fbpx

Papírová brčka: Rozmáčí se, nefungují a škodí zdraví 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Je všeobecně známo, že plast škodí planetě. Nový výzkum zjistil, že papírová a bambusová brčka škodí našemu zdraví

Zveřejněno: 20. 9. 2023

Všichni víme, že plastová brčka životnímu prostředí škodí, ale co se týče snadnosti použití, papírová brčka rozhodně nestačí. Jsou křehká, rychle se rozmočí, ucpávají se, a když v kelímku leží příliš dlouho, může po nich nápoj chutnat jako vlhké noviny. Ale nově máme výmluvu, proč je přece jen nepoužívat. Zatímco plastová brčka jsou kamenem úrazu, pokud jde o udržitelnost, ukazuje se, že papírová a bambusová brčka mohou být zdraví nebezpečná.

Hromadící se chemikálie

Podle nového výzkumu obsahují některá papírová a bambusová brčka „věčné chemikálie“; dlouhodobě působící a potenciálně toxické chemické látky, které mohou trvale přetrvávat ve vzduchu, vodě a půdě. Když belgičtí vědci testovali brčka z řady supermarketů, řetězců rychlého občerstvení a maloobchodů, zjistili, že většina z nich obsahuje syntetické chemické látky zvané PFAS.

„PFAS jsou chemikálie, které jsou velmi perzistentní a mohou se v našem těle hromadit,“ vysvětluje autor studie doktor Thimo Groffen. „Mohou tam zůstat po dlouhou dobu. Vystavení PFAS u lidí je spojováno s několika typy rakoviny, sníženou imunitní reakcí a vývojovými a reprodukčními účinky, jako je snížená plodnost.“

I když to může znít děsivě, ještě není čas na paniku. „Koncentrace PFAS v papírových a bambusových brčkách je malá, takže i riziko je poměrně malé,“ říká Groffen. Jinými slovy, pokud nežvýkáte několik brček denně, jste pravděpodobně v pořádku. „Chtěli jsme opravdu jen vytvořit povědomí, abychom lidem ukázali, jak mohou být vystaveni syntetickým chemikáliím a jak můžeme toto vystavení, byť malé, snížit,“ říká.

I když nerezová ocel nemusí obsahovat PFAS a má menší uhlíkovou stopu než brčka na opakované použití, existuje ještě jedno lepší řešení, upozorňuje Groffen. „Zbavte se brček úplně.“

Stojí za zmínku, že PFAS poskytují vlastnosti odolné vodě a skvrnám, proto se nachází v nízkých koncentracích také ve spoustě spotřebních výrobků od obalů na potraviny až po nepřilnavé nádobí.

Nerezová alternativa

Když už se tedy můžete oprávněně vyhýbat papírovým brčkům, jaká je alternativa? „Žádné z brček z nerezové oceli námi testovaných neobsahovalo PFAS,“ říká Groffen.

„Opakované použití je vždy lepší než jednorázové,“ říká ekologická aktivistka Lottie Dalzielová. Když si uvědomíme, že emise uhlíku, které se na výrobu jednoho kovového brčka spotřebují, se rovnají produkci 90–150 plastových brček, je to z hlediska životního prostředí nerozumné.

„Nerezová brčka jsou pro většinu lidí nejlepší brčka pro opakované použití,“ říká Dalzielová. „Snadno se čistí, jsou nerozbitná a lehká. Navíc se dodávají ve velikosti pro každého; ať už jimi chcete pít bublinkový čaj, smoothies nebo koktejly, pro všechno je k dispozici správná šířka.“

Ze zdravotního hlediska je důležité nerezová brčka řádně čistit. I když se v nich neudržují bakterie tak, jak bylo prokázáno u skleněných nebo silikonových brček, může být těžké zjistit, zda jsou správně vyčištěná. Pokud vám v kavárně dají brčko z nerezové oceli, dejte si pozor na brčka se zakřivením; ta mohou zachycovat potraviny a bakterie, pokud nejsou řádně vyčištěna.

„Většina brček z nerezové oceli se dodává s malým kartáčkem podobným čističi trubek, který je skvělý pro hloubkové čištění,“ říká Dalzielová. „V opačném případě je vypláchněte horkou vodou a pak je vhoďte do myčky do zásuvky na příbory. Když je kupujete, ujistěte se, že jsou vyrobeny z potravinářské nerezové oceli a neobsahují BPA (bisfenol A)“.

I když nerezová ocel nemusí obsahovat PFAS a má menší uhlíkovou stopu než brčka na opakované použití, existuje ještě jedno lepší řešení, upozorňuje Groffen. „Zbavte se brček úplně.“

Související…

Na Zemi překvapivě roste až 73 000 druhů stromů. Spočítal to kód, který prolomil Enigmu
Jan Handl

foto: Shutterstock , zdroj: Body and Soul

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...