fbpx

Nejtišším městem je švýcarský Curych, tiché jsou pouště, přírodní rezervace i silnice. Ale nejtišší je zvukotěsná místnost Microsoftu. Tam ovšem vydrží jen málokdo

Zveřejněno: 3. 2. 2023

Ti, co bydlí v blízkosti pražské magistrály, asi nebudou úplně věřit, ale existují i tichá města. A ticho je i v některých přírodních lokalitách světa, pokud člověku nevadí řev ptáků. Nejtišší prostory však člověk vytvořil uměle a používá je k nejrůznějším účelům.

Podle Světové zdravotnické organizace je snad nejtišším městem na světě švýcarský Curych, který leží na severním pobřeží Curyšského jezera, je obklopený horami se zasněženými vrcholky a dostalo se mu titulu „nejobyvatelnější město na světě“. Na druhém pólu, tedy mezi nejhlučnějšími městy na světě, se umístila města asijská, především čínský Kanton nebo Peking, indické Dillí, Bombaj, ale i evropská města jako Barcelona či Paříž.

Do lesa či na poušť

Za tichem také utíkáme do přírody. Jestliže si chceme opravdu užít absence zvuků, měli bychom se vydat například do Olympijského národního parku, který se nachází na Olympijském poloostrově v americkém státě Washington. V roce 1976 se park stal mezinárodní biosférickou rezervací a v roce 1981 byl zapsán do světového dědictví UNESCO. Jeho část nazvaná One Square Inch of Silence je považována za nejtišší místo v USA. Tvoří ji největší neporušený jehličnatý les v zemi a na rozdíl od jiných národních parků, jako jsou Yellowstone nebo Grand Canyon, touto rezervací nevedou silnice ani nad ní nesměřují letecké trasy.

Ticho si můžeme prý užít i v kaldeře sopky Haleakalā na ostrově Maui na Havajských ostrovech, ale asi jen do té doby, než vybuchne…

Za druhé nejtišší místo v USA je považováno místo zvané Kelso Dunes, tedy pískové dunové pole Kelso v poušti Mojave. Když se sem vydáte, uslyšíte jen zpěv sypajícího se písku dun, které dosahují až dvousetmetrové výšky nad okolním terénem. Podle akustického ekologa George Hemptona bychom na cestách za tichem měli navštívit také Národní park Grasslands v kanadské provincii Saskatchewan, kde je na rozloze téměř tisíce čtverečních kilometrů jen prérie a hustá síť jezer. Ticho si můžeme prý užít i v kaldeře sopky Haleakalā na ostrově Maui na Havajských ostrovech, ale asi jen do té doby, než vybuchne…

Když nefouká, je klid i v Antarktidě

Velice tichý kontinent je Antarktida, tedy pokud pomineme skřípavé štěbetání tučňáků nebo skučivý svistot větru. Ale i ten vítr někdy přestane foukat a tučňáci nejsou všude, takže i zde můžete slyšet, jak vám tepe krev v žilách. Pokud by vám tam ale byla moc zima, nejtišší místo v Africe je na solných pláních Makgadikgadi v Botswaně, které se rozprostírají na místě někdejšího stejnojmenného jezera zhruba o velikosti Švýcarska.

Musíte ale přijet během suchého období, kdy sem zavítá jen málokterý zástupce fauny, jinak tu vedou důležité migrační stezky stád pakoňů nebo zeber. Chrámy ticha jsou také jeskyně v Mexiku, tedy především na Yukatánském poloostrově. Zdejší cenoty, závrty ve vápenci s vyšší či nižší hladinou spodní vody, vás mohou rušit jen občasným zvukem kapek padající vody. Proslulý je podle znalců především Tak Be Ha Cenote.

Do jeskyně nebo na silnici

To Evropa je na tichá místa chudší. Tím nejtišším je zřejmě také jeskyně, a to jeskyně Voronija nebo někdy také Krubera v západním Kavkazu, která se ukrývá na jednom z největších vysokohorských vápencových masívů Arabika v údolí Ortobalagan.

ticho island 1360762493

Tichá štreka Landmannalaugar na Islandu


Jedná se o druhou nejhlubší známou přírodní jeskyni světa. Známými tichými místy jsou kupodivu také silnice – donedávna to byla terénní cesta do Duhových hor (Landmannalaugar) na Islandu.

Když byste chtěli do opravdové přírody, tak tím nejtišším místem v Evropě je Kielder Forest v anglickém hrabství Northumberland.

Teď tohle místo ale objevili turisté a bylo tady pro ně vytvořeno tábořiště. A je po klidu… Ten si zatím zachovává Atlantic Ocean Road  (Atlanterhavsvegen) v Norsku. Silnice je postavena přes několik ostrůvků při pobřeží a před třinácti lety ji list The Guardian vyhlásil jako nejlepší cíl výletu na světě. Když pomineme zvuk atlantických bouří či zvuk motorů aut – tuto silnici často používají výrobci vozů ke svým reklamám – je ideální pro kontemplativní projížďku tichou a klidnou přírodou. Když byste chtěli do opravdové přírody, tak tím nejtišším místem v Evropě je Kielder Forest v anglickém hrabství Northumberland u hranic se Skotskem.

Kde slyšíte svoji krev

Nejtišší místa na světě ovšem vybudoval sám člověk. Jsou to třeba kláštery, hlavně ty buddhistické, kde se hledá kýžený klid pro meditace. Ale kam se hrabou kláštery na audiolaboratoř v kampusu Microsoftu ve státě Washington, konkrétně v přízemí budovy číslo 87. Microsoft ji nechal vystavět pro testování svých výrobků.

ticho microsoft

Microsoft a budova 87. Je tu takové ticho, že už bych raději šel

Zatímco lidský šepot má asi 30 dB a dýchání člověka v těsné blízkosti dosahuje zhruba 10 dB, tady by to byl obrovský randál. V anechoické komoře, jak se tato laboratoř nazývá, se hluk, či vlastně ticho, blíží nejnižší hranici bezhlučnosti, jakou jsme schopni mimo vakuum vytvořit. V roce 2015 v ní akustici naměřili zvukovou hladinu −20,6 dB

Pobyt v tak tiché místnosti je pro většinu návštěvníků spíše nepříjemný a během několika mála okamžiků chtějí pryč.

Dokonale tlumit ruchy z vnějšího světa pomáhá šest stěn o tloušťce až třicet centimetrů a komora zároveň „plave“ na šedesáti osmi pružinách, takže v zásadě není v kontaktu s okolními stavbami. Na stěnách je systém klínů z pěny, které prostor dále zvukově izolují a pohlcují případné ozvěny. Hlavní inženýr projektu tiché komory Hundraj Gopal ovšem tvrdí, že pobyt v tak tiché místnosti je pro většinu návštěvníků spíše nepříjemný a během několika mála okamžiků chtějí pryč, trpí závratěmi, panickými záchvaty i nevolností. Není jim totiž příjemný zvuk proudění krve či tlukot vlastního srdce. Hundraj Gopal dodává, že tam zatím nikdo nevydržel déle než hodinu.

Související…

5 důvodů, proč si denně naordinovat aspoň několik minut ticha
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Science Focus

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...