fbpx

Zakladatelé a pořadatelé plesu manželé Jiří a Kateřina Duškovi popisují, jak vlastně vznikl nápad a proč je návštěva plesu nejen společensky prospěšná, ale také užitečná

Zveřejněno: 31. 1. 2020

V sobotu 1. února proběhne třetí ročník Českého plesu, jedné z nejstylovějších a nejprestižnějších událostí plesové sezóny. Jako již tradičně se celá akce odehraje v secesních kulisách pražského Obecního domu, které eventu propůjčují nezaměnitelnou atmosféru.

„Posláním plesu je zprostředkovat hostům naprosto výjimečný zážitek, který okouzlí všechny jejich smysly,“ vysvětlují s úsměvem zakladatelé a zároveň pořadatelé plesu manželé Jiří a Kateřina Duškovi. A dodávají, že návštěvníci i letos stejně jako v minulých ročnících přispějí zakoupením vstupenky na filantropické účely.

„Český ples není jen zábava, ale také způsob, jak pomoci tam, kde je potřeba. Pomáhat je pro nás samozřejmostí,“ říkají. Že má jejich aktivita smysl, je více než zřejmé. V loňském roce se jim podařilo vybrat 630 tisíc korun, které putovaly do Nadačního fondu Veroniky Kašákové, organizace, která podporuje chovance dětských domovů, kteří se vracejí do společnosti. S manželi Duškovými jsme si povídali nejen o jejich charitativních počinech, ale i o tom, jak se zrodila myšlenka Český ples uspořádat.

Kde vlastně ten nápad vznikl?

Jiří: Všechno se to zrodilo  po debatě s našimi klienty o společenských akcích, tanci a tanečních v domově seniorů. No a klienti se tehdy divili, že tu vlastně není Český ples, a přitom budeme slavit 100 let republiky.

Osobně se nejvíc těším na vystoupení dýdžeje, které bude až na konci. To už z nás opadne napětí a užijeme si to.

Kateřina: Takže takový okamžitý nápad. A vzhledem k tomu, že bylo nějakého pátého listopadu 2017, přičemž plesy probíhají v lednu a únoru, tak to byl i nápad velmi bláznivý. Podařilo se. Možná asi jako v přísloví "hloupý sedlák, velké brambory".

cesky ples 2

V minulých letech šel výtěžek plesu na Nadační fond Veroniky Kašákové. Kam letos vybrané peníze poputují?

Kateřina: Letos se budeme snažit i s pomocí ostatních aspoň částečně pomoci z našeho pohledu hrdinům Markovi, Filipovi a Nikole, kteří trpí vzácnými druhy onemocnění.

Kolik času vlastně zaberou přípravy?

Jiří: Čas asi ani nevnímáme, všechno strašně letí. V sobotu končí jeden ročník a od pondělí myslíme na další. Největší nápor je přitom poslední měsíc.

Kateřina: Myslím, že se nám obecně podařilo udělat ples, kde se naši návštěvníci cítí jako skuteční hosté. A pokud se někde cítíte hezky, tak se ráda vracíte. A to je nakonec asi i důvod, že se vstupenky prodávají dobře, i když cena není nízká.

Takže už na dramaturgii plesu není co vylepšovat?

Jiří: Pořád je co vylepšovat. Vždycky nás napadne, co příště udělat lépe a co už nedělat vůbec. Je pravda, že "kdo nic nedělá, nic nezkazí", ale to nám nějak nejde.

Stejně jako v minulých ročnících proběhne na plese dražba luxusních předmětů. O jaké půjde tentokrát?

Kateřina: Letošní dražba je vlastně určena zejména pro pány, jelikož dražené předměty udělají radost hlavně ženám. Briliantový náramek, diamantový náhrdelník a šaty od známého návrháře.

Český Ples (1. 2. 2020, Obecní dům)

Na letošním Českém plese se opět objeví hvězdy české, ale i zahraniční scény. Vystoupí zde britský talentovaný zpěvák Danyl Johnson, který byl finalistou X-Factoru ve Velké Británii. Zazpívá zde ale třeba také Hana Zagorová a další čeští umělci. Po půlnoci vystoupí legendární kapela Olympic v čele s Petrem Jandou. Celým večerem bude doprovázet BOOM!BAND kapela Jiřího Dvořáka, která hrála společně s legendami, jako je Karel Gott, Lucie Bílá apod.

Je nám velkou ctí, že máme důvěru našich partnerů, dnes si troufám říct i přátel, kteří nám pomáhají. Snad tady můžu poděkovat šperkařským firmám Nia Czech & Slovak, INBAR a jmenovitě módnímu návrháři Osmanymu Laffitovi.

Takže šperky a móda, kdo je ale zodpovědný za výběr hudební složky, která je na plese vlastně asi nejdůležitější?

Jiří: Zodpovědný jsem asi nejvíc já. A osobně se nejvíc těším na vystoupení dýdžeje, které bude až na konci. To už z nás opadne napětí a užijeme si to. Ne, vážně, těším se na všechny, proto jsem si je vybral... 

Podílíte se i na spoustě dalších akcí. Dokážete říct, co je vaše "srdcovka"?

Kateřina: Aktuálně asi divadelní hra Zatmění. Ukazuje problematiku Alzheimerovy choroby a věřím, že po zhlédnutí může pomoci lidem. Třeba i vám, vašim blízkým i všem ostatním. Protože pokud pochopíte, můžete pomoci.

Související…

Jak Dáša Zázvůrková doveslovala k vlastnímu albu plnému devítek
Michaela Šedo

foto: Český ples, zdroj: Český ples

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...