fbpx

Prošli jsme Prahou 3 a jejím nejbližším okolím a loučili se s výdejovými okénky s tím, že už je od 30. listopadu (nikdy) neuvidíme

Zveřejněno: 27. 11. 2020

Okna, přes která restaurace, hospody, vinárny a další podobná zařízení podávají jídlo a nápoje, by se mohla v pondělí zavřít. Opět bychom se tedy mohli podívat, jak vypadají restaurace zevnitř. Jídlo a pití by se tak zároveň mohlo osvobodit z plastových krabiček a PET láhví. Na řadu by mohly zase přijít skleněné půllitry a porcelánové talíře. Pokud k tomu vůbec dojde, bude to v omezeném množství. I tak by to ale měl být pokrok. Výdejová okénka sice dávají na odiv kreativitu provozovatelů, ale provozovny jimi spíš dávají na odiv, že ještě nezavřely úplně. Přes okénko, ať je vyvedené sebelépe, se totiž vydělávat nedá.

Někteří majitelé hospod a barů na okna rezignovali úplně. Ti, kteří je otevřeli, projevili nejen buldočí vytrvalost, ale v mnoha případech i určitý stupeň kreativity, když se nespokojili jen s obyčejným „Výdejní okno otevřeno, vyčkejte příchodu obsluhy“. A právě za těmi „kreativnějšími“ jsme se byli podívat.

Nekonečná změť kreativity

Výdejní okénka jsou po celé Praze, ale my jsme vyrazili tam, kde je hospod i v běžném provozu na počet obyvatel nejvíc. Tedy na Prahu 3.

obr2

U prvního zastavení je tabule názorná, ječmen i chmel se autorovi povedly. Jen nevíme, proč je tam nakreslen ten čerstvý psí exkrement?

obr14

O názorné kresby se pokoušel výtvarník i u další tabule (14). Nabídka flašek bude velká, ale ty horké párky se musely spokojit jen se slovním označením. Asi se autorovi nechtělo, aby to připomínalo jednu známou reklamu…

Dojde i na vitamíny

zdrave

Kdo nepostrádá pivo, ale scházejí mu jiné vitamíny, určitě nemine bez povšimnutí „áčko“ nabízející „Zdravé a čerstvé“ či cedulku, která inzeruje dokonce celou porci vitamínů.

vitaminy

Zabalí je s sebou, ale podle kresby vedle budou zřejmě ta všechna áčka, béčka nebo céčka asi v těch flaškách. Ale působí to mile, stejně jako tabulka, kde autor nápisu měl podle podpisu zřejmě rád někdejšího prezidenta Václava Havla.

havel

Angličtina s azbukou

Plnohodnotné informace nabízí ojedinělé Covid Window. Když svítí či blikají, tak mají otevřeno.

window

Dobře zpravený (nikoli ještě spravený) zákazník bude asi spokojený zákazník. Z toho zřejmě vycházel autor algoritmu, který provede potenciálního klienta nákupem ad A do Zet.

algoritm

Naopak jinde vsadili na stručnost, o čemž svědčí tahle tabule.

walby

Anglický výraz walk by, tedy projít kolem, je podle Facebooku restaurace zřejmě napsán dohromady naschvál, protože tak pojmenovali své výdejní okénko.

vodka

O tom, že personál našich restaurací nespoléhá jen na angličtinu, svědčí cedulka, která nabízí konzumentům z východu už snídani, oběd a nakonec i večeři. Číslo telefonu azbukou psané není...

Zpěv a řev

muzika

Na to, až se otevře, se už určitě těší v téhle hospodě, kde jsme uviděli tuhle tabuli. Co se to ovšem bude přesně hrát či zpívat, nevíme, nepodařilo se nám ten notový záznam přehrát.

rev

Pěkně od plic si ale můžete zařvat už teď, protože u téhle restaurace se porouchal zvonek, jímž se přivolávala obsluha.

shledani

V téhle hospodě to po prvním listopadovém týdnu s okénkem vzdali. Ne napořád, protože se těší na brzké shledání. Tak snad se to v ono pondělí 30. listopadu povede. Přejeme to všem. Hospodám i jejich zákazníkům.

Související…

Advent bychom letos měli využít ke zklidnění a zamyšlení, říká Jan Cimický
Kateřina Hájková

foto: Autor

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...