fbpx

Your Home Story: Vybíráme závěsy nejen do ložnice 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Správně zvolené závěsy v interiéru mají hned dvě role. Funkční a estetickou. Z funkčního hlediska zatemňují místnost a z toho estetického jí zase dávají punc luxusu a elegance. Respektive tomu tak může být

Zveřejněno: 7. 5. 2022

Závěsy jsou interiérovým doplňkem, který vybíráme na základě několika parametrů: stylu, materiálu, barvy, vzoru či způsobu zavěšení. Jejich výběr nepodceňujte: správně vybraný závěs dokáže podtrhnout a doladit Váš interiér.

Zaměřeno na styl

Co se stylu týče, vycházejte z celkového ladění vašeho domu či bytu. Klasicky zařízeným interiérům například sluší elegantně nařasené závěsy se stužkami, zavěšené pomocí háčků na klasických garnýžích. V moderních interiérech se však používají spíše ocelová oka.

Jaká látka je vhodná?

Dalším důležitým parametrem je látka. Na trhu najdete závěsy bavlněné, hedvábné, lněné, silonové i sametové. Každý z těchto materiálů samozřejmě jinak vypadá, a tudíž se hodí k jinému účelu. Pro závěsy do ložnice, kam většinou volíme zatemňovací závěsy, se hodí buď samet, nebo látka s označením blackout se speciální vrstvou, nepropuštějící paprsky.

Krásné sametové závěsy různých barev jsou k sehnání na e-shopu Your Home Story. Mají-li závěsy ve vašem bytě plnit primárně estetickou funkci, můžete zvolit některý z průsvitnějších materiálů jako je organza, silon či hedvábí.

Musí ladit s interiérem

Toužíte-li po harmonickém interiéru, snažte se dosáhnout toho, aby vaše závěsy ladily s ostatním vybavením bytu včetně jeho doplňků. Skvělého efektu dosáhnete, podaří-li se vám je sladit s dalším bytovými textiliemi v místnosti, jako jsou dekorační polštářky, deky a plédy, kusové koberce či čalounění nábytku.

Některé světové značky mají ve svém portfoliu ucelené sety, ať jíž se jedná o závěs a povlak na polštář, závěs a kusový kobereček či alespoň závěs a dekorační látka, kterou lze aplikovat třeba na čalounění nábytku.

Postačí však, když tyto textilie pořídíte ve stejné barvě (nebo alespoň ve stejném odstínu) či vzoru. Můžete ale naopak jít cestou kontrastu. Nebo jinak neutrálnímu až minimalistickému interiéru dopřát extravagantní závěsy výrazné barvy či vzoru. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

foto: Shutterstock , zdroj: Your Home Story

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...