fbpx

Rozhovor s Pavlem Renčínem, ředitelem Comic-Conu Prague, a Zdeňkem Hřibem, primátorem Prahy a velkým komiksovým fandou, který festivalu poskytl záštitu a hercům bude dělat průvodce

Zveřejněno: 5. 2. 2020

Ron Perlman, John Rhys-Davies, Brandon Routh, Danny John-Jules. Že vám ta jména nic neříkají? A co takhle Hellboy, Gimli, Superman, Kocour? Tyhle všechny (a spoustu dalších) uvidíte na festivalu Comic-Con Prague, který se odehraje v pražské hale v O2 Universum. Program začíná už v pátek 7. února ve 14.00 a potrvá až do neděle do večera. Comic-Con Prague získal kromě řady hvězd také záštitu Zdeňka Hřiba. To je aktuálně postava primátora Prahy. Právě primátora a ředitele festivalu jsme se ptali nejen na jejich zálibu v komiksech. 

Pavel Renčín, ředitel festivalu Comic-Con Prague

Co je vlastně Comic-Con a co bude specifické na jeho české "mutaci"?

Comic-Con vychází se zahraničního konceptu akce pro fanoušky komiksu a obecně fantastiky. Vznikl už v sedmdesátých letech minulého století v americkém San Diegu a postupně se rozšířil do mnoha zemí světa. V našem podání půjde o velkou a pestrou akci, která nabídne návštěvu hollywoodských herců z oblíbených filmů a seriálů, setkání s českými i zahraničními komiksovými scénáristy a kreslíři, kupu fanouškovského programu spojeného kolem oblíbených univerz, jako jsou Star Wars, Star Trek, Hra o trůny, Avengers, DC a další.

pavel rencin lagardere 2 760x455

Pavel Renčín: Způsobů, jak si užívat výletů do lidské fantazie, je čím dál tím víc...


Nabídne ale i literární program a návštěvu spisovatelů, videoherny s počítačovými hrami a možností zapojit se do turnajů, velkou deskohernu s deskovými hrami, cosplayovou scénu s cosplay hvězdami a vlastní soutěží a další doprovodný program, v němž se představí třeba orchestr filmové hudby, budou probíhat diskuze s tvůrci filmů a podobně.

To téma je pro vás nějak osobní, vyvíjelo se v čase nebo jde o nějaký pokus?

To téma je mi už od počátku blízké, protože jsem sám jako spisovatel různé menší cony už před patnácti lety navštěvoval. Náš spolupořadatel Vašek Pravda je v podstatě nejzkušenějším českým organizátorem conů a jeho Festival Fantazie oslaví v příštím roce už 25 let. Když za mnou přišel, jestli bychom nezorganizovali společně akci s evropským přesahem, přišlo mi to jako skvělý nápad.

Já bych se označil za nadšeného laika. Mnohem víc než v komiksech svištím na literatuře, filmech, videohrách a sem tam stihnu i seriál.

Naše firma Active NoLimits má velké zkušenosti s produkcí, ročně odbavuje kolem 150 klientských i hudebních eventů. Spojili jsme tedy zázemí a profesionalitu velké mediální firmy s mnohaletou zkušeností pořadatele fantasy akcí a uspořádali první český Comic-Con.

Už víte, jestli bude letošní Comic-Con jednorázová akce, nebo je to první ročník?

Comic-Con Prague plánujeme jako pravidelnou akci. A doufáme, že se stane každoročním svátkem nejen českých fanoušků fantastiky.

Jak bude program na Comic-Conu probíhat? Říkal jste, že aktivit tam bude až dost...

Program akce poběží v podstatě nonstop po tři dny asi ve dvanácti sálech, takže je těžké ho jednoduše popsat. Hlavními kategoriemi budou každopádně diskuze a focení s herci, hvězdami komiksu a cosplaye, fanouškovský program s besedami, autogramiády, veletržní program s možností projít si stánky a něco pěkného si koupit, pak tu bude artist alley, kde budou umělci prodávat svá dílka, videoherní program s představováním her a turnaji, spisovatelský blok, který vyvrcholí v neděli na Humbook Stage, a mnoho dalšího. Ladit se bude do poslední chvíle. Takže aktuální program vždycky najdete na stránkách Comic-Conu.

Na které hvězdy byste fanoušky nalákal? 

Největšími hvězdami budou americký herec Ron Perlman, známý fanouškům třeba z filmů Hellboy nebo Zákon gangu, Brandon Routh známý jako Superman nebo ze seriálu Arrow, John Rhys-Davies, kterého znáte jako Gimliho z Pána prstenů, Casper Van Dien z Hvězdné pěchoty nebo třeba Danny John Jules známý jako Kocour z Červeného trpaslíka... No a další herci. Ze spisovatelů pak přijede třeba mistr městské fantasy Ben Aaronowich.

Už jste to naznačil, ale jaký je váš osobní vztah ke komiksu?

Já bych se označil za nadšeného laika. Mnohem víc než v komiksech svištím na literatuře, filmech, videohrách a sem tam stihnu i seriál. Způsobů, jak si užívat výletů do lidské fantazie, je čím dál tím víc a snad ani nejde stíhat všechny.

Na co vy osobně se nejvíc těšíte?

Nejvíc těším na to, až bude ta frenetická příprava za námi a konečně se otevřou brány prvního českého Comic-Conu. A pevně doufám, že se nám povede předčit očekávání. 

Zdeněk Hřib, primátor Prahy

Jaký je váš osobní vztah ke komiksům? Co jste měl rád jako dítě a které máte nejraději teď? 

Jako dítě jsem měl rád Čtyřlístek, různé kousky z "ábíčka" a hlavně Arnala od Káji Saudka. Teď je díky mým dětem u nás doma zase v kurzu Čtyřlístek.

zdenek hrib profimedia 0410841847

Zdeněk Hřib: Samozřejmě chci fotku s Kocourem z Červeného trpaslíka!

V poslední době nemám bohužel na čtení skoro čas, ale bavila mě například steampunková Girl Genius a silně parodický Order of the Stick. Z komiksových záporáků pak u mě vede jednoznačně Joker.

Comic-Con má vaši záštitu. Co může městu takový festival přinést? Slávu, peníze, kontakty? 

Jde mi o to, aby Praha žila, aby si každý návštěvník mohl vybrat z bohatého kulturního programu to svoje a aby sem turisté nejezdili jen za levným pivem. Comic-Con proto beru jako skvělou příležitost, jak ukázat Prahu v jiném světle.

Na co se vy osobně nejvíce těšíte?

Na setkání s legendárním Kocourem z Červeného trpaslíka Danny John-Julesem a Gimlim z Pána prstenů Johnem Rhays-Davisem. Velmi se také těším na cosplayovou linii – především na blok cosplayerů věnujícím se Hře o trůny.

Vy se na chvíli stanete průvodcem, hvězdám festivalu budete ukazovat naše město. Kam je zavedete?

V plánu je ukázat jim krásy Prahy z míst, na která se jen tak člověk nedostane. Takže se podíváme například na střechu Lucerny. Nemineme ale ani osvědčená místa, jako je Staroměstská mostecká věž.

S kým si chcete udělat selfíčko?

No tak jistěže s Kocourem! Hrozně mu závidím jeho životní styl, kdy si potřebuje za den desetkrát zdřímnout, aby měl dost energie na hlavní spánek dne. Občas bych se rád inspiroval.

Související…

Herec David Nykl: Dobrý estébák, pak dobrý agent. Protiklady mě přitahují
Zdeněk Strnad

foto: Comic-Con Prague a Profimedia, zdroj: Comic-Con Prague 2020

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...