fbpx

Co dělat, když vás napadnou včely? Utíkejte a chraňte si tmavá místa, radí odborníci 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Útoky včelích rojů nejsou obvyklé, dojít k nim ale může. Naučte se, jak ochránit sebe i ostatní

Zveřejněno: 17. 6. 2023

Teplé a slunečné počasí láká ven – a ideálně si vzít do ruky osvěžující limonádu nebo ovoce. Je tu ale jeden poněkud méně příjemný faktor. Nyní koncem jara totiž začínají být aktivnější včely. Odborníci pro The Washington Post odpovídají na nejčastější otázky ohledně toho, co dělat, když na vás tito létaví producenti medu zaútočí:

Mám utíkat?

Útoky rojů jsou neobvyklé. Pokud na vás včely hromadně útočí, s největší pravděpodobností brání svůj domov. Většina včel totiž není agresivní, podotýká pro The Washington Post včelařka ze společnosti Texas Beeworks Erika Thompsonová. „Včelám a dalším broukům dochází bezpečné prostory pro život a práci. Takže s tím, jak člověk zasahuje do jejich prostředí, se tyto interakce mezi druhy přirozeně zvyšují,“ vysvětluje.

Důvodem, proč se včely obvykle zaměřují na tmavá místa na těle, jako jsou ústa, nos a oči, je podle Nieha to, že tyto části jsou nejcitlivější a útok na ně vede k „maximální reakci“.

Pokud tedy taková situace nastane, utíkejte co nejrychleji do úkrytu, a to po přímce, která vám pomůže urazit co největší vzdálenost za co nejkratší dobu, radí profesor ekologie na Kalifornské univerzitě v San Diegu James Nieh, který se zabývá komunikací a agresivitou včel. Podle britské asociace včelařů vás agresivní včely mohou pronásledovat na velkou vzdálenost a dosáhnout rychlosti přes 32 kilometrů za hodinu. „Vy ale můžete běžet rychleji, zvlášť když máte motivaci,“ podotýká Nieh. Let v roji – na rozdíl od samostatného letu – navíc může včely zpomalit.

Mám se snažit včely odehnat?

Ne, raději se snažte chránit si obličej, zdůrazňuje Thompsonová pro Washington Post. Nejenže tak nebudete mávat rukama, což by včely ještě více rozrušilo, ale také snížíte množství oxidu uhličitého, který vydechujete – a který včely popouzí. Z toho vyplývá, že je dobré se také vyhnout křiku, samozřejmě pokud zrovna nepotřebujete varovat ostatní před útokem, podotýká Thompsonová. Důvodem, proč se včely obvykle zaměřují na tmavá místa na těle, jako jsou ústa, nos a oči, je podle Nieha to, že tyto části jsou nejcitlivější a útok na ně vede k „maximální reakci“. Odborník ale zdůrazňuje, že pokud běžíte a zároveň si zakrýváte oči, musíte být velmi opatrní. Poslední věc, kterou chcete udělat, je spadnout. „To je jen recept na katastrofu,“ dodává.

Agresivní včely vás mohou pronásledovat na velkou vzdálenost a dosáhnout rychlosti přes 32 kilometrů za hodinu. Vy ale můžete běžet rychleji, zvlášť když máte motivaci.

Přestanou mě pronásledovat?

Ne, snažte se najít bezpečný a uzavřený prostor, například budovu nebo auto se staženými okny, abyste se od rozzuřeného roje oddělili, říká Nieh. Pokud to jde, můžete tento krok učinit i před pokusem o útěk. Dávejte ale pozor, abyste se neuvěznili v prostoru s otvory, kterými se mohou včely dostat dovnitř, jako je například zahradní kůlna, dodává Nieh.

Mám skočit do vody?

Neskákejte do vodní nádrže. Podle odborníků se tím zvyšuje nejen pravděpodobnost, že vás při vynořování se pro nádech včely bodnou, ale také roste riziko utonutí. Rozzuřené včely vás totiž mohou sledovat prostřednictvím bublinek oxidu uhličitého, které vypustíte pod vodou, a mohou čekat, až se vynoříte, upozorňuje Nieh. Panika a adrenalin mohou také ztížit vaše rozhodování a dýchání, takže je pravděpodobné, že se budete vynořovat častěji než normálně, abyste se nadechli, což povede k tomu, že dostanete žihadlo, varuje Nieh. Mohlo by se navíc stát, že takto včelu vdechnete a bodne vás zevnitř, což může mít katastrofické následky.

