fbpx

V létě Češi grilují a udí snad každý víkend, jakmile se ale ochladí, nechají grily až do příští sezóny vyhasnout. Ale například na druhé straně Atlantiku je naprosto běžné grilovat celý rok

Zveřejněno: 13. 11. 2020

Kdo říká, že BBQ patří jen k létu a horkým dnům? Vybavte se šikovnými pomocníky a jídlo se špetkou kouře si vychutnáte, i když teploty klesnou pod nulu. Inspirujte se vychytávkami, které vám zpříjemní grilování pod širým nebem, i nápady, jak udit v pohodlí domova.

V létě Češi grilují a udí snad každý víkend, jakmile se ale ochladí, nechají grily až do příští sezóny vyhasnout. Ale například na druhé straně Atlantiku je naprosto běžné grilovat celý rok. A to i v Kanadě, kde jsou zimy opravdu tuhé. Přečtěte si tipy, jak si užít grilovačku, i když venku mrzne, jako když praští. Na FAVI.cz se na zimní grilování vybavíte od A do Z ­ – nářadím počínaje a špičkovými grily konče.

S kvalitními grily za každého počasí

Podzimní a zimní grilování samozřejmě nesnesou obyčejné kotlíkové grily. Pokud si chcete BBQ užívat, jak je rok dlouhý, investujte do kvalitního grilu s poklopem.

Důležité je, aby byl gril vyrobený z kvalitního kovu a měl poklop.

Nezáleží na tom, zda dáte přednost klasické variantě na brikety, nebo té plynové. Důležité je, aby byl gril vyrobený z kvalitního kovu a měl poklop, který se postará o rovnoměrné propečení jídla za každého počasí.

Osvojte si umění uzení

Vaření pod širým nebem nemusí být jen ve znamení grilu, pokud nedáte dopustit na domácí delikatesy, pak je pro vás udírna to pravé. Na FAVI.cz pořídíte jak udírny na zahradu, tak udící box, které stačí dát do plynového grilu.

A co do takové udírny hodit? Sýry, klobásy, ryby nebo klidně všechny druhy masa. S bylinkami i česnekem. Pro začátek si vždy vyberte jednoduché recepty, ideální jsou domácí klobásky, které jakmile jednou ochutnáte, v obchodě už nekoupíte.

Vaření pod širým nebem na podzim

Důležité je, aby byl gril v závětří a dostatečně vzdálený od hořlavých materiálů. Poklop grilu se pak snažte otevírat co nejméně, aby v něm prudce neklesala teplota.

Po ruce mějte dostatek suchých briket, pokud máte plynový gril, v zimě používejte spíše čistý propan, který má o něco lepší vlastnosti hoření. Gril si vždy pořádně rozehřejte, což vám během chladných a deštivých dnů zabere krapet více času než v létě.

Tip FAVI: Před zapálením si rošt potřete vždy olejem. Lépe se tak rozpálí a maso se vám nepřipálí.

Grilování pod poklopem

Není grilování jako grilování, tomu pod poklopem se přezdívá nepřímé. Znamená to, že jídlo je umístěné mimo přímý žár ohně a zaklopené. Maso ani zelenina se neotáčí a nežádají příliš pozornosti, stačí je jen vyskládat na rošt, přiklopit a nechat zhruba 20 minut grilovat.

Sezóna na talíři

V zimě na roštu připravujte spíše menší kousky masa a zeleniny. Jak totiž venkovní teploty klesají, prodlužuje se i doba grilování. A co chutná z grilu nejlépe? Stejně jako v létě vybírejte na gril sezónní potraviny.

Na podzim můžete hodit na rošt samozřejmě všechny druhy masa, na kouři ale báječně chutnají také dýně, houby nebo čerstvé fíky, které se hodí jako sladký závěr BBQ menu.

Správná péče nakonec je základ

Po každém grilování je důležité rošt důkladně vyčistit. Jakmile mřížka vychladne, ocelovým kartáčkem ji zbavte připálených zbytků. Na čištění nemusíte používat žádné chemické přípravky, buďte eko a sáhněte po univerzálním čističi z jedlé sody.

Pár lžic sody smíchejte s takovým množstvím vody, aby vám vznikla hustá pasta. Tu naneste na mřížku grilu, nechte působit půl hodiny a nakonec dočistěte kartáčem.

Tip FAVI: Nejste fanoušky grilování a uzení a raději vaříte z pohodlí své kuchyně? Skvělé pokrmy se dají připravit také na pánvi. V tomto článku se dozvíte, jak vybrat pánev.

Související…

Světoznámý holič je hvězda kulinářské show: Na Televizeseznam.cz představuje barbecue recepty
Komerční článek

foto: Unspplash.com, zdroj: FAVI

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...