fbpx

Vznikající umělecké centrum otevře na jaře 2021. Už nyní však láká na svůj Facade Project

Zveřejněno: 10. 2. 2020

Výstavy méně známých i začínajících talentů, vzdělávací akce pro děti i dospělé, ale také knihovna či "book lounge". To všechno nabídne návštěvníkům nové centrum umění Kunsthalle Praha, jež vzniká na Klárově. A přestože se otevření plánuje až na květen 2021, budova už nyní upoutává kolemjdoucí uměleckými projekty na své fasádě. V současnosti je zde k vidění instalace Lehkost od ukrajinské umělkyně Aliony Solomadiny.

Nový umělecký a kulturní prostor vzniká proměnou bývalé Zengerovy transformační stanice.    „V průběhu letošního června bude ukončena hrubá stavba a na konci roku 2020 by měla být rekonstrukce zcela hotová. Poté se budou postupně vracet některé zrestaurované prvky, které byly ze stavby dříve vyjmuty,“ říká mluvčí Kunsthalle Praha Martina Zátorská.

Nové i zapomenuté

V Praze už nyní existuje mnoho státních i soukromých institucí, které se Kunsthalle přibližují. V čem tedy bude toto centrum jiné? „Chceme přinést na místní kulturní scénu další možnosti, podporovat mimo jiné i začínající umělce, objevovat zapomenutá jména a otevírat neprobádaná témata v mezinárodním kontextu. Tematickými i autorskými výstavami budeme představovat společně středoevropské a mezinárodní umění. Vytvoříme mezioborový program, ve kterém se propojí umění 20. a 21. století s literaturou, hudbou, filmem, vědou a architekturou,“ říká Zátorská.

kunsthallepraha visualization 2 media

Před budovou na Klárově se nově objeví i lávka


Samotné výstavní sály nabídnou prostor o rozloze 1 300 čtverečních metrů. Součástí objektu však také bude kvalitní restaurace, kavárna s výhledem na Pražský hrad a takzvaný book lounge, kde budou návštěvníci relaxovat a vstřebávat své zážitky z výstav.

Součástí programu budou mimo jiné také vzdělávací akce pro děti i dospělé. Konkrétní téma prvního výstavního projektu zůstává podle Zátorské zatím v utajení. „Můžeme jen zmínit, že inspirace částečně vychází z historie budovy, kde kdysi pulsovala elektřina.“

Umění na fasádě

V současnosti láká budova návštěvníky skrze originální umělecká díla, která zobrazuje alespoň na fasádu objektu. Cyklus Facade Project navazuje na dřívější záměr umístit na fasádu budovy čtyři světelné kinetické plastiky sochaře Zdeňka Pešánka, na který nakonec nedošlo. Zatím se tedy na budově vystřídal například projekt TransFormace od Federika Díaze, reflexní nápis řeckého umělce Antonise Pittase nebo monumentální plátno Exit the Loop od Adély Součkové.

Aktuálně se tedy mohou kolemjdoucí kochat dílem Lehkost od ukrajinské umělkyně Aliony Solomadiny. „Tvorba Solomadiny nás oslovila, proto jsme ji požádali o spolupráci. Světelný nápis Lehkost je součástí jejího tvůrčího projektu City of Forms, jehož cílem je nacházet nové typografické formy inspirované architekturou a životem v různých městech světa. Jsme rádi, že Prahu si tato umělkyně spojila s lehkostí,“ doplnila Zátorská.

Související…

Pařil s Warholem i Jaggerem. Nakonec Robert Vano dohnal mraky nad Prahou
Natalie A. Rollko

foto: Kunsthalle Praha, zdroj: Kunsthalle Praha

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...