Pokud jste na včely silně alergičtí, okamžitě použijte léky pro tento případ, abyste odvrátili anafylaxi – život ohrožující alergickou reakci, která během několika minut nebo sekund způsobí otok hrdla, což ztíží nebo znemožní dýchání. 

Mám počkat s odstraněním žihadel?

Pokud si při běhu všimnete žihadel v kůži, zkuste je seškrábnout nehty, doporučuje Nieh. K žihadlu je připojen malý jedový váček s jedinečnou vůní podobnou banánu, který uvolňuje takzvané poplašné feromony, jež signalizují hrozbu pro včely v úlu. „Čím dříve se ho zbavíte, tím méně bude zápachu, který k vám může přilákat další včely,“ vysvětluje Nieh. „Rozhodně se ale nezastavujte a nesnažte se žihadla hledat. Dostaňte se co nejdále, a jakmile budete v bezpečí, začněte je odstraňovat,“ dodává. Včasné odstranění žihadel také sníží reakci vašeho těla na bodnutí, protože tím snížíte množství jedu, který proniká kůží, podotýká Thompsonová. Při odstraňování žihadla dbejte na to, abyste váček nezmáčkli – uvolnil by tak více jedu.

Jsou děti zranitelnější než dospělí?

Podle amerického ministerstva zemědělství většina lidí snese deset žihadel na kilogram tělesné hmotnosti, což znamená, že padesátikilové dítě může přežít až pět set žihadel. Dospělý člověk jich může zvládnout více než tisíc.

Jaká je první pomoc?

Všechna včelí bodnutí vyvolávají alergickou reakci, jako je otok a svědění v místě bodnutí, která může trvat i několik dní, říká Nieh. Závažné reakce hrozí ale pouze těm, kteří jsou na tento hmyz skutečně alergičtí. Pokud vás bodlo několik včel, možná budete muset jet do nemocnice na ošetření, uvádějí odborníci. Pokud jste na včely silně alergičtí, okamžitě použijte léky pro tento případ, abyste odvrátili anafylaxi – život ohrožující alergickou reakci, která během několika minut nebo sekund způsobí otok hrdla, což ztíží nebo znemožní dýchání. Pokud na včely alergičtí nejste, tyto léky neužívejte, upozorňuje Nieh. Mohly by totiž způsobit vedlejší účinky, jako je zrychlený srdeční tep a vysoký krevní tlak, které mohou být důvodem k cestě do nemocnice.

K žihadlu je připojen malý jedový váček s jedinečnou vůní podobnou banánu, který uvolňuje takzvané poplašné feromony, jež signalizují hrozbu pro včely v úlu. Čím dříve se ho zbavíte, tím méně bude zápachu, který k vám může přilákat další včely.

Jednotlivá včelí bodnutí lze ošetřovat například studeným obkladem či krémem proti svědění. Pokud ale zaznamenáte otok v jiných oblastech než v místě bodnutí a příznaky, jako jsou žaludeční křeče, zvracení, průjem, nízký krevní tlak a kopřivka, měli byste jet do nemocnice. Mohlo by to totiž znamenat, že prožíváte mírnou alergickou reakci, která se může objevit až třicet minut po bodnutí a trvat několik hodin.

Na každého bude mít včelí bodnutí jiný dopad. Pokud si někde všimnete včelí kolonie, která by mohla představovat hrozbu pro lidi, doporučuje Thompsonová zavolat zkušeného včelaře nebo odborníka na odstraňování včel, aby situaci posoudil. V případě pochybností „zachovejte klid a udržujte si odstup. Včely vás pravděpodobně nechtějí obtěžovat a vy byste neměli chtít obtěžovat je,“ dodává.

Související…

Chcete si zatančit valčíček s medvědem? Pokud ne, dělejte hluk, nebo rychle zmizte
Hana Průšová
 

foto: Shutterstock, zdroj: Washington Post

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...