fbpx

Podnikněte velikonoční výpravu po Česku za zvyky i tradicemi 2 fotografie
zdroj: archiv Campiri

Konečně jsou tady Velikonoce a s nimi i první letošní prodloužený víkend. Zatímco penziony pomalu praskají ve švech, tuzemských míst k objevování je stále dostatek. Přemýšlíte, kam se letos na poslední chvíli vydat? Máme pro vás tipy na skvělé výlety za velikonočními zvyky. Na pětihvězdičkový hotel s polopenzí ale rovnou zapomeňte, tentokrát se totiž jede v karavanu!

Zveřejněno: 12. 4. 2022

Jen si to představte: teplé jarní počasí, manžel za volantem auta a děti podřimující na zadních sedačkách, těšící se na nové dobrodružství. I takovou podobu může získat váš vysněný víkend v karavanu. Takřka neomezené možnosti, svoboda a nezávislost jsou to, co lidé na cestování v obytňáku milují nejvíce. Proto jej vyhledávají jak rodiny se dvěma dětmi, tak digitální cestovatelé a dobrodruzi. A i když počasí nevyjde podle vašich představ a na dlouhé výlety do nebude, vězte, že i samotná cesta bude pro všechny pasažéry nevšedním zážitkem!

Velikonoce jsou navíc ideálním časem, kdy dobrodružství v obytňáku vyzkoušet. To potvrzuje i Lukáš Janoušek, zakladatel a CEO společnosti Campiri, digitální platformy na pronájem obytných aut z půjčoven i od soukromých majitelů. „I na poslední chvíli se dá ještě najít řada parádních vozů, se kterými můžete prozkoumat přírodní krásy i historické památky Česka. Oproti klasickému cestování vám nabízí opravdové dobrodružství, svobodu a velkou míru flexibility.”

campiri ulistracnifoto2

Karavaning s Campiri je způsob, jak si užít bezpečné cestování s plným komfortem (zdroj: Campiri)


Velikonoční čas se dá navíc spojit s poznáváním tradičních zvyků a obyčejů, které jsou v každém kraji odlišné. Vedle návštěvy Karlštejna, Křivoklátu nebo Moravského krasu můžete vyrazit také do Slováckého muzea, kde najdete kraslice zdobené slámou, nebo do Pardubic, kde na vás pro změnu čekají velikonoční perníčky ve tvaru kuřátek, zajíčků či jehňátek.

Na Jihočeské hrkání do Českých Budějovic

Jihočeské Velikonoce proslavil především spisovatel Jindřich Šimon Baar, který je autorem próz z chodského prostředí. Vrátit se do minulosti můžete přímo v Českých Budějovicích. Probíhá tady totiž tradiční Jihočeské hrkání. Ubytujte se v kempu u Sporthotelu Barborka v nedaleké Hluboké a kromě překrásného zámku a malebné zoo tu najdete i spoustu cyklostezek. Nezapomeňte tedy naložit také kola či kolečkové brusle.

Štramberkem za tradicí Velikonoc

Další tip na výlet najdete v Moravskoslezském kraji. Vaší pozornosti by nemělo uniknout městečko Štramberk s proslulou dobrotou – Štramberské uši. Na hradě Trúba se pořádají velikonoční prohlídky a pravidelné workshopy, kromě toho tady na Velikonoční pondělí místní otužilci rok co rok podnikají takzvané velikonoční koupačky přímo na hradním nádvoří. Auto nechte na karavanovém stání U Kateřiny, nedaleko historického centra města. Pokud patříte mezi milovníky aut, můžete jen pár minut cesty autem narazit na město Kopřivnice, které je známé pro svou výrobou vozů značky Tatra.

Zoo ve Dvoře Králové se přestrojí do velikonočního

Pokud chcete udělat radost především dětem, vezměte je za žirafami, zebrami a antilopami do africké savany. Hned vedle zoo se nachází kemp Safari park resort, odkud zahlédnete krky žiraf a v noci uslyšíte řev lvů. Pokud se zde ubytujete na dvě a více nocí, máte do zoologické zahrady volný vstup. Hradecký kraj je ale proslulý také řadou zámků a hradů, jež plánují na Velikonoce překvapit návštěvníky bohatým programem. Jedním z nich je Státní zámek Opočno, v jehož prostorách od 14. až 18. dubna probíhá výstava velikonočních ozdob, včetně 2 500 kraslic.

Do Olomóca na jarmark

Olomoucké Velikonoce budou v centru města probíhat až do neděle 17. dubna. Během víkendu je pro návštěvníky připraven bohatý kulturní program plný folkloru, tradic a cimbálové muziky. Velikonoční jarmark se koná každý den, i během dopoledne o Velikonočním pondělí. Ubytovat se můžete nedaleko Velkých Losin v kempu Na Krásném. Toto místo navíc vybízí k výletům na kole a kolečkových bruslích.

I v hlavním městě se dá „zakempit“

Jet kempovat do Prahy vypadá jako holý nesmysl, ale není tomu tak. Na území metropole je k dispozici hned několik kempů. My jsme pro vás vybrali Autocamp Trojská - leží se ve stinném sadu a nechybí zde nic důležitého. Je otevřený celoročně, do centra města se dostanete pohodlně autobusem. Na dosah máte pražskou zoologickou zahradu, která patří mezi ty nejkrásnější na světě a o Velikonocích si vždy pro své návštěvníky připraví jedinečný program.

Související…

Tipy na výlety - od známých osobností společenského života, spisovatelů a cestovatelů
Nový Fénix

foto: archiv Campiri, zdroj: Campiri

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...