fbpx

Nasaďte si čepičku z alobalu a připravte se na pořádnou jízdu

Zveřejněno: 11. 4. 2023

Chemtrails, 5G záření, zinscenované přistání na Měsíci nebo placatá planeta Země: to všechno jsou konspirační teorie, o kterých má alespoň nějaké povědomí každý, kdo přišel v posledních deseti letech do styku s internetem nebo sociálními sítěmi. Web je ale plný dalších, ne tolik rozšířených, nad kterými vám zůstane rozum stát. A přesto jim nemalé množství lidí stále věří.

Vládnou nám ještěři

Teorie, že parta humanoidních reptiliánů z vesmíru infiltrovala světové vlády a nyní řídí náš osud jako lidstva, zní více než přitažená za vlasy, a to i po předložení naprosto všech argumentů, které tuto konspiraci podporují. Přesto je tato zdánlivě šílená a jen těžko uvěřitelná konspirační teorie důvodem, proč minimálně několik lidí přišlo ke zranění, nebo dokonce o život.

Původ této konspirační teorie lze vypátrat až do roku 1929, kdy se zmínka o napůl lidských a napůl ještěřích mimozemšťanech objevila v jednom z magazínů s fiktivními historkami a příběhy. Myšlenku podlých měňavců, posedlých touhou ovládnout náš svět, začal posléze šířit známý britský konspirátor David Icke – společně s balíčkem dalších konspiračních teorií, zabývajících se tzv. Novým světovým řádem, se u některých uživatelů na internetu stala jednou z nejoblíbenějších. Za ještírky nejsou označovány pouze osoby dnes nebo dříve působící ve vysoké politice, jako třeba Hillary Clinton nebo nedávno zesnulá královna Alžběta II., ale i některé světoznámé celebrity: Madonna, Justin Bieber a Angelina Jolie se tak stali malým dílkem velké ještěří skládačky. Dlužno však podotknout, že Madonnin současný zjev může ne zcela nepochopitelně dojem odhalování její „skutečné podoby“ budit.

madonna

Odhaluje Madonna svou pravou tvář? (zdroj: CNN)


Pro většinu lidí tato konspirace představuje pouze bizarní vtip, kterému nikdo „normální“ nemůže ani z té nejmenší části věřit. I tak se ale najdou lidé, a není jich zase tak málo, kteří jsou skálopevně přesvědčeni o tom, že ještírci jsou opravdu tady a jdou po nás. Bohužel v některých případech víra v tuto konspirační teorii napáchala i opravdové škody. V prosinci 2020 odpálil Američan Anthony Warner bombu v centru města Nashville, čímž zabil sám sebe, další tři lidi zranil a poškodil několik budov. Před spácháním útoku zaslal Warner jednomu ze svých přátel dopis, ve kterém popisuje motivaci k útoku a obavy z ještěrů, kteří se mezi námi, převlečeni za lidi, pohybují.

Ptáci neexistují

Hnutí Birds Aren't Real vzniklo v roce 2017 jako satirická reakce na ostatní konspirační teorie, které v posledních letech nejen díky algoritmům na sociálních sítích zažívají zlatý věk. Zakladatel hnutí Peter McIndoe celé čtyři roky bez jediného zaváhání tvrdil, že ptáci nejsou skuteční, ale že se jedná o špionážní drony, vyrobené vládou Spojených států amerických. Ačkoliv jádro celého uskupení i většina jeho stoupenců a fanoušků si byla od začátku dobře vědoma toho, že se jedná o pouhý vtip, média začala o hnutí informovat jako o něčem, čemu mladí lidé opravdu věří.

indoe

Peter McIndoe. (zdroj: The New York Times)


Až v rozhovoru pro New York Times v roce 2021 McIndoe poprvé přiznal, že celý projekt představuje parodii, mířenou na masivní nárůst dezinformací v dnešní době. „Birds Aren't Real není jen plytká satira na konspirační teorie,“ řekl. „Ano, poslední čtyři roky jsme záměrně šířili dezinformace, ale s určitým cílem. Jde o to v dnešní internetové době nastavit zrcadlo Americe.“

Organizace za dobu své existence narostla do takových rozměrů, že zaměstnává několik lidí, inzeruje ve veřejném prostoru a pravidelně pořádá protesty, kterých se účastní stovky lidí.

Frozen jako pouhá zástěrka 

Disneyho animovaný trhák Frozen (Ledové království) z roku 2013 je dle názoru některých lidí pouhým odvedením pozornosti od skutečnosti, že Walt Disney nezemřel, ale byl zmražen. Legenda o zmrazení možná nejznámějšího filmového producenta naší historie koluje mezi konspirátory už od roku 1972, kdy se objevily první zprávy o Disneyho zájmu v oblasti kryogenního zmražení lidského těla.

Před uvedením filmu do kin se po zadání slovního spojení „Disney frozen“ do Googlu objevila celá řada výsledků, týkajících se Disneyho smrti a toho, co se vlastně poté stalo s jeho tělem. Lidé odmítali věřit tomu, že bylo zpopelněno, jak uváděly oficiální zdroje, ale naopak přiživovali teorie, podle kterých bylo zmraženo, aby byl později znovu přiveden k životu.

Ačkoliv by teoreticky opravdu mohlo jít o snahu skrýt informace o zmrazení krále animovaných filmů pod lavinou odkazů na možná nejpopulárnější dětský film posledního desetiletí, mnohem uvěřitelnější verzí zůstává, že důvodem k názvu Frozen byly spousty a spousty ledu a sněhu, které se v pohádce objevují. Což je ale samozřejmě něco, co by tvůrci filmu chtěli, abychom si mysleli, pokud se opravdu jedná o krytí této ledové konspirace.

Související…

Tendence k romantickému separatismu: Konspirátoři zakládají vlastní seznamky
Olivie Doleželová

foto: Shutterstock, CNN, The New York Times, zdroj: Livescience

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...