fbpx

Jaký druh hodinek si koupit? Přinášíme vám přehled nejlepších značek pánských hodinek

Zveřejněno: 26. 1. 2021

Hodinky už dávno nejsou zařízením, které má pouze správně indikovat čas. Je to symbol prestiže a společenského postavení, velmi důležitý doplněk k pánskému oblečení, který dodává pánskému oděvu úplnost. Jelikož samotná funkce času má druhořadý význam, vyvstává otázka: Jaký druh hodinek si koupit? Přinášíme vám přehled nejlepších značek pánských hodinek.

Hodinky Seiko

Tyto japonské hodinky mají velmi zajímavou a bohatou historii. Ta se začala psát v roce 1877, kdy tehdy osmnáctiletý Kintaro Hattori opravoval hodiny dovezené ze západu do Japonska a uviděl v této akci svou příležitost. Továrna K. Hattori R.Co.Ltd byla založena v roce 1881 a stala se počátkem historie firmy Seiko. Hattori nazval svou továrnu Seikosha (kde Seiko znamená lahodný, úspěšný, miniaturní a koncovka Sha je ekvivalentem domova). Zpočátku se zabývala opravou hodin a jejich prodejem a postupem času začala samotná výroba stojacích a nástěnných hodin. Spolu s pokrokem se Kintaro rozhodl udělat další důležitý krok ve vývoji své společnosti a začal pracovat na vytvoření kapesních hodinek.

V roce 1975 společnost Seiko vytvořila první LCD chronograf a v roce 1982 první hodinky s displejem.

Hodinky, jednoduše nazývané „Timer“, spatřily denní světlo necelé tři roky po zahájení projektu a byly prvními takovými hodinkami, které vznikly v Japonsku. V roce 1899 začala výroba budíků. Společnost také začala vyrábět stroje a nástroje pro vlastní výrobu, díky čemuž získala zkušenosti, které společnosti nastavily nový směr do budoucna. Kintaro si uvědomil, že jediný způsob, jak si udržet náskok před konkurencí a postavit si náramkové hodinky, je vyrobit si vlastní díly do hodinek. V roce 1910 společnost postavila první vyvažovací kolo a v roce 1913 začala výroba štítů. Ve stejném roce byly také vytvořeny první japonské náramkové hodinky. Od roku 1924 se jmenovaly hodinky Seiko. V roce 1975 společnost Seiko vytvořila první LCD chronograf a v roce 1982 první hodinky s displejem, který dokáže sledovat televizi. Kombinace křemenné technologie s LCD displeji způsobila revoluci na trhu vytvořením cenově dostupných a přesných hodinek pro každého. 

Hodinky Citizen

V roce 2019 značka Citizen oslavila 100. výročí. Její síla je založena především na pevných pilířích inovace, které vnucují tempo podobné sprintu a zdolávání postupných překážek pokroku omezených pouze velikostí pouzdra hodinek o rozměrech několik milimetrů. Historie hodinek Citizen sahá do druhého desetiletí 20. století a svým způsobem se shoduje s koncem první světové války, které se zúčastnilo i Japonsko.

Shokosh Research Institute zahájil práce na pokročilých měřicích zařízeních a výrobu patentovaných kapesních hodinek pod názvem Citizen v roce 1924. Původní předpoklad výrobce jej klasifikoval jako velmi exkluzivní, pro široké vrstvy nedostupný produkt, který si mohl dovolit nejbohatší a nejdůležitější zákazníky. Hodinky Citizen byly v počáteční fázi distribuovány pouze na asijský trh, ale expanze na další kontinenty byla přirozeným výsledkem úspěchu značky, který si navíc vynutil transformaci názvu Shokosh Institute v roce 1930 na globální Citizen Watch Company, inspirovaný názvem kapesního modelu z roku 1924.

Hodinky Zeppelin

Při prezentaci značky hodinek Zeppelin je třeba zmínit také rodinnou společnost POINTtec Electronic GmbH, která byla založena v roce 1987 v Ismaningu poblíž Mnichova a specializuje se na výrobu stylizovaných náramkových hodinek. Při výrobě svých produktů společnost spolupracuje s nejrenomovanějšími výrobci, které zastupuje mimo jiné výrobce hodinek Gardé z Durynska, který pochází přímo ze slavné výroby „Diehl“ založené v 18. století. Hodinky Zeppelin nesou svůj název podle slavného konstruktéra vzducholodí hraběte Ferdinanda Zeppelina. Výrobky označené charakteristickým a rozpoznatelným logem Zeppelin nabízejí vysokou technickou kvalitu, přesnost a nadčasovou eleganci.

Nabídka hodinek Zeppelin zahrnuje modely s mechanickými mechanismy – jedná se o výrobky s ručním napínáním pružiny švýcarské výroby, stejně jako modely s mechanikou s automatickým napínáním pružiny. Zajímavé je, že dokonce najdete mechanické hodinky s automatickým napínáním pružiny a stopkami. Součástí kolekce hodinek jsou také modely s elektronickými strojky s křemenným oscilátorem.

Související…

Děti s chytrými hodinkami může sledovat každý. EU už je zakázala
Jan Handl

foto: Helveti, zdroj: Helveti

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...