fbpx

V pondělí festival odstartuje vyvěšením duhové vlajky a koncertem na Střeláku. V sobotu vyvrcholí (ten festival) pochodem

Zveřejněno: 5. 8. 2019

V pondělí v Praze startuje nejteplejší festival v roce. Bez ohledu na počasí. Začíná totiž devátý ročník Prague Pride, týdenního kulturního festivalu zaměřeného na gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematiku. Letos nabídne přes 140 akcí, mezi nimi se objeví diskuze, přednášky, tanec, hudba, výstavy i queer meditace.

Hned první festivalový den ráno proběhne ceremoniál vyvěšení vlajky Prague Pride nad hlavní vchod budovy Nové radnice. Poprvé v historii festivalu ji tam oficiálně umístí primátor hlavního města Prahy, nyní tedy konkrétně Zdeněk Hřib. A poprvé se duhovými barvami rozsvítí také Petřínská rozhledna. Ta pak zůstane barevně svítit až do neděle. Tedy přes noc, přes den by to prý nemělo smysl.

Historický odkaz Stonewallu přivedl organizátory na myšlenku vytvořit speciální program pro starší ročníky LGBT+ lidí.

Sobotní vrchol celého festivalu, tradiční Duhový průvod, povede letos z Václavského náměstí ulicí Na Příkopě, přes náměstí Republiky, Revoluční ulici, Řásnovku, Dvořákovo nábřeží a Čechův most na schody na Letnou. Ulice budou vyzdobeny duhovými vlajkami i vlajkami jednotlivých sexuálních orientací a identit. Očekává se účast až 30 tisíc lidí.

Spojovat, ne rozdělovat

Prague Pride 2019 se u příležitosti 50. výročí Stonewallských nepokojů zaměřuje na historické počátky LGBT+ aktivismu i na současné podmínky, v nichž žijí různé generace queer lidí. Historický odkaz Stonewallu přivedl organizátory na myšlenku vytvořit speciální program pro starší ročníky LGBT+ lidí. Tyto generace jsou zvyklé na život v ústraní a zůstávají v něm uzavřené i přes otevřenost dnešní doby.

pride 2

Duhová jízda Václavským náměstím z minulého ročníku festivalu


Proto ve spolupráci s organizací ŽIVOT 90 vzniklo nové festivalové místo Pride Life – ŽIVOT 90, kde se budou odehrávat diskuze, promítání, divadelní inscenace, besedy, mezigenerační svačiny, ale i odpolední retro party. „Je důležité, aby i starší ročníky LGBT+ lidí měly místo, kde se mohou cítit bezpečně a být prostě spolu,“ říká ředitelka festivalu Prague Pride Hana Kulhánková.

Nejen nejstarší dýdžejka

Na zahajovacím koncertu, který proběhne v pondělí v 18 hodin na Střeleckém ostrově, vystoupí kromě jiných i nejstarší dýdžejka na světě, osmdesátiletá DJ Wika z Varšavy. Proč zrovna Wika? Protože právě ona dle organizátorů boří stereotypy a je příkladem toho, že jsme tak staří, na kolik se cítíme, čímž do konceptu celého festivalu dokonale zapadá.

pride wika 0320997290 2

Osmdesátiletá DJ Wika zahraje na open party na Střeláku. Jak to má s orientací, nevíme


Ve čtvrtek z Německa pak přijedou hosté, kteří české publikum seznámí s tím, jak Berlín podporuje starší LGBT+ lidi s respektem vůči jejich jedinečnosti; následovat bude panelová diskuze o seniorské politice v Česku se zástupci a zástupkyněmi ministerstev.

Travesty i drag umění

Další novinkou programu je důraz na travesty a drag umění. Vystoupí například legendární skupina Screamers, která stála u zrodu české travesty. Už poněkolikáté na festivalu vystoupí i drag kings, což jsou na rozdíl od obvyklejších "drag queens" umělkyně zosobňující muže). Konkrétně se představí londýnský soubor Pecs Drag Kings.

Představí se i italská politička a herečka Vladimir Luxuria, která se v roce 2006 stala první trans osobou zvolenou v Evropě do národního parlamentu. 

Prague Pride 2019 zároveň rozšiřuje své publikum o skupiny queer komunity, které v programu dosud stály spíše na okraji. Německý fotograf Parker Hirschmueller představí výstavu fotografií takzvaných nebinárních lidí. Mezi dalšími ženskými osobnostmi, které se představí v programu, bude italská politička a herečka Vladimir Luxuria, která se v roce 2006 stala první trans osobou zvolenou v Evropě do národního parlamentu. 

praguepride 11

Duhovou vlajku v úvodu festivalu osobně vztyčil primátor Prahy Zdeněk Hřib


V Praze žijící americká fotbalistka Christina Burkenroad, která hraje za Spartu Praha, se zúčastní sportovního odpoledne v Pride Village, bude pískat duhový futsalový turnaj a bude mluvit o rozdílu mezi mužským a ženským fotbalem a o diskriminaci ve sportu. O životě queer lidí v Číně zase přijede poinformovat Mother Lilly, aktivní dobrovolnice organizace PFLAG podporující rodiny LGBT+ osob.

Sobotní Pride Park

Z hodnotících dotazníků loňské akce vyšlo, že lidé po průvodu v Letenských sadech nehledají jenom zábavu, ale i možnost seznámit se a diskutovat. Letos tedy organizátoři v letenském Pride Parku uspořádají Komunitní zónu, která bude rozdělena do osmi sektorů, v nichž budou probíhat diskuze, přednášky, poslech poezie nebo třeba cvičení jógy a queer meditace.

Organizátoři vsadili na intenzivní osvětu a vytvořili prostor, ve kterém se mohou potkat lidé napříč věkem i pohlavními identitami.

Na pódiích se představí živá romská hudbu, Full Moon Stage i Stalin Stage situovaná v kulturním centru Stalin pod letenským metronomem nabídnou DJs. Stalin pak po setmění navíc projekci z queer filmového festivalu Mezipatra Historka o zelené planetě.

Letos kromě barevné party organizátoři vsadili i na intenzivní osvětu a vytvořili prostor, ve kterém se mohou potkat lidé napříč věkem i pohlavními identitami. Tak vyrazte třeba už jen ze zvědavosti. Nebo proto, abyste zjistili, kdo je to pansexuál, jak se pozná nebinární člověk a čím se vlastně liší queer meditace od té běžné.

foto: Prague Pride a Profimedia, zdroj: Prague Pride

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...