fbpx

Komiksové adaptace mají v kinematografii důležité místo, kinematografie je ale daleko bohatší, říká představitel filmového Hellboye

Zveřejněno: 29. 2. 2020

Charismatický Ron Perlman, jedna z hvězd letošního festivalu Comic-Con Prague 2020, patří desítky let k hollywoodským ikonám. V dubnu mu bude 70 let a je stále neuvěřitelně aktivní. Díky své postavě, výraznému obličeji, hlubokému hlasu a hlavně stoprocentní profesionalitě a oddanosti filmu má neustále plně nabitý diář. Kromě herectví a dabingu také filmy produkuje, takže se není co divit, že už se nechce stát americkým prezidentem. Ale jako vážně... V roce 2016 ohlásil kandidaturu do prezidentských voleb v roce 2020, ale v lednu 2019 odstoupil.

„Uvědomil jsem si, že bych přišel o velice spokojený a poklidný život,“ říká Perlman, který si na nás na festivalu vyhradil pěkných sedm minut. „Miluju filmy, miluju vyprávění příběhů, a tak jsem se rozhodl, že politiku přenechám politikům a zůstanu u toho, co miluju.“

Je všeobecně známo, že se nemáte zrovna rád s Harvey Weinsteinem, hollywoodským producentem a jedním z „hlavních hrdinů“ hnutí #MeToo. Jednou jste si dokonce pomočil ruku, než jste mu ji měl podat. Jaký je váš vztah k němu dnes?

Já s tím člověkem nemám žádný vztah. Absolutně žádný, nula. Ani s ním, ani k němu.

Je jasné, že je v současné době v Hollywoodu persona non grata. Co ale teď s jeho filmy? Měli bychom je dát do trezoru a zapomenout na ně?

Nemyslím si, že je možné na ně zapomenout. Weinstein je monstrum, ale filmy, které natočil, nemůžete pohřbít ani se tvářit, že neexistují. Jen je potřeba se na to dívat odděleně. Ostatně filmy, které produkoval, nejsou jen jeho dílem.

Pojďme od Weinsteina k přítomnosti. Setkáváme se na festivalu Comic-Con Prague. Komiksy a superhrdinské filmy jsou sice velmi úspěšným žánrem, někteří režiséři je ale nesnáší. Coppola a Loach o nich mluví s odstupem, Scorsese se dokonce vyjádřil, že to nejsou filmy, ale pouťové atrakce. Jaký je váš vztah ke komixům a superhrdinům?

Komiksy a jejich filmové adaptace sleduje neuvěřitelné množství lidí. A co se kritiky týče, pokud by měly být jediným žánrem právě komiksy, byl by to pro film jako fantastickou vyprávěnou uměleckou formu velice smutný osud. Protože kinematografie by měla být daleko víc než jen jednorozměrná pouťová atrakce.

perlman annaud

S Perlmanovým dvorním režisérem Jean-Jacquesem Annaudem


Kinematografie popisuje lidi a společnost ze všech možných úhlů, komiksové knihy mají ale jiný účel – ty mají hlavně bavit. Jsou skvělé a ve filmové historii je pro ně vyhrazeno čestné místo. Bylo by ale velmi nezodpovědné, kdybychom se vzdali všech ostatních filmů jen proto, abychom točili samé superhrdinské a komiksové ságy.

Pro většinu návštěvníků na tomto festivalu jste Hellboy, pro mě osobně jste herec více silných rolí – Salvatore ve Jménu růže, Amoukar v Boji o oheň nebo Koulikov v Nepříteli před branami. Všechny tyhle filmy režíroval váš „dvorní režisér“ Jean-Jacques Annaud… Vídáte se ještě?

Jean-Jacques rozuměl postavám, které jsem hrál, daleko lépe než většina ostatních filmařů. Proto také postavy, které pro mě nacházel, byly jakoby ztvárněny okolo toho, co považoval za mé silné stránky.

Ron Perlman (1950)

Americký herec a dabér, host letošního festivalu Comic-Con Prague 2020. Poprvé se objevil ve snímku Boj o oheň, proslavil se filmem Jméno růže, kde hrál spolu se Seanem Connerym nebo Christianem Slaterem. Českým komiksovým a filmovým fanouškům je známý hlavně díky ztvárnění titulní role ve filmové adaptaci komiksu Hellboy.

Nikdy jsem s žádným režisérem neměl takový vztah jako s Jeanem-Jacquesem, dnes jsou z nás skvělí přátelé. Naposledy jsme spolupracovali na seriálu The Truth About the Harry Quebert Affair, vřele doporučuju.

Vy teď pracujete na filmu o Ernestu Hemingwayovi…

Ano, produkuju ho a hraju velkého papa. Je to můj vymodlený projekt, točíme na Kubě, což bylo Hemingwayovo zakázané ovoce, které bezměrně miloval. A za tu lásku a oddanost i draze zaplatil. Také hodně spolupracuju s mladými filmaři, do kin také půjde film Nightmare Alley, pro Disneyho dabuju Pinocchia… Je toho opravdu dost!

Nightmare Alley režíruje Guillermo Del Toro, se kterým jste v Praze v roce 2004 točil Hellboye…

Ano, a oba jsme si Prahu zamilovali. Miloval jsem procházky nočním městem, pamatuju si na všechny ty úžasné bary, do kterých jsme chodili… Sáhnu po každé šanci, abych se zase mohl do Prahy zajet podívat. Jako například teď...

Související…

Comic-Con Prague: Dorazí Hellboy, Gimli, Superman a zřejmě i primátor
Zdeněk Strnad

foto: Autor a Profimedia, zdroj: Comic-Con Prague 2020

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...