Fastfoody mají s vykřičenými domy hodně společného. Mají naprosto tragickou pověst a nikdy nemají nouzi o zákazníky. V klasickém fastfoodu si samozřejmě můžete koupit jenom kafe nebo jenom muffin nebo jen zeleninový salát (haha), ale upřímně řečeno, kdo z vás to dělá? Odpovíme za vás. Nikdo.
Do fastfoodu chodíme proto, že se potřebujeme rychle najíst. Někdy to dává smysl, například při dlouhých cestách je většina věcí z mekáče zdravější než několik dní staré bagety s majonézou v igelitových obalech. Jenže jak to udělat ve chvíli, kdy součástí téměř každého menu (výjimky spočítáte na prstech jedné ruky) je druhá nejhorší věc, kterou ve fastfoodu dostanete, a to jsou hranolky? Pro doplnění, první z nich je milkshake, milovníkům se samozřejmě omlouváme.
Ale ono to jde, stačí trochu přemýšlet nebo vystoupit mimo svou konformní zónu, což v tomto případě znamená rozhodovat se podle něčeho jiného než naaranžovaných obrázků. Ale místo abychom řešili, jestli je burger špatný a hranolky ještě horší, je lepší podívat se na jídlo z hlediska makronutrientů (zkráceně makra) neboli obsahu tuku, sacharidů a bílkovin. Podle výživové specialistky Emily Fieldsové je volba jasná. Než abyste si dávali hranolky, je lepší je v menu vyměnit za další burger.
Když jde rozum stranou
Jde to úplně proti zdravému rozumu. Dát si něco dvakrát přece nemůže být z nutričního hlediska v pořádku. Je tady ale jedna důležitá věc, nad kterou se většinou při výběru jídel vůbec nezamýšlíme, a to je vyváženost maker. Emily Fieldsová nedělí jídla na dobrá a špatná: „Chci, aby lidé přistupovali k jídlu zodpovědně v jakékoliv situaci a aby si uvědomili, že dobrou volbu jde udělat v téměř jakékoliv situaci.“
Hlavními třemi složkami jakéhokoliv jídla jsou totiž tuky, sacharidy a bílkoviny. Bílkoviny živí svaly a můžou za pocit nasycenosti, sacharidy nám dodávají energii a tuky pomáhají vstřebávat důležité vitamíny a minerály. Právě těmto třem složkám se říká zjednodušeně makra a udržet je v rovnováze je základem jakékoliv vyvážené a udržitelné stravy. Pokud se vám to povede, budete mít menší problémy s impulzivním přejídáním a následně větší kontrolu nad tím, co jíte. Takže pokud máte aspoň nějaký výběr (což v rychlých občerstveních bývá), lze si vybrat tak, aby to bylo přijatelné.
To ostatně potvrzují i závěry publikované v magazínu Nutritional Metabolism, podle kterých je vyváženost důležitá kvůli různé roli, kterou makra hrají v regulaci krevního cukru. Zjednodušeně řečeno ve způsobu, jakým se z jídla získává energie, která se pak následně přenáší do celého těla. Tuky a bílkoviny zpomalují štěpení sacharidů na cukry, což brání prudkým výkyvům v hladině inzulínu.
Když sníte něco, co má hodně sacharidů a málo proteinů, což je klasicky miska cereálií, bude vám cukr pravděpodobně lítat nahoru dolů jako blázen. A to znamená, že pocítíte návaly energie, které ale rychle odezní, a vy dostanete zase hlad. Když ale ke stejné misce cereálií přidáte oříšky nebo řecký jogurt čili potraviny s obsahem tuku a bílkovin, nebude pokles tak rychlý. A proto radí Emily Fieldsová svým klientům, aby si vybírali jídla podle jednoduchého principu: jak se budu po tomhle jídle cítit za dvě hodiny?
Pro tip: zapomeňte na omáčku. Pokud můžete, dejte si burger bez ní. S omáčkou se žádných solidních maker nedopočítáte.
A nyní již nám ke dvěma burgerům zbývá opravdu jen malý krůček. Základem typického burgeru jsou dvě půlky housky a maso. Bez sýra a omáčky má burger okolo 300 kalorií. Ty pocházejí ze sacharidů v pečivu (okolo 46 %, 29 gramů), bílkovin v masu (20 %, 12 gramů) a tuku (34 %, 10 gramů). Hranolky tvoří ovšem pouze tuk a sacharidy, bílkoviny v nich jsou pochopitelně pouze ve stopovém množství, protože kde by se tam vzaly.
A bez omajdy...
Čili pokud vyměníme hranolky za druhý burger, zdvojnásobíte příjem bílkovin a snížíte příjem tuků a sacharidů (v celkovém porovnání, pochopitelně). A protože v jídlech z fastfoodu povětšinou převažuje tuk a sacharidy, můžete jednoduchým fíglem vybalancovat makra a zklidnit krevní cukr. A samozřejmě základní rada: Pokud můžete, vynechejte omáčku. S tou už se žádných solidních maker nedopočítáte.
Ptáte se, proč nemáte takový výběr už v základu? Protože řetězce rychlého občerstvení potřebují, abyste dostali zase hlad (vzpomeňte si na to, jak jsme před chvílí mluvili o výkyvech krevního cukru) a za dvě hodiny jízdy autem zastavili a najedli se znovu. Tenhle nepříliš košer způsob na udržení zákazníka má sice svá etická rizika, ale funguje spolehlivě. Když si tedy místo menu s hranolky dáte dva burgery, bude to nejen zdravější, ale můžete mít také pocit, že jste vyhráli nad bezohlednou fastfoodovou logikou.
Jenže upřímně řečeno, každý člověk je trošku jiný a to si uvědomuje i Emily Fieldsová. „Prostě to vyzkoušejte a uvidíte, jak se budete cítit.“
Jak říká naše kamarádka a výživová poradkyně Lenka: „Žádné jídlo není nezdravé. Záleží jen na množství.“