fbpx

Uznávaný fotograf, pedagog a hybatel české fotografické scény Zdeněk Lhoták bude v pondělí 28. února hostem oblíbeného Salónku Lucie Šilhové v pražské Art & Event Gallery Černá Labuť

Zveřejněno: 22. 2. 2022

Těšit se můžete nejen na povídání o fotografování, ale také na derniéru probíhající výstavy Zdeňka Lhotáka United Colors of Nepal. Dozvíte se, co jsou pro fotografa pojmy jako krása a ošklivost, o rozdílu ve vnímání barevné a černobílé fotografie, světla a stínu… Salónek také nabídne ukázky nejoblíbenějších fotoaparátů i fotografií Zdeňka Lhotáka.

V prostorách Art & Event Gallery Černá Labuť navíc večerní derniérou vyvrcholí jeho výstava United Colors of Nepal, která zde probíhá od 15. února. Katalog fotografií dostane každý návštěvník Salónku zdarma. A protože se každý tento večer nese také v praktickém tónu a hosté nechávají diváky nahlédnout do své profese, vylosovaní zájemci si budou moct na závěr akce vyzkoušet, co si zapamatovali z rozhovoru o tvorbě fotografií, a dostanou šanci pořídit si autoportrét.

Spartakiádní World Press Photo

Zdeněk Lhoták je fotograf, umělec a organizátor mnoha úspěšných fotografických projektů. Je držitelem 2. ceny World Press Photo 1986 a titulu QEP (Qualified European Photographer). Ve své volné fotografické tvorbě se zaměřuje na lidské tělo formou autoportrétů v černobílé i barevné škále. Jeho fotografie relativizují pojmy krásy a ošklivosti i ženské a mužské symboliky.

Komorní večery Salónku Lucie Šilhové se v noblesním prostředí Art & Event Gallery Černá Labuť konají v duchu hodnot první republiky.

Je členem správní rady Asociace profesionálních fotografů ČR, Spolku výtvarných umělců Mánes a občanského sdružení FotoForum Praha. Je autorem ikonických fotografií zablácených vojáků z československé spartakiády. V roce 2020 získal ocenění Osobnost české fotografie.

Noblesní setkávání v duchu první republiky

Komorní večery Salónku Lucie Šilhové se v noblesním prostředí Art & Event Gallery Černá Labuť konají v duchu hodnot první republiky. Hostitelka, novinářka, spisovatelka a publicistka Lucie Šilhová vybírá své hosty mezi osobnostmi, které ve své profesi dokázaly uspět na světové úrovni, a přitom zůstaly skromné a pokorné.

zdenek lhotak websize

Lucie Šilhová je v prvních třiceti minutách představí a vyzpovídá, poté se mohou do rozhovoru zapojit i přítomní diváci. Nejde tak o talk show, kdy diváci sedí odděleně od hostů, naopak. Všichni společně na chvíli zabydlí tento příjemný kavárenský prostor. Za zmínku jistě stojí i interiér Art & Event Gallery v 8. patře Černé Labutě, který je dílem architektky Evy Jiřičné, jež propojila galerii s kavárnou a střešní terasou v jeden společenský prostor s kouzelným výhledem na centrum Prahy.

Zapište si do diáře

V pondělí 14. března bude hostem Salónku Lucie Šilhové Tomáš Motl, bývalý šéfdramaturg televizní společnosti Febio, pod jehož vedením vznikly například cykly GEN nebo Cestománie. Stál u zrodu internetové verze měsíčníku National Geographic.

V současné době je výkonným ředitelem kanálu ČT art a ředitelem Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha, který pořádá Česká televize. V letech 2017 až 2019 byl členem výboru IMZ (The International Music and Media Centre). Vstupenky na Salónky Lucie Šilhové můžete objednat na goout.net.

Související…

Sociolog: Bez kultury to nejde. Pomáhá nám, abychom se orientovali v životě
Kateřina Hájková

foto: Zdeněk Lhoták, N&N magazine, zdroj: N&N magazine

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...