fbpx

Loď propojila břehy Rašínova a Hořejšího nábřeží a také kulturní programy na náplavkách

Zveřejněno: 13. 7. 2020

Rašínovo a Hořejší nábřeží v Praze pomůže oživit nový pravidelný přívoz. Lidé tak budou moci cestovat mezi náplavkami po vodě rychleji. „Chceme z náplavek udělat centrum života obyvatel Prahy. Náplavky budou v těchto místech přes léto programově nabité a věřím, že si to lidé, kteří tráví léto v Praze, užijí,“ říká pražský radní pro majetek Jan Chabr.

Po mostě či po vodě

Propojení břehů Rašínova a Hořejšího nábřeží bylo jedním z cílů, se kterým do pozice kurátora náplavek letos nastupoval Petr Hozman. „Jsem opravdu velice rád, že se nám to s vedením Trade Centre Praha, radním Janem Chabrem a převozníkem pražským podařilo, a návštěvníci náplavek se budou moci propojovat nejen procházkou po zrekonstruovaném železničním mostě ale také tímto přívozem,“ uvádí Petr Hozman.

Loď s názvem Šemík poprvé odrazila od břehu v pátek 10. července v 10 hodin ze smíchovské strany.

„Hořejší nábřeží ožilo primárně otevřením kobek. Každá má svůj osobitý charakter a přívozem se cesta k prozkoumání této krásné náplavky ještě zjednoduší. Zároveň se na Hořejším nábřeží připravuje řada akcí, které budou mít nejrůznější zaměření. Mohu už teď prozradit, že se můžete těšit na výstavu v kobce 17, kterou připravuji s kolegy a Františkem Ortmanem, food akce, řemeslné trhy nebo třeba Parkour festival,“ dodává Hozman.

privoz vysehrad plakat

Loď s názvem Šemík, kterou provozuje známý převozník pražský Zdeněk Bergman, poprvé odrazila od břehu v pátek 10. července v 10 hodin ze smíchovské strany.

„Jméno lodi upozorňuje na historické souvislosti známé ze Starých pověstí českých, ve kterých se praví, že Horymírovi, vladykovi z Neumětel, zachránil kůň Šemík život, když s ním přeskočil hradby Vyšehradu. Horymír se tak dostal přes řeku Vltavu až k Neumětelům, kde hrdinný kůň Šemík skonal na následky zranění po skoku z Vyšehradské skály,“ doplňuje Bergman. Tak snad Šemík neskoná ani na Smíchově, ani pod Vyšehradem.

Související…

Léto na pražských náplavkách? Zajděte na trhy, grilovačky, dílny i výstavy
red

foto: Praha.eu, zdroj: Praha.eu

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...