fbpx

V neděli 2. srpna odstartuje desátý jubilejní ročník festivalu Prague Pride s mottem „Pride LIVE“. Oficiálně potrvá od 3. do 9. srpna, předchází mu však ještě nedělní bohoslužba, která se uskuteční v 19.30 v kostele sv. Martina ve zdi

Zveřejněno: 31. 7. 2020

V reakci na pandemii Covid-19 bude letos program trochu odlišný od toho, na jaký jsou příznivci a příznivkyně festivalu zvyklí, ale o to větší prostor získalo každodenní živé vysílání Pride Stream, které festival zpřístupní ještě širšímu publiku.

Tradiční průvod, který měl proběhnout v sobotu 8. srpna, v souladu s aktuálními nařízeními nahradí Duhová plavba po Vltavě a řada akcí musela omezit kapacitu podle aktuálních nařízení platných od pondělí 27. července. Bude je však možné sledovat online v rámci každodenního interaktivního vysílání. Pětihodinové bloky poběží vždy od 16 do 21 hodin, v sobotu pak od 13 do 18 hodin na Facebookové události festivalu, YouTube i přímo na stránkách festivalu.

Oficiální zahájení festivalu proběhne již tradičně v Pride Village na Střeleckém ostrově, a to v pondělí 3. srpna od 18 hodin.

Prague Pride se tak dostane i k těm, kteří se na jednotlivé akce z nějakého důvodu vypravit nemohou. Pořadatelé a pořadatelky situaci kolem šíření koronaviru i nadále sledují, jsou v kontaktu s hlavní hygieničkou Prahy a návštěvníkům a návštěvnicím také poskytují podrobné informace ve čtyřech jazycích o tom, jak se chovat s ohledem na svoje zdraví i zdraví ostatních.

Zahájení na Střeleckém ostrově

Zahájení festivalu proběhne již tradičně v Pride Village na Střeleckém ostrově, a to v pondělí 3. srpna od 18 hodin. Kromě jiných na něm vystoupí DJské duo Urxins, zpěvačka a rapperka Hellwana nebo hudební projekt Lače Manuša, který nabídne repertoár sahající od tradiční romské hudby po swing a RnB. Vstup je zdarma, ale v rámci aktuálních opatření bude kapacita Pride Village omezená na 1 000 osob.

Duhová plavba a pikniky podél Vltavy

V sobotu 8. srpna se letos poprvé uskuteční velkolepá Duhová plavba po Vltavě. Na čtyřhodinovou plavbu z Dvořákova nábřeží do Modřan a zpět je možné zakoupit vstupenky, začínají na 750 korunách. I lodě mají z bezpečnostních důvodů omezenou kapacitu, ale kdo dává přednost komornějšímu programu, může si udělat piknik kdekoli na břehu Vltavy podél trasy Duhové plavby. Například na Kampě, smíchovské náplavce nebo ve Žlutých lázních.

Z pohodlí domova pak lidé mohou sledovat Pride Stream ze samotné plavby, a to během celého sobotního odpoledne. Po celý pridový týden mohou lidé sdílet fotky nebo videa s hashtagem #PraguePride2020. Vybrané kousky zařadí organizační tým do živého vysílání.

Maraton na podporu manželství pro všechny

Akce, které se můžou ve středu 5. srpna zúčastnit lidé z celého Česka, bude probíhat čistě v online prostoru. Navazuje na aktivity iniciativy Jsme fér, která se u nás snaží o uzákonění manželství pro všechny. Pod papírovou petici nasbírala přes 70 tisíc podpisů, které před dvěma lety předala Poslanecké sněmovně. Podaří se Čechům a Češkám číslo minimálně zdvojnásobit, a povzbudit tak poslance a poslankyně k tomu, aby o příslušném zákonu konečně hlasovali? Online petice se spustí v pondělí 3. srpna na webu Jsme fér.

Dalších 100+ akcí

Prague Pride letos organizátoři rozdělili do několika přehledných programových částí a lokalit: Pride Stream, Pride Cinema, Pride Sport, Pride Village nebo Pride Life. Nejen na těchto místech se odehraje více než stovka offline i online událostí. Kompletní program najdou zájemci a zájemkyně na festivalovém webu.

„Tímto vás srdečně zveme, abyste spolu s námi i se svými nejbližšími oslavili nejdůležitější den LGBT+ lidí, ať už doma, na zahradě, ve svém oblíbeném baru, nebo v práci s kolegy. Během pride týdne na Instagramu sdílejte fotky nebo videa s hashtagem #PraguePride2020 a s přáním, co si vy osobně přejete pro vás nebo vaše blízké k desátému výročí festivalu Prague Pride. Nebo s námi sdílejte, jak si Pride festival užíváte – ať už to bude pompézní party s duhovou výzdobou, nebo třeba diskusi nad situací LGBT+ lidí u vás doma či v zahraničí,“ vzkazuje Hana Kulhánková, ředitelka festivalu.

Související…

Začíná Prague Pride. Zaměří se na uzavřenou starší generaci LGBT+
Klára Ponczová

foto: Archiv Prague Pride, zdroj: Prague Pride

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...