fbpx

Víte, jak pečovat o vlasy, aby zůstaly lesklé a oslnivě krásné? Základem zdravých vlasů je správné mytí a vhodné použití vlasové kosmetiky. V tomto článku se zaměříme na nejčastější mýty a omyly o vlasové péči, které jste určitě také slyšeli!

Zveřejněno: 23. 11. 2021

"Čím víc pěny, tím lépe!"

Máte pocit, že kvalitní šampon se pozná podle toho, jaké množství pěny s ním dokážete vytvořit? Omyl! Šampon nemá pěnit stejně jako úklidový saponát, pro mytí vlasů je ideální velmi jemná, naředěná pěna. Jak jí docílit?

Do dlaně naneste přiměřené množství šamponu asi o velikosti lískového oříšku. Poté aplikujte na mokrou vlasovou pokožku a bříšky prstů pokožku masírujte, vlasy nedrhněte o sebe. Perfektní jemnou pěnu vytvoříte přidáním dostatečného množství vody a rychlými pohyby prstů.

Zatíží kondicionér vaše vlasy?

O kondicionérech panují poměrně rozšířené mýty. Už vám někdo tvrdil, že se nehodí pro jemné vlasy, protože pak zaručeně zplihnou, že neoplachové kondicionéry vám prokážou lepší službu než oplachové? Nebo například, že vlasy se mají rozčesávat až po umytí, nikoli s kondicionérem? Nenechte se zmást!

Kvalitní kondicionér vaše vlasy nezatíží, má totiž za úkol dodat vlasům hydrataci a látky potřebné k regeneraci.

Kondicionér by měl být nezbytnou součástí vaší vlasové rutiny, ať už máte jakýkoliv typ vlasů, včetně těch jemných. Ale proč je vlastně tak důležité na něj nezapomínat?

Zaostřeno na vlas

Kdybyste vlas prozkoumali pod mikroskopem, zjistíte, že je povrch vlasu od kořínku až po koneček tvořený malými šupinkami, které se nazývají kutikuly. Tyto šupinky mají svou nezastupitelnou roli a funkci, chrání totiž vnitřní část vlasu před vnějšími vlivy. Díky nim si vlasy zachovávají vitalitu a hydrataci. Kutikula se však může kvůli chemickému či mechanickému působení poškodit, může za to např. neodborné barvení či odbarvování vlasů.

ultimate care

Správný šampon tyto šupinky na povrchu vlasů lehce pootevře a zbaví je nečistot. Kvalitní kondicionér vaše vlasy nezatíží, má totiž za úkol dodat vlasům hydrataci a látky potřebné k regeneraci. Kutikulu vlasu kondicionér opět uzavře, a vlas je tak vyživený a chráněný před poškozením. Proto je naprosto nezbytné ho používat po každém mytí vlasů, a to včetně jemných.

A kdy vlasy rozčesat?  Není pravda, že s rozčesáváním byste měli počkat až po umytí a vysušení vlasů, právě naopak. Vlasy česejte ideálně ve chvíli, kdy na ně aplikujete regeneraci, tedy kondicionér či masku. V tu chvíli je totiž struktura vlasu uzavřená a hřeben bude po vlasech klouzat. Navíc se vám tak podaří rozprostřít vlasovou péči po celé délce vlasu.

Volba produktu je klíčová

Na trhu je dnes dostupné poměrně velké množství různých kondicionérů, který ale vybrat? Podívejme se na další častý omyl, který se týká bezoplachového kondicionéru. Možná jste se setkali s názorem, že klasický oplachový kondicionér můžete vyměnit za neoplachový a vlasům tím prokážete službu.

hrebeny pexels

Opak je však pravdou, v dnešní době zatím neoplachové kondicionéry nemůžou plně nahradit oplachovou péči. Na rozdíl od kondicionéru, který umyjete vodou, můžou po bezoplachovém navíc jemné vlasy opravdu zplihnout.

Pokud si nejste jistí výběrem vhodného kondicionéru, obraťte se na svého kadeřníka nebo na odborníky z BeautyOnline, kteří vám rádi pomohou s výběrem produktů na míru.

Související…

Lze zabránit šedivění vlasů? Když odbouráte stres, ušetříte za barvení
Kateřina Hájková

foto: Pexels, Unsplash a BeautyOnline, zdroj: BeautyOnline

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...