fbpx

Podle realitních agentů dochází k prudkému nárůstu zájmu obyvatel měst, kteří se chtějí přestěhovat. Například v Liverpoolu je tento zájem skoro třikrát větší než v roce 2019

Zveřejněno: 15. 9. 2020

Ačkoli z toho mnohde nebyli obyvatelé venkova nadšení, tak se onen zájem „přežít pandemii na vesnici“ projevil i v Česku. Je to logické. Ve městě s větší hustotou obyvatel máte mnohem větší pravděpodobnost, že „něco chytíte“, a když zvládáte práci online z domu, většinou ji zvládnete i online z venkova. Navíc na svou zahradu můžete (zatím) i bez roušky.

To, že se priority lidí žijících ve městě mění a mnozí touží po větším prostoru k nadechnutí, což se dá s prací z (venkovského) domova docela dobře skloubit, potvrzuje i zpráva největšího britského realitního portálu Rightmove.

Vede Liverpool

Jen v červnu a červenci vzrostl oproti stejnému období v roce 2019 počet dotazů na koupi domu na venkově v Británii o 126 procent. Největší nárůst dotazů na bydlení na vesnici přišel z Liverpoolu, Edinburghu, Birminghamu a z Londýna. Konkrétně počet obyvatel Liverpoolu, kteří hledají venkovský životní styl, se ve srovnání s předchozím rokem téměř ztrojnásobil (na 275 %), zatímco požadavků na bydlení ve městě přišlo ve stejném období jen o 63 % víc.

Zdá se, že touha po stěhování na venkov není řízena tím, že by lidé chtěli ušetřit peníze, protože průměrné poptávané ceny nemovitostí na vesnicích jsou často vyšší než ty ve městech.

Za Liverpoolem následuje Edinburgh, kde se počet požadavků na bydlení na vsi zvýšil o 205 procent, v Birminghamu to bylo o 186 procent a v Londýně o 144 procent. „Někteří majitelé bydlení ve městech mohli v průběhu let těžit ze silného růstu cen, což umožnilo prodej jejich domů či bytů a přesun na venkov,“ uvádí ve zprávě Rightmove.

Nejde o peníze, ale o klid

Podle realitního portálu se zdá, že touha po stěhování na venkov není řízena tím, že by lidé chtěli ušetřit peníze, protože průměrné poptávané ceny nemovitostí na vesnicích jsou často vyšší než ty ve městech. Cílem je zřejmě klidnější a pomalejší, tedy i zdravější způsob života, protože nejvyhledávanější destinace na venkově, do kterých se lidé stěhují, jsou stále v dojezdové vzdálenosti od města.

„Touha po novém životním stylu, který je klidnější a jehož součástí je spousta krásné přírody i více venkovního prostoru, vede zkrátka k tomu, že se letos víc obyvatel města rozhodlo stát se obyvateli venkova,“ říká realitní expert portálu Rightmove Miles Shipside. 

„Nejoblíbenější destinace lidí, kteří poptávají bydlení na venkově, se nacházejí stále ve stejných lokacích, protože je pravděpodobné, že si lidé z měst i po odstěhování udrží své současné zaměstnání. Tihle lidé chtějí být zároveň flexibilnější, nemusejí tak často dojíždět do zaměstnání a mohou si zařídit svůj pracovní prostor doma,“ dodává Shipside.

Související…

Viry bují hlavně na chudých předměstích bez hygieny. Dá se tomu zabránit?
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: CountryLiving

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...