fbpx

Chcete na vlastní oči vidět, jak bude vypadat Praha za 20 let? O víkendu máte unikátní šanci.

Zveřejněno: 21. 4. 2022

Lidé s fantazií se dělí na dvě základní skupiny. Na jedné straně jsou ti, kteří se chtějí podívat na korunovaci Karla IV., poslední chvíle Julia Caesara nebo dobytí Bastily. A na straně druhé ti, kteří by raději viděli, jak se jejich město vyrovná s výzvami budoucnosti, jak se bude měnit a řešit problémy a příležitosti. Ti první čtou historické romány, ti druzí sci-fi, ale zatímco ti první by ke splnění svých snů nutně potřebovali stroj času, těm druhým můžou stačit moderní technologie.

Co by vás mělo na Future City zajímat nejvíc a proč zrovna Metropolitní plán

Expozice Future City, kterou budou mít možnost zhlédnout návštěvníci letošního Comic-Conu, navazuje na úspěšný první ročník, ve kterém pomocí virtuální reality mohli navštívit Prahu blízké budoucnosti. Na výstavě se už loni podílely městské společnosti Operátor ICT, Kolektory Praha, Technická správa komunikací a Pražské vodovody a kanalizace, jejichž technologie budou ovlivňovat podobu města zevnitř. Jenže město jsou na první pohled hlavně budovy a stavby, proto se na letošním dubnovém Future City podílí také Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, který představí novou podobu Metropolitního plánu – jednoho z nejdůležitějších dokumentů, které budou v budoucích letech ovlivňovat podobu metropole.

Praha budoucnosti, Future City, bude poháněná moderními technologiemi a řízena na základě dat. Bude metropolí, která je mnohem čistší, tišší a také daleko zelenější.

Zcela jednoduše říká, co se kde může v Praze stavět a jaké to musí mít parametry. „Metropolitní plán určuje, jak se bude město v následujících deseti až dvaceti letech rozvíjet: kde se stavět smí a kde nesmí, kde má vzniknout park, kudy povede nová silnice, kde mají být školy, školky a nemocnice a jak moc se má proměnit podoba každé části města,“ říká Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). „Plán je důležitý téměř pro každého, kdo v Praze žije či jen pracuje, jelikož se z něj každý dozví, nakolik a jakým způsobem se může v budoucnu proměnit jeho okolí. Jsem proto rád, že takto důležitý dokument pro rozvoj Prahy dokážeme předat veřejnosti i zábavnou formou, jako je virtuální realita a přednáška na Comic-Conu.“ 

Krajinu zalitou betonem v Praze nechceme

Zatímco loni jsme představili především inovace v Praze budoucnosti, letos se podíváme také na to, kde vzniknou nové parky a školy a kde se bude stavět. Nikdo přece nechce, aby tady vznikl nový Coruscant, tedy ekumenopole, která pokryje celou planetu. Dnes nový metropolitní plán je v budoucnosti již realitou, budoucnost je tedy mnohem blíž, než si myslíme,“ řekl pražský primátor Zdeněk Hřib, který nad celým Comic-Conem i výstavou Future City převzal záštitu. Primátor je svým kladným vztahem k technologiím i výstavě Comic-Con známý, proto nikoho nemůže překvapit, že jmenoval zrovna Coruscant, fiktivní planetu z univerza Star Wars, která byla vlastně jedním velkým betonovým městem – takovou Prahu nechce snad opravdu nikdo. No a ještě něco Zdeněk Hřib citací Star Wars napověděl: osobně totiž představí Metropolitní plán ve zvláštní přednášce, kde porovná rozvoj Prahy s místy ve vzdálených i blízkých galaxiích. Nelze než pro mimopražské návštěvníky ocitovat: dokáže tohle váš primátor?

Takže pokud se chcete podívat, jak budete za pár let v Praze žít, stačí přijít na Comic-Con, zajít do sekce Future City, nasadit si virtuální přilbu. Vstoupíte do časoprostorové kapsle a rázem se ocitnete v Praze někdy okolo roku 2040 až 2050. „Praha bude poháněná moderními technologiemi a řízena na základě dat. Bude metropolí, která je mnohem čistší, tišší a také daleko zelenější,“ prozrazuje za organizátory Pavel Renčín, marketingový ředitel společnosti Active Radio. Nevím jak vy, ale já se na to těším velmi. Jak na Future City, tak na Comic-Con, tak na Prahu za 20 let. Doufám, že se uvidíme na všech třech místech.

Související…

Matej Šandor, Operátor ICT: Po roce 2030 budou autonomní vozy v Praze standard
Zdeněk Strnad

foto: ComicCon, zdroj: FutureCity

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...