fbpx

Zázračného domu na Maui se plameny požáru ani nedotkly. Zachránila ho souhra náhod 2 fotografie
zdroj: Profimedia

Kolem faktu, že jeden z domů zůstal nepoškozen, se objevilo množství teorií. Jak to ale bylo ve skutečnosti?

Zveřejněno: 8. 9. 2023

8. srpna 2023 vzplály na havajském ostrově Maui požáry, které v historii Havajských ostrovů nemají obdoby: potvrzených obětí je 115, téměř čtyři stovky se ke 4. září 2023 stále pohřešovaly. Nejrozsáhlejší z požárů zasáhl letovisko Lahaina na západě ostrova, které prakticky zničil.

Z map zmizelo přes 2 000 budov, z nichž naprostá většina byla rezidenčních – konkrétně 86%. Nedá se říct, že v Lahaině se život zastavil – ve své původní podobě přestal existovat, náklady na obnovu se podle odhadů blíží 6 miliardám USD, což je přibližně tolik, jako polovina navrhovaného deficitu státního rozpočtu ČR pro rok 2024.

Padlo i muzeum a bývalá věznice

Požár zničil nebo vážně poškodil historické památky Lahainy, včetně staré soudní budovy Lahaina Courthouse, stromu Banyan Tree v centru města, muzea Baldwin Home Museum a pravděpodobně i staré věznice Lahaina Prison.

V nekonečných obrazech zmaru však lze také zahlédnout něco, co působí doslova neuvěřitelně: mezi okolními pozemky, pokrytými popelem z původně opečovávaných rodinných sídel, stojí dům, kterého jakoby se požáry vůbec netýkaly. Nemovitost s červenou střechou a neporušeným bílým exteriérem je, zdá se, plameny nedotčena.

Během požárů doslova létaly vzduchem hořící kusy dřeva, tak silný byl vítr. Pokud dopadly na původní asfaltové střechy, domy vzplály velmi rychle. Nebo zapálily okolní vegetaci. Žárem pak praskla okna domů a ohni tak už nestálo nic v cestě.

Majitelé „Červeného domu“ byli v době, kdy požáry vypukly, na návštěvě u rodiny v USA. Ačkoliv se asi nedá předpokládat, že by faktem, že jejich dům zůstal požáry nedotčen, nebyli příjemně překvapeni, přiznávají, že označení „zázračný dům“, jak se mu začalo přezdívat, nesnáší a bojují s pocity viny, které se nápadně blíží charakteristice syndromu přeživších. Jsou snad obyvatelé Lahainy svědky zázraku?

Zázrak nebo souhra náhod?

Přežití Červeného domu bylo předmětem spekulací. Objevily se dokonce spekulace, že snímky domu, pořízené po požáru, byly „vyrobeny“ pomocí Photoshopu. Majitelé a každý, kdo se v místě po požáru pohyboval, to však vyvrací. Červený dům skutečně požár přečkal, stejně jako jeho zahrada.

Sto let stará nemovitost byla kdysi domovem účetních, kteří byli zaměstnáni v cukrovarnické společnosti Pioneer Mill Co. v Lahaině, jejíž historie sahá až do 19. století. Současní majitelé uvedli, že dům nedávno renovovali, ale současně vyvrátili, že by během rekonstrukce přistoupili k nějakým zvláštním protipožárním opatřením.

m shutterstock 1108678949

Lahaina bývala idylickým místem. (zdroj: Shutterstock)


Jediná zásadnější úprava spočívala ve výměně původní asfaltové střechy za plechovou a vydláždění širšího pásu okolo domu.  Kromě toho vykáceli vegetaci v nejbližším okolí, aby zabránili šíření termitů do dřevěné konstrukce domu. Cílem renovace bylo spíše obnovit staré prvky domu než zajistit jeho požární odolnost.

„Během požárů doslova létaly vzduchem hořící kusy dřeva, tak silný byl vítr. Pokud dopadly na původní asfaltové střechy, domy vzplály velmi rychle. Nebo zapálily okolní vegetaci. Žárem pak praskla okna domů a ohni tak už nestálo nic v cestě,“ říká majitelka Červeného domu Dora Atwater Millikinová.

Štěstí v neštěstí měli Millikinovi i proto, že se jejich dům nenacházel příliš blízko sousedních pozemků. Stojí na pobřeží, z jedné strany je tedy ohraničen oceánem, na protilehlé straně cestou a jeden ze sousedních pozemků po straně je prázdný. Pravděpodobnost, že plameny přeskočí, byla tedy oproti jiným domům uprostřed zástavby asi čtvrtinová.

Susie Kocherová, poradce pro lesní hospodářství z University of California, vysvětluje: „Lidé si většinou myslí, že domy vzplanou tehdy, když se k nim přiblíží obrovská ohivá masa. Často jsou ale příčinou malé žhavé uhlíky, které třeba vítr odfoukne z hořícího domu ve zdánlivě bezpečné vzdálenosti. Konspiračním teoriím se často dobře daří tehdy, když nerozumíme tomu, jak věci fungují."

Millikinovi se plánují brzy vrátit na Maui a poskytnout zázemí sousedům, kteří zůstali bez domova.

Související…

Potvrzeno: Oteplování planety opravdu zastaví nulové emise. Teď se řítíme do katastrofy
Jan Handl

foto: Profimedia, Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...