fbpx

Utíkáte z města do hor? Vězte, že mikroplastům se nevyhnete ani tam 1 fotografie
Pohled na francouzské Pyreneje (zdroj: Shutterstock)

Ve vzduchu ve francouzských Pyrenejích, konkrétně ve výšce 2877 metrů nad mořem, byly nalezeny mikroplasty pocházející z Afriky a Severní Ameriky

Zveřejněno: 12. 6. 2022

Mikroplasty jsou podle nového výzkumu všude od Mount Everestu po Mariánský příkop. Dokonce i vysoko v troposféře Země, kde jim vítr umožňuje cestovat na obrovské vzdálenosti. Jedná se o drobné úlomky plastů o velikosti menší než 5 mm, které pocházejí z obalů, oblečení, ale i aut a dalších zdrojů. Jsou na souši, ve vodě i ve vzduchu. A teď už víme, že jsou i ve vzduchu evropských „čistých“ pohoří.

Vědci z Francouzského národního výzkumného institutu CNRS odebrali vzorky vzduchu na observatoři Pic du Midi ve francouzských Pyrenejích, a to přesně ve výšce 2 877 metrů nad mořem. Od června do října 2017 zde vědci analyzovali 10 000 metrů krychlových vzduchu týdně a zjistili, že všechny vzorky obsahují mikroplasty.

Kde se to tu vzalo?

Pomocí dat o počasí vědci vypočítali trajektorie proudění vzduchu a objevili zdroje mikroplastů až v severní Africe a Severní Americe. Vedoucí výzkumu Steve Allen z Dalhousie University v Kanadě agentuře AFP řekl, že částice byly schopny překonat obrovské vzdálenosti, protože dosáhly velkých nadmořských výšek.

Částice jsou dostatečně malé na to, aby je lidé mohli vdechnout.

Troposféra je pro mikroplasty něco jako superrychlou dálnicí. Vědci upozorňují také na zdroje mikroplastů přímo ve Středozemním moři a Atlantském oceánu, ty považují za nejzajímavější. „Mikroplasty, které do vzduchu vypouští oceán a které se dostanou hodně vysoko, se pohybují dokola v neurčitém cyklu,“ uvádí ve studii Steve Allen.

Pošlete ho pryč a vrátí se vzduchem

I když množství mikroplastů ve vzorcích na Pic du Midi nepředstavuje zdravotní riziko, spoluautorka studie Deonie Allenová poznamenává, že částice jsou dostatečně malé na to, aby je lidé mohli vdechnout. A říká, že jejich přítomnost v zóně, která je považována za velmi čistou a vzdálenou od zdrojů největšího znečištění, do značné míry zpochybňuje náš dosavadní pohled na tento druh znečištění planety.

Plastový odpad, kterého se některé státy zbavovaly odesláním do dalekých oblastí, se tak díky putování v troposféře vrací zpět a dostává se i do míst, která byla doposud považována za čistá. Likvidace plastů odesláním do zahraničí se nyní jeví jako chybná strategie nakládání s odpadem.

Související…

Jsou s námi ještě dřív, než se narodíme. Mikroplasty se objevují už v placentách
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...