochu „vypelichané“. Po Vánocích si je majitelé mohou vysadit u sebe na zahradě nebo s asistencí Lesů na jaře zasadit přímo v lese.

Není to tak jednoduché

Největším zdrojem oxidu uhličitého u umělých, řezaných i pronajímaných stromů je vždy jejich likvidace. Žádná z možností, která vede na skládku, tak není vhodná. A bohužel přesně tam skončí jednou plastové i některé živé stromky. Důležité proto je nevyhazovat uříznutý stromek na skládku, ale na k tomu určená místa. V Praze například mohou lidé vánoční stromky nechat vedle kontejnerů na směsný odpad, v ostatních případech by je měli dávat k popelnicím na tříděný odpad.

Co se týká stromků v květináčích, musejí samozřejmě zůstat živé, aby neskončily na skládce, upozorňuje web společnosti Goodelf. A v tom je právě ten háček. Zdaleka ne každý dokáže pronajatý stromek při životě udržet. Udržování stromku v květináči vyžaduje zvláštní péči a pozornost. Společnost odhaduje, že do dalšího roku přežije přibližně 50 % pronajatých stromků. Zároveň čím větší stromek, tím menší šance na přežití. Těm větším bývají květináče malé a jejich kořeny jsou tak zmenšené a stísněné. Pokud jsou kořeny stromků kvůli květináčům před pronájmem poškozeny, jejich šance na přežití se dále zmenšuje. Společnost tedy doporučuje pronajímat si co nejmenší stromečky.

Související…

Cizinci a Vánoce v Česku: Kapr jim nevadí, předvánoční stres ano
Petra Srstková

foto: Shutterstock, zdroj: Goodelf.co.uk

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...