fbpx

V úterý 19. listopadu jsme v holešovickém Vnitroblocku pokřtili charitativní diář projektu Jsem žena #jsembohyne. K vidění zde byla i výstava fotografií známých českých žen, které se převtělily do jednotlivých archetypů bohyň. Na charitativní akci se nakonec vydražilo 115 tisíc korun

Zveřejněno: 20. 11. 2019

V podvečer 19. listopadu ožila hala holešovického Vnitroblocku slovanskou tématikou. Projekt Jsem žena #jsembohyne, který vznikl ve spolupráci online magazínu Flowee, dívčí kapely Vesna a kunsthistoričky a expertky na ženskou tematiku Lilie Khousnoutdinové, zde slavnostně pokřtil charitativní diář.

„Tenhle diář je tak univerzální, že ho můžeš použít v kterémkoli roce,“ napsala v úvodu deníku iniciátorka projektu Patricie Fuxová s poznámkou, že je diář doplněn třeba o recepty, tipy na bylinky či návody na to, jak si ženy mohou samy vytvořit něco vlastního a udělat si (a nejen sobě) radost. Sebemotivační deník je také protkán citáty známých českých žen spolu s fotografiemi od módní fotografky Ivy Morwen

Eventový prostor pražského Vnitroblocku zútulnila kromě fotografií také folklorně laděná výzdoba od studia Plantárium. Už půl hodiny před začátkem akce se industriální hala začala plnit čestnými hosty.

boh kasakova 4843

Veronika Kašáková alias bohyně Vesna. Hosté přispěli i na její nadační fond, který pomáhá dětem na cestě z dětských domovů do života


Ve výklencích si mohli příchozí prohlédnout všech dvanáct fotografií ambasadorek projektu, které na sebe vzaly podobu jednotlivých bohyň daného měsíce. A byl zde k vidění i obraz třinácté ambasadorky Lilie Khousnoutdinové, která se ujala role královny Libuše.

Křtilo se a dražilo  

Akci moderovala (a svou vizáží počet bohyň přítomných v sále navýšila) Gabriela Partyšová. Ta si posléze přizvala na pódium iniciátorku projektu, textařku a zpěvačku Patricii Fuxovou a Lilii Khousnoutdinovou, které celý projekt představily.

Po křtu následovalo to nejnapínavější. Proběhla benefiční dražba... A dopadla skvěle. Vydražily se tři obrazy bohyň celkem za 115 tisíc korun.

Pak už na pódium pozvaly i další přítomné ambasadorky projektu – Veroniku Kašákovou, Andreu Kalousovou, Emmu Smetanu a Lénu Brauner. Nakonec se křtu diáře ujala Lilia se svým partnerem - podnikatelem a filantropem Karlem Janečkem. A hned poté následovalo to nejnapínavější. Proběhla benefiční dražba... A dopadla skvěle. Vydražily se tři obrazy bohyň celkem za 115 tisíc korun. 

boh aukce 4985

Lilia Khousnoutdinová představuje projekt bohyní, vedle moderátorka večera Gábina Partyšová


A to ještě nebylo všechno. Lidé měli možnost přispět na charitativní projekty i koupí samotného diáře i designového "božského trička" od návrhářky Cuiri. Přispěli tak na tři nadace, jež podporují dívky a ženy v nouzi, konkrétně jde o Nadační fond Veroniky Kašákové, Porodní domy Apodac a Klub svobodných matek podporovaný projektem Emmy Smetany Emma má bazar. Dražební napětí šťastně pominulo a mohli jsme se zase bavit. Na pódiu zahrála a zazpívala kapela Vesna, jejíž skladby se také k projektu vážou.

Až do 2. prosince

Projekt archetypů slovanských bohyň ve Vnitroblocku ještě pár dnů vydrží. Konkrétně do 2. prosince, kdy zde budou vystaveny fotografie ambasadorek. Nám ještě nezbývá, než poděkovat společnosti Instax, která na akci předvedla novou technologii tisku fotografií přímo z mobilu.

O žaludky hostů se skvěle postaral Honza Řepa Catering. A samotný diář vydalo nakladatelství Grada. Teď už nezbývá, než si diář pročíst a těšit se, co přinese další rok projektu.

Související…

Za každou chybu bychom měli děkovat, říká Mahulena Bočanová alias Swiza
Michaela Šedo

foto: Milan Vopálenský, zdroj: Jsem žena, jsem bohyně

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...