fbpx

Štědrý večer bude štědřejší, když nadělíte dárky, které neskončí druhý den v popelnici. A zabalené mohou být třeba v novinách. A večeři? Tu nevyhazujte

Zveřejněno: 23. 12. 2019

Z Vánoc se staly svátky nekontrolovatelného konzumu a plýtvání. Odpadkové koše po jejich skončení přetékají obaly, foliemi, levnými rozbitými drobnostmi od různých přepravních firem, a dokonce i nechtěnými dárky, starým oblečením (které nahradilo nové) a hračkami, které opět nahradily ty nové, jež půjdou do popelnic příští rok.

Nemusíme se na tom nutně podílet. S trochou plánování a kreativity dokážeme drasticky snížit množství odpadu i o svátcích. Zároveň také přestaneme zatěžovat naše domovy hromadou nepotřebných věcí, svá těla zbytečnými toxiny a ulehčíme i planetě. Množství odpadu lze snížit u slavnostní hostiny, dárků nebo i během vánočního úklidu. Inspirujte se a snižte negativní dopad vánočního šílenství na životní prostředí pomocí následujících tipů. 

1. Společně strávený čas či ekodárek

Darujte namísto materiálního daru společně strávený čas. Zkuste třeba naplánovat výlet, vybrat kurz vaření nebo třeba tance. U materiálních darů si vždy dobře promyslete, zda se jedná opravdu o věc, kterou obdarovaná osoba potřebuje, nebo zda skončí mezi nevyužitými věcmi (případně v oné popelnici).

Pokud si nejste jisti svou kreativitou, zúčastněte se třeba nějakého workshopu, který vám pomůže s inspirací.

Pořízením třeba stylové lahve na pití, krabičky na svačinu, znovupoužitelných sáčků na ovoce a zeleninu, voskovaných ubrousků či dřevěných cestovních příborů zase podpoříte své blízké v ekologickém chování.

2. Doživotní záruka

Při nákupu dárků myslete na kvalitu a doživotní záruku. Při vybírání elektrospotřebičů si nejprve zjistěte, jak dobře je možné je opravit. Místo kupování nové věci také můžete zkusit něco rozbitého opravit. Nebo nechat opravit, pokud si netroufáte sami.   

3. Vyrobte dárek sami

Využijte nepotřebný materiál jako zdroj nových věcí. Pokud si nejste jisti svou kreativitou, zúčastněte se třeba nějakého workshopu, který vám pomůže s inspirací. Pár takových pořádá v Praze pod vedením kvalifikovaných lektorů například uskupení Greenpeace. Naučíte se zde například to, jak vyrobit sešit, tričko nebo přáníčko. V rámci akce proběhne také swap, tedy výměna oblečení, knih, hraček a dalších drobností, která také pomáhá k omezení konzumu.

4. Darujte poukaz

Poukazy mohou dlouhodobě přispívat ke snižování odpadu. Pokud chcete šetřit přírodu na druhou, pořiďte například vouchery do obchodů, jež nabízejí zboží bez obalu, nebo do second handů.

Zabalte dárky do papíru, který již máte doma. Nabízí se pro to zejména barevné magazíny nebo velké fotokalendáře.

Lidé, kterým nic nechybí, mohou mít radost z toho, když darujeme něco jejich jménem těm, kteří to opravdu potřebují – místo na přespání pro lidi bez domova, kozu pro rodinu v Burundi nebo školní tašku pro děti ze sociálně znevýhodněných rodin. Obecně prospěšné organizace nabízejí spousty možností.

5. Alternativní obaly na dárky

Zabalte dárky do papíru, který již máte doma. Nabízí se pro to zejména barevné magazíny nebo velké fotokalendáře z předešlých let. Ideální jsou také látkové sáčky, voskované ubrousky nebo krabičky od šperků, jež mohou být použity po dobu několika let.

vanoce darek 1572639478

Alternativní obal? Nemusíte ho vyhazovat