fbpx

To, jaké oblečení si vybíráme, do značné míry napovídá o tom, jací jsme. Prozradí o nás totiž nejen náš vkus, ale naše charakterové vlastnosti, případně v jakém citovém rozpoložení se právě nacházíme

Zveřejněno: 2. 10. 2020

Vstali jste ráno se špatnou náladou? Není nic jednoduššího, než odvrátit špatný den a udělat z něj den příjemný. Postačí jen malá změna – vybrat si oblečení správné barvy.

Psychologie barev

O psychologii barev jste už určitě něco slyšeli. Naši náladu, emoce i chování do značné míry ovlivňuje výběr barev, do jakých se oblékáme, nebo i to, jakými barvami se obklopujeme. To, jaké oblečení si vybíráme, tedy do značné míry napovídá o tom, jací jsme. Prozradí o nás totiž nejen náš vkus, ale naše charakterové vlastnosti, případně v jakém citovém rozpoložení se právě nacházíme.

Dobrou náladu vám určitě přinesou odstíny žluté a oranžové barvy. Právě tyto odstíny si totiž automaticky spojujeme se sluncem a světlem.

Na druhé straně však i různé barvy ovlivňují naši náladu a vzbuzují různé pocity. Výběrem vhodného barevného odstínu tedy dokážeme změnit i naši aktuální náladu. Není nic jednoduššího, než abyste si alespoň pár poznatků z psychologie barev osvojili i vy. Takže, jaké barvy vám pomohou k pozitivní změně, pokud jste se například ráno probudili se špatnou náladou?

Žlutá a oranžová

Dobrou náladu vám určitě přinesou odstíny žluté a oranžové barvy. Právě tyto odstíny si totiž automaticky spojujeme se sluncem a světlem, které nám dodávají optimismus a pomáhají vyplavovat tak potřebné hormony štěstí.

bxeyn3ml3pzzpt0

Pozor však, při výběru oblečení sáhněte po zářivějších odstínech těchto barev. Tmavší odstíny vám naopak mohou přinést tíživé, ba až depresivní myšlenky.

Červená

Psychologové spojují červenou barvu se vzrušením. Vyjadřuje však i sílu, rozhodnost a životní energii. V červené se my ženy cítíme nejatraktivnější, a to se samozřejmě odrazí i na našem sebevědomí a dobré náladě. Pozor však na příliš časté nošení. Červená barva mimořádně stimuluje náš nervový systém, a pokud to přeženeme, dokáže vést až k podrážděnosti.

Zelená

O které barvě se často mluví jako o uklidňující? Ano, je to zelená. Je to barva přírody a zdraví, která má zároveň i protistresové účinky. Nejenže přispívá k emocionální vyrovnanosti, ale dokáže vám vrátit i ztracenou energii. Odstíny zelené na oblečení však působí nejen uklidňujícím dojmem, ale zároveň i osvěživě.

Modrá a růžová

Pokud sáhnete po modré, pomůže vám utlumit určitou podrážděnost. Dokáže totiž uvolnit nervozitu a přinést s sebou vnitřní klid. V odstínech modré budete ze sebe vyzařovat harmonii a vyrovnanost. Za uklidňující barvu se považuje i růžová. V jemné růžové pocítíte více bezpečí a budete se cítit žensky.

Tak co, vybrali jste si tu vhodnou barvu ze svého šatníku? Pokud nemáte nic vhodného k dispozici, neváhejte do pár dobrých barevných kousků investovat. A pokud při tom chcete ušetřit, využijte při nákupech v obchodech slevy – výhodné jsou například Mohito slevový kód či Reserved sleva. V obou obchodech si určitě vyberete z kvalitního dámského oblečení a módních doplňků barev dle vašeho vkusu. Vždyť dobrá nálada přece za to stojí, co myslíte? Využít také můžete akci Černý pátek, díky které sahají slevy až do 80 %.

Související…

Tři triky, jak ovlivnit chuť k jídlu: Fungují barvy či intenzita světla
Eva Doležalová

foto: VašeKupóny.cz, zdroj: VašeKupóny.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...