fbpx

Festival komiksu, sci-fi a popkultury proběhne v pražském O2 Universu již tento víkend

Zveřejněno: 22. 4. 2022

Od pátku 22. dubna do neděle 24. dubna mají fanoušci fantastiky program daný: v pražském O2 Universu proběhne třetí ročník popkulturního festivalu ComicCon. Jeho tvůrci velmi důrazně prosazují výraz popkultura, a naprosto správně: z okrajových žánrů se sci-fi, komiks, fantasy, cosplay, deskové hry a všechny příbuzné druhy zábavy staly jedním z hlavních proudů, které popkulturu tvoří. Svědčí o tom i neutuchající zájem o festival: první ComicCon se odehrál těsně před covidem a O2 Universum praskalo ve švech. Druhý ComicCon organizátoři riskli uprostřed omezených covidových podmínek – a riziko se jim bohatě vyplatilo, fanoušci se opět hrnuli proudem.

Jedna hvězda vedle druhé

Na festival lákají návštěvníky hvězdná jména. Když to vezmeme popořadě: letos přijede třeba Christopher Lambert - Highlander, Bernard Hill - král Théoden z Pána prstenů, Robert Piccardo neboli Doktor ze Star Treku, Finn Jones čili Ser Loras Tyrell ze Hry o trůny, Danny Rand ze seriálu Luke Cage, Hattie Hayridge coby Holly z Červeného trpaslíka, Julian Glover - velmistr Pycelle ze Hry o trůny, Victoria Yeates - Bunty z filmové série Fantastická zvířata nebo Cara Buono - Karen Wheelerová ze Stranger things a spousta, spousta dalších herců, komiksových tvůrců a cosplayerů, se kterými se návštěvníci mohou setkat, poslechnout si jejich přednášky nebo se s nimi vyfotit. Ze zahraničních komiksových tvůrců dorazí David Lloyd, Lee Sullivan, James O'Barr, Kevin J. Anderson nebo Stewart Kenneth Moore. Domácí scénu pak budou reprezentovat Petr Kopl, Nikkarin, Dan Černý a Alice Slavíčková.

comiccon many

Společná fotografie z ComicConu 2021. Schválně, kolik postav poznáte?


Kostýmy, věda i deskové hry

Všechny výtvarníky můžou návštěvníci pozorovat přímo při práci. Tím ale program zdaleka nekončí: vzácný host, astronom a popularizátor vědy Jiří Grygar, na přednášce poradí, jak otevřít okna vesmíru dokořán. Kromě toho bude jako obvykle otevřena obří herna deskových her a také spousta stánků, ve kterých si návštěvníci budou moci pořídit nejrůznější propriety, knihy, meče, figurky, hry… prostě všechno, co s popkulturou v představách ComicConu souvisí. Vizuálně nejzajímavější je pro všechny návštěvníky jistě část týkající se kostýmů. Kromě toho, že na chodbách potkají nepřeberné množství cosplayerů, proběhne opět kostýmová soutěž PragoCosplay a nesoutěžní přehlídka dětských kostýmů. „Při hodnocení soutěže nezáleží jen na kvalitě samotného kostýmu, ale i na celkovém hereckém ztvárnění vybrané postavy“, vysvětluje programový ředitel festivalu Václav Pravda. Videoherně a deskoherně bude vyhrazena plocha přes 1400 m².  V rámci obří videoherny budou představeny nové i retro konzole, videohry, virtuální realita, ale také herní počítače, notebooky atd. Bohatý fanouškovský program připravuje komunita známá z dalších českých conů.

metropolitni plan vesmirne souvislosti

Kdo říkal, že metropolitní plán musí být nuda?


Na programu ComicConu Prague je rovněž řada dalších specialit a skvělých projektů. Speciální expozice s názvem Future City přenese zájemce pomocí nejmodernějších virtuálních technologií do Prahy blízké budoucnosti, za zmínku stojí také muzikál 2116 známého sci-fi spisovatele Raye Bradburyho v podobě inscenovaného koncertu v kostýmech, výstava soch Lego v životní velikosti a Star Trek kostýmů a rekvizit.

Vstupenky si zakoupíte na webu festivalu, kde se dozvíte i podrobný program. Pokud chcete mít opravdu aktuální info, sledujte Facebook nebo Instagram ComicConu, který společně organizují společnosti Active Radio a. s. a ComicCon Prague s. r. o. Hlavním mediální partnerem je hudební rádio Evropa 2. Záštitu převzali kulturní atašé Velvyslanectví USA v Praze paní Natalie D. Wilkins, primátor hlavního města Prahy MUDr. Zdeněk Hřib a starosta městské části Praha 9 Mgr. Tomáš Portlík. Hlavními partnery jsou Coca-Cola, LEGO, Prusa Research a Leukoplast.

Související…

Čtvrtek Zdeňka Strnada: Future City aneb strojem času do budoucnosti metropole
Zdeněk Strnad

foto: ComicCon, zdroj: ComicCon

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...