fbpx

Zveřejněno: 4. 5. 2017

Úvodnice byly dříve typickou součástí obřadů našich předků. Ještě v 19. století byly touto plachtou symbolicky uváděny mladé dívky do řádu žen. Jakou podobu mají tyto pokrývky dnes?

Tradiční oděv, který hrál důležitou roli v kultuře 19. století. Děvčata úvodnici dostávala do výbavy a následně si ji sama rok za rokem vyšívala. Ve svatební den si jí poté zahalila záda, ramena a předloktí, aby se ochránila před zlými silami a podpořila plodnost. Podruhé ji ženy oblékaly po šestinedělí, kdy poprvé přinášely své dítě do kostela. Po obřadu zvaném „úvod“ byla novopečená matka z šestitýdenní izolace uvedena zpět do běžného života.

ruce proces palickovani

Paličkování už dnes ovládá málokterá žena.

Úvodnice nové doby

Novodobé úvodnice jsou navržené potřebám moderní doby, inspirují se však českými tradicemi. K jejich výrobě se používá len, který má v Čechách dlouhou tradici, je totiž jedním z nejtrvanlivějších a nejkvalitnějších přírodních vláken. Kromě jeho prodyšnosti a přirozeným antibakteriálním vlastnostem je také šetrný k životnímu prostředí. Pěstování lnu nevyžaduje tolik vody, navíc je v přírodě stoprocentně rozložitelný. Pro vaše tělo je také přirozenou UV ochranou a termoregulátorem.

Nejen šitím úvodnic se v současnosti zabývá společnost Novadiva, která se snaží díky spolupráci s lokálními výrobci podporovat tradiční českou řemeslnou výrobu, dbá také na minimalizaci odpadů a férový obchod. „Zpracováváme to, co příroda tak dokonale navrhla, spolu s hodnotou dávných znalostí předků. Naší vizí je udržet tyto cenné tradice stále živé, inspirovat lidi kolem k přístupu v tvorbě a k novému pohledu při vytváření užitého designu spolu s principy udržitelnosti. Radost a vědomí přítomnosti v procesu společné tvorby je pro nás nejdůležitějším prvkem. Vznikají tak neobyčejné produkty. Věříme, že tento přístup udrží tradiční postupy výroby a původní technologie stále živé,“ říká spoluzakladatelka společnosti Michaela Homolová.

ruce proces vysivka

Ručně zdobená výšivka dodá přehozu luxusní nádech.

Symbolika výšivek

Jakou výšivku zvolit? Právě vyobrazení byla vždy na tomto oděvu to nejdůležitější a každá použitá barva měla jiný význam. Zelená symbolizovala plodnost, růst a zdraví, žlutá prosperitu a bohatství. Nejčastější však byla červená, tj. barva krve, ohně a života. Nejoblíbenějšími motivy byl strom s květy, slunce a srdce, které symbolizovaly růst, život, prosperitu, lásku a rodinné štěstí. Používala se také výšivka granátového jablka pro ženskou plodnost a jeleni, kohouti či pávi pro plodnost mužskou.

Až se rozhodnete pro typ výšivky i barvy, zkonzultujete vše se zástupci společnosti, kteří pro vás vytvoří návrh úvodnice. Po jeho odsouhlasení pro vás řemeslník přehoz ručně zpracuje. Nebo si můžete vybrat z nové kolekce úvodnic inspirované přírodními živly, jejichž nabídka bude brzy zveřejněna na webu společnosti Novadiva. Naživo se na tyto výjimečné oděvy můžete podívat na módní přehlídce na Allfestu v Litoměřicích, který se uskuteční na konci května.

 

Čtěte také: 

Lilia Khousnoutdinova: Ze starých sárí děláme nové šaty

Dary pouště - tkaní v Tunisu a Indii

Fenomén nového tisíciletí. Co víte o Slow Fashion? 

 

foto: Novadiva, zdroj: Novadiva

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...