fbpx

Národ sobě – kultura tobě! Tak zní název projektu, který pořádá tým okolo festivalu Metronome Prague. Na prknech Národního divadla se v sobotu představí více než dvě stovky zpěváků a zpěvaček, kteří jsou živým důkazem toho, že kultura má v Česku opravdu hodně odolný kořínek

Zveřejněno: 26. 2. 2021

Morcheeba je jedna z ikonických kapel porevoluční éry, která se v Praze naposledy představila naživo na festivalu Metronome v roce 2019. Tehdy bylo její vystoupení plné špičkových hitů, tentokrát parta kolem zpěvačky Skye Edwardsové a bratrů Godfreyových představí nový singl, který naživo vyjde až v květnu. A jak se vlastně podařilo pořadatelům získat áčkovou hvězdu?

„Oslovili jsme kapely, které již na Metronome Prague vystupovaly, neboť jsme předpokládali, že budou mít třeba nějaké pozitivní vzpomínky a budou mít chuť se zapojit,“ říká David Gaydečka, který kromě sobotní akce pořádá v "normálních dobách" právě festival Metronome a několik dalších hudebních akcí.

Konečně jsme taky první v něčem, co za to stojí!

„Morcheeba poměrně rychle zareagovala a dohoda byla na světě. Je to exkluzivní vystoupení jen v rámci akce Národ sobě – kultura tobě! Dokonce se bude jednat o světovou premiéru singlu, který vyjde až v květnu, a na ČT art ji diváci uvidí úplně jako první. Konečně jsme taky první v něčem, co za to stojí!“ naráží David Gaydečka na smutné prvenství Česka, které je často komentováno sarkastickým „best in covid“ a které je mimo jiné důvodem toho, že česká kultura má už rok prakticky stopku. Národ sobě – kultura tobě! je ale důkazem obrovské energie, která se v lidech hromadí, a kterou žádné lockdowny zastavit nedokážou.

morcheeba metronome prague 2019 foto peter fulop

Morcheeba na festivalu Metronome Prague 2019


Morcheeba jako jediná vystoupí v improvizovaném online přenosu, všichni ostatní účinkující pak budou vystupovat naživo. A bude na co koukat! Celý program je totiž postaven na překvapivých hudebních spojeních. Například Symfonický orchestr Národního divadla uvede legendární kapelu Lucie, těšit se můžeme na Kláru Vytiskovou a zpívající herečku Eriku Stárkovou, Mig 21, Jelen, Vojtu Dyka, Václava Neckáře a Kapitána Dema.

Nafrněná živě

Na dalších šesti scénách uvidíme například rappera 7krát3 s ikonickým Jiřím Kornem a jazzovým varhaníkem Ondřejem Pivcem, Ivana Hlase s dcerou, Janu Kratochvílovou se Štěpánem Markovičem, Lenku Dusilovou s Monikou Načevou, Meky Žbirku s Ráchel Skleničkovou, Michala Prokopa s Janem Hrubým, Monkey business s Annou Fialovou, Pokáče s Annou Slováčkovou, Pavla Šporcla s beatboxerem Jarou Cossigou, klavíristku Beatu Hlavenkovou s Otou Klempířem nebo dva Ondřeje – Rumla a Brzobohatého. K vidění bude i živá verze klipu Nafrněná od Báry Polákové. Hitovku se 46 miliony zhlédnutí na YouTube představí zpěvačka za podpory hereckých kolegyň Anny Polívkové, Lenky Krobotové, Jany Strykové a dalších.

david gaydecka

David Gaydečka


Celá akce má za cíl ukázat sílu české kultury, kterou neudusí ani covid, ani sebepřísnější zákazy. „Věřím, že ta akce ukáže dvě podstatné věci. Že kulturní scéna je tu od toho, aby bavila lidi, aby jim přinášela inspiraci, potěšení. A je to důležité obzvlášť i v těžkých časech,“ říká David Gaydečka. „Chceme také ukázat, že i v době pandemie lze kulturní akce organizovat bezpečně.“

Otestuje se i síla testování

Pro zajištění maximální bezpečnosti využívají pořadatelé technologii CovidPass, kdy návštěvníci pomocí mobilního telefonu prokazují, že nejsou pro okolí nebezpeční. „Všichni se dvakrát testujeme, abychom minimalizovali riziko šíření. Do budovy Národního divadla se dostanete jen s negativním testem a řešení CovidPass může napomoci rychlému odbavení většího počtu lidí za krátký čas, stejně jako elektronické vstupenky,“ říká Gaydečka, který dlouhodobě bojuje za oživení české kultury, ale nezapomíná na limity současné doby.

"Tato akce vznikla díky velkému úsilí spousty lidí. Poděkování si zaslouží štáb, náš, televizní i z Národního divadla, účinkující, a taky partneři - generální partner koncertu Generali Česká spořitelna, hlavní partner koncertu Česká spořitelna a spousta dalších. Akci pomohly realizovat i další subjekty, které chápou, jak to má kultura složité, a bez jejichž pomoci by to bylo o hodně těžší," říká David Gaydečka.

„Pokud bude existovat velké riziko přeplnění nemocnic, taková kombinace testování a pasů by mohla být správná cesta. To testování se ale musí dobře vyřešit. Může být dvojí, jedno v týdnu před akcí kdekoliv a druhé v den akce zase kdekoliv, nebo přímo na místě. To by mohlo situaci řešit.“

Přímý přenos koncertu Národ sobě – kultura tobě! uvede ČT art, zahájení diváci uvidí i na ČT1. Akce probíhá v koprodukci České televize a festivalu Metronome ve spolupráci s Národním divadlem. Generálním partnerem koncertu je společnost Generali Česká Pojišťovna. Večerem, na kterém dohromady vystoupí přes 200 účinkujících, provedou členové populárního divadla VOSTO5 Ondřej Cihlář, Petr Prokop a Tomina Jeřábek. Přímý přenos  začíná na ČT art v sobotu 27. února ve 20.10.

Související…

David Gaydečka: Metronome má hlavně přinést hudební komfort
Zdeněk Strnad
 

foto: Lukáš Bíba, Zdeněk Strnad, zdroj: Národní divadlo, Národ sobě – Kultura tobě

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...