fbpx

Zveřejněno: 21. 4. 2017

Ačkoliv se to může jevit poněkud nepravděpodobné, tvoření a manuální práce je nejlepší způsob sebepoznání. Víte, v čem spočívá váš přirozený talent a co vám jde samo od ruky?

Může to být dar komunikace, organizace, vedení lidí, manuální schopnosti, umění podporovat a pomáhat ostatním nebo dosud skrytý zájem o nějakou kreativní činnost. Chcete-li v sobě tento přirozený talent odhalit a začít jej rozvíjet, případně na něm postavit novou profesní dráhu, začněte tvořit. Člověk vypne hlavu, zapojí ruce a ocitne se v jiném světě. Je to jako aktivní meditace, neboť neodbytné myšlenky, které nás denně atakují, nemají najednou šanci. Jsme tady a teď, rozvíjíme kreativní myšlení a vlastnoručně tvoříme projekt, který ve výsledku zajistí skvělý pocit z odvedené práce.

by vera

Manuální tvorba nám umožní na chvíli "vypnout" a užívat si pouze přítomný okamžik. Je to jako aktivní meditace.

Buďte sami sebou!

Tuto větu dnes vidíme a slyšíme na každém rohu. Jenže, co opravdu znamená? Mnohdy jsme svázáni konvencemi, požadavky společnosti, rodinnými pravidly. Ty nám brání projevit se naplno, být autentičtí. Tvoření je v tomto směru výborný prostředek sebevyjádření a odhalení bloků, které máme. Použití materiálů, barev, výběr techniky, logický nebo intuitivní přístup k práci, komunikace s ostatními nebo potřeba pracovat o samotě. To a mnohé další o nás tvorba hravou a přirozenou formou prozradí.

Víte , co chcete?

„Jasně“, odpoví nejspíš většina z nás. Lepší auto, práci, partnera, dítě... Chceme tyto věci v domnění, že nás udělají spokojenějšími, šťastnějšími. Ale co když ne? Co když vlastně nevíme, po čem opravdu toužíme? Vysvětlím to na příkladu. Představte si, že sedíte s Bohem v jeho kanceláři Splněná přání a on se vás zeptá: „Drahé dítě, jak Ti mohu pomoci, abys bylo spokojené?“ Přesně víte, po čem prahnete: „Bože, v tom mám naprosto jasno. Chci lepší práci.“ Bůh se zaraduje: „Výborně! Jakou práci by sis představoval?“ „Takovou, kde dostanu spoustu peněz a firemní Mercedes.“ Bůh pokývne hlavou. „Krásné přání. A co přesně bys chtěl za těchto podmínek vykonávat?“ „Bože, to je jedno. Hlavně ať ji mám už příští týden.“ „Dobrá, splním Tvoje přání. Měj však na paměti, že ji budeš muset vykonávat celý jeden rok.“

kdo jsem shutterstock 313506980

Nejdůležitější ze všeho je poznat sám sebe. Jen tak můžeme být v životě spokojení.

Za dva dny skutečně přijde lukrativní pracovní nabídka a vy ji s nadšením přijmete. Jaké je však rozčarování, když pracovní doba nemá konce, šéf se rovná ztělesněné noční můře a nového auta i peněz není s kým užívat, neboť partnerovi došla trpělivost. Rozhořčeně zamíříte s reklamací k Bohu. Vylíčíte, že takto jste si to rozhodně nepředstavoval, Bůh se usměje a povídá: „Mé drahé dítě, splnil jsem přesně Tvé přání. Nevěš však hlavu, získal jsi cennou zkušenost, jenž Tě naučí převzít zodpovědnost za vlastní rozhodnutí. Máš celý rok na to poznat sám sebe a pochopit, co Tě učiní skutečně šťastným.“

Co z toho plyne?

Nikdo nám neřekl, jak je pro život důležité poznat sám sebe. A nikdo nás tomu neučil. Je to však nejdůležitější věc, kterou musíme udělat pro spokojený a naplněný život. Jen tak budeme znát naše skutečné touhy a potřeby.

Čtěte také: 

Mám klíč k odemykání potenciálů: Jan Mühlfeit exklusivně pro flowee.cz 

Co zjistíte z barvy auta nebo přirovnání ke zvířeti?

Pozitivní myšlení vám pomůže dosáhnout vysněných cílů. 

 

foto: Shutterstock a autorka, zdroj: http://www.byvera.cz/

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...