fbpx

Mannhattanský mrakodrap The Steinway Tower je tak vysoký a tenký, že připomíná míchátko na horké nápoje, jež se kymácí v kelímku. Pro obyvatele luxusních horních bytů, kteří si už bydlení zaplatili, to ovšem nezní příliš příznivě

Zveřejněno: 23. 4. 2022

Britský deník The Guardian probírá architekturu nového manhattanského mrakodrapu. Z oficiálního názvu Steinway Tower ho reportéři po vzoru místních rovnou přejmenovali na Coffee Stirrer, a to podle podoby, jíž poutá i odrazuje nejen kolemjdoucí, ale i ty, kteří si objednali a již zaplatili jeho luxusní horní byty.

Mnohem více než mrakodrap totiž připomíná dřevěné míchátko, které dostanete ve stáncích s horkými nápoji. Tato míchátka přitom většinou slouží k tomu, aby si člověk mohl nápoj promíchat. Zde asi posloužila jako inspirace nepříliš invenčního architekta.

Nejnovější luxusní sídlo, které čeká na nastěhování prvních obyvatel, se nachází na Manhattanu v New Yorku, je vysoké celých 435 metrů a v nejvyšších patrech široké pouhých 18,3 metru. A šířka mrakodrapu je právě ten problém. Poměr výšky k šířce totiž činí 24:1, což z Kávového Míchátka činí zřejmě nejhubenější mrakodrap světa.

Adrenalinová rovnováha

Šířka této budovy je mimochodem stejná jako délka standardní bowlingové dráhy. A ani cena není po vzoru mrakodrapu z těch nejútlejších. Podle Guardianu je nejdražší byt dostupný za necelých 51 milionů liber, tedy přibližně za 1,5 miliardy korun, nejlevnější potom za „pouhých“ 6 milionů liber, což činí necelých 180 milionů v korunách.

V ceně je zdarma nonstop dostupný zážitek v podobě houpání, protože nejvyšší patra mají vzhledem k výšce a „šířce“ mrakodrapu tendenci kopírovat pohyby větru.

Díky nezvykle hubené architektuře nicméně noví nájemníci získají 360stupňový výhled, alespoň podle některých, na nejpůvabnější město světa. Mrakodrap je situovaný poblíž Central Parku, což může být navíc atraktivní třeba pro běžce, pokud jej při návratu domů a pohledu ze špatného úhlu neminou. A je tu ještě jedna výhoda, kterou ocení především milovníci adrenalinových sportů a kolotoče. V ceně je zdarma nonstop dostupný zážitek v podobě houpání, protože nejvyšší patra mají vzhledem k výšce a „šířce“ mrakodrapu tendenci kopírovat pohyby větru.

Z neustálého pokyvování se někomu může dělat nevolno, jiný to ale zase může uvítat jako skvělou možnost pro práci na svém smyslu pro rovnováhu. Nedaleko Steinway Toweru leží podobný mrakodrap s názvem 432 Park Avenue, který je rovněž znám pro své potíže s kýváním. I ten je neuvěřitelně populární. Svého času v něm dokonce bydlela Jennifer Lopez. Kdo ví, třeba bude Coffee Stirrer následovat jeho příklad.

Související…

Proč Praha nikdy nebude jako New York? Bojí se růst do výšky
Zdeňka Musilová

foto: Profimedia, zdroj: The Guardian

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...