fbpx

Pátek Karla Křivana: Kdy sleze český Honza ze stydnoucí pece? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Lehce energeticky krizové zamyšlení nad tím, proč si Češi jen dokážou stěžovat, ale nějak nepřispívají do evropské debaty

Zveřejněno: 22. 10. 2021

V Česku začínáme brát věci jako vážné, až když se o nich objeví vtipy. Viděl jsem na sítích obrázek mladého muže, který se polévá obsahem kanystru nafty či benzínu, s textem: Když jdeš na první rande a chceš vonět něčím drahým. Přesouváme se do ostřejší fáze debaty čím, jak, proč a za co topit, svítit, jezdit. Lidem začínají chodit dražší složenky, jednoduše řečeno, energie stojí víc. Milovníci temnějších předpovědí navíc říkají: A nebude.

Viceprezident Svazu obchodu a průmyslu Radek Špicar napsal na svém Twitteru, že je potřeba přejít z „Green deal“ na „Real deal“. Na prvním místě uvádí nutnost přijmout jádro jako čistý zdroj energie.

Budoucnost jádra?

Jaderná energie, zdánlivě vyhnaná německým zeleným válcem z evropské diskuse, se vrátila. Ne díky Čechům, ale díky Francouzům. My samozřejmě doma hartusíme a zpoza plotu svých zahrádek pěstičkami k Bruselu hrozíme, ale pak si při párku a pivku zkontrolujeme, zda nám přišly evropské dotace. Francouzský vliv je jiná liga a navíc se tam blíží prezidentské volby, kde to vypadá, že nebude čas na snění a iluze, a minimálně současný prezident hovoří o jádru jako o jednom z hlavních pilířů francouzské budoucnosti.

Brusel samozřejmě nejsou žádní Habsburkové. Jiná věc ovšem je, jestli si někdo u nás položil otázku, k čemu jsme vlastně ostatním partnerům v Evropské unii užiteční.

V divadle Járy Cimrmana si stěžovali, že nemáme sochu českého génia, který „Habsburkům nikdy s ničím nepomohl“. Sochu jezdeckou (znalci vědí proč) chtěli umístit na Malostranském náměstí, kde stávala socha maršála Radeckého, „tohoto pomahače Habsburků“. Což bylo právě v protikladu s mistrem a to jeho nepomáhání bylo dáváno za přednost. Celé je to samozřejmě ironie, ale jako i v mnoha jiných jejich textech i zde Cimrmanové „nastavují zrcadlo“, abych použil jinou českou klasickou hlášku.

Co vlastně nabízíme

Brusel samozřejmě nejsou žádní Habsburkové. Jiná věc ovšem je, jestli si někdo u nás položil otázku, k čemu jsme vlastně ostatním partnerům v Evropské unii užiteční. Nějaké to odbytiště zboží, nějaká ta poměrně zručná a levnější pracovní síla, dříve veselé eurovíkendy v Praze. To je ale pasivní užitečnost stylu „mouchy, snězte si mě“. Proč to ale nejsme ochotni otočit? Proč nemáme chuť a odvahu být první mezi rovnými v nápadech a myšlenkách? Je-li evropská byrokracie tak zabedněná, jak se u nás píše, proč tedy již dávno český Honza svým tvůrčím duchem neřídí celou Evropu a místo toho leží doma za pecí a nadává, že pomalu chladne? Tedy ta pec.

Je v nás stále cosi lokajského, poddanského. Umíme přikazovat, nebo poslouchat. Nutně potřebujeme ženy a muže, kteří jednají s partnery jako sobě rovnými a dokážou je přesvědčit o své věci. Protože mají náskok. Možná díky technice, ale především díky myšlenkám, které jiní přijmou za své, protože jsou užitečné a výhodné i pro ně.

Česká světová otázka

Masaryk věděl, že buď je „otázka česká otázkou světovou, nebo vůbec není.“ Nemysleme hned na nacionalismus. Mysleme na to, že vše, co u nás děláme, vytváříme, vyrábíme, musí sloužit nejen nám, ale být k něčemu také třeba v Portu či Antverpách nebo nejlépe i v Singapuru. Takových firem je u nás spousta. A přibývají. Jen politika zaostává. Politika na rozdíl od byznysu myslí pomalu a v malém.

Přistupujeme k Evropské unii jako k úřadu, ne jako k aréně názorů. Chodíme tam se suplikami, nemáme ambici hrát v tom koncertu sólo. Je náš problém, jací jsme. Je i náš problém, jak, čím a za kolik zde budeme topit či svítit. Znáte to: Začněte dělat něco užitečného a další se přidají. Potřebujeme evropskou diskusi o jádru. Máme k tomu něco víc, než že nám to chce Brusel zakázat?

Související…

Pátek Karla Křivana: Chybí nám nějak nadhled na tom českém Twitteru
Karel Křivan

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...