fbpx

Vtipné a výstižné povídky ze života žen středního věku psala Věra Kudynová původně pro Flowee. Časem se jejich sbírka rozrostla, a tak autorka nakonec vydala knihu

Zveřejněno: 9. 3. 2020

Za účasti kmotřiček Zlaty Adamovské a Ireny Pavláskové bude v úterý 10. března v Luxoru na Václavském náměstí pokřtěna kniha Jenom pro velký holky spisovatelky Věry Kudynové. Poprvé se její texty objevily před dvěma lety na Flowee. Od začátku měly nejen u čtenářek velký úspěch, protože popisují s nadhledem někdy skoro neuvěřitelné, ale přitom zcela běžné zápletky všedního dne, které dnes zažívá střední generace dam. Nejen o knížce a o životě žen jsme se s Věrou pobavili těsně před uvedením knížky na čtenářský trh.

Popiš nám typickou „velkou holku“…

Velká holka je žena od 35 let, která už má zkušenosti. Životní eskapády ji dovedly k nechtěné nirváně, takže bere věci s nadhledem a pochopením. Umí se o sebe postarat, ale je ráda, když potká galantního prince. Nechává si otevřít dveře, poponést kufr a s úsměvem za to poděkuje.

Kde bereš náměty na povídky?

Náměty jsou úplně všude, stačí jenom pozorně poslouchat. Stačí mi jedna věta a já příběh vymyslím po svém. Hlavní je, aby měl vtipnou či překvapivou pointu. Čtenáři jsou dnes nároční, v novinách čtou jenom titulky a perexy, dlouhé texty nikoho nebaví. Tak jdu s dobou. V mých povídkách na  3 500 znaků to odsejpá!

Když se rodičům nelíbí tvůj přítel, mají ve většině případů pravdu. Až ti bude jako jim a budeš mít dceru, nebo syna, budeš to vidět dost podobně.

Třeba teď poslední námět. Jde o manželský trojúhelník, kde on nemá milenku, ale milence. Manželka se nejdřív zhroutila, ale malé děti nedají příležitost k totálnímu úprku. Pak ale zjistila, že milenec je kuchař. Takže když má matka a manželka noční, tak se exmanžel stará o děti a milenec jim všem vaří.

Velký holky mají pěkně naloženo, musí se starat o děti i rodiče…

Sendvičová generace je hodně vytížená, proto jsou i velký holky největší konzumentky antidepresiv a vína, aby vydržely. Je to těžké téma, citlivé. V povídkách proto naznačuju, že žena by měla myslet na sebe, jak to přežít a ne se zcela  zničit.

Jaké mají velké holky životní výzvy?

Většina žen touží po ideálním protějšku a ta touha neustává ani po mnoha špatných zkušenostech. Velké holky už jsou zajištěné, aspoň částečně, ale čím jsou zajištěnější, tím jsou taky náročnější. Vztah může zahájit jen krásné pominutí mysli – zamilovanost. No a pak se uvidí, jak to jde bez ní. I peníze jsou důležité, hlavně ženy-dobyvatelky musí slyšet, že to muži v kapse cinká.

pozvanka 10

Většina žen se nicméně spokojí s přiměřeným cinkotem, který muži dovolí být džentlmenem. Ženy zajímá, zda je muž šikovný, aby s ním byla zábava, a pak o nějaké společné zájmy k využití volného času. Ten může probíhat jak v meditaci, tak lezením na skály.

Jak velkou holku nejvíc potěšit?

Největší potěšení jsou zadarmo. Dovolená uplyne, zbudou jen vzpomínky a fotky, drahé auto se ojede, na nový dům si nakonec zvykneme… Potěšení je proto spíš z nejrůznějších maličkostí „na míru“. Hlavně pak to, že si na velkou holku ve správný čas vzpomene velký kluk nebo jiná velká holka.

Věra Kudynová

PR konzultantka, bývalá mluvčí předních tuzemských i zahraničních firem. Byla například mluvčí cestovní kanceláře Fischer. Na dráhu spisovatelky se vydala v roce 2006, kdy jí vyšla kniha povídek Zrcadlo v koupelně, v roce 2011 vydala knihu Má dáti dal. V roce 2020 vydává knihu Jen pro velký holky. Sama o sobě říká, že je nadšenou pozorovatelkou života a velmi pozornou posluchačkou. Krátké povídky Velký holky začala psát v roce 2017 pro Flowee. (zdroj: Nezoufalky.cz)

Pořád telefonujeme a mailujeme, když máme důvod, a díky elektronice nezapomeneme na svátky ani narozeniny. Ale něco jiného je telefonát „jen tak“, kdy se zeptáme: Jak ti je? Jsi ještě nemocná? Co pro tebe můžu udělat? Ten může přinést štěstí, na které se roky nezapomene. Myslet na druhého. To je alfa a omega.

Jakou radu by velká holka Věra Kudynová dala svému dvacetiletému já?

Užívej si život, tady a teď. A nic neodkládej. Příležitosti se neopakují. Chovej se ke všem lidem slušně, nikdy nevíš, s kým se za dvacet let setkáš a v jaké pozici. Nedělej si nepřátele, protože to ubírá energii. Pokud se ti chování rodičů zdá pošetilé, věz, že jednou budeš taky taková.

Když se rodičům nelíbí tvůj přítel, mají ve většině případů pravdu. Až ti bude jako jim a budeš mít dceru, nebo syna, budeš to vidět dost podobně jako tvoji rodiče. Jenže si to musíš vyzkoušet sama, abys příště neudělala stejnou chybu. Rodičům se omluvíš, až se kolem tvého „dítěte“ bude motat nemehlo! A ještě jedna rada: Cvič a nepřejídej se, jinak budeš tlustá.

Související…

VELKÝ HOLKY: Nářky u kartářky
Věra Kudynová

foto: Archiv Věry Kudynové, zdroj: Jenom pro velký holky

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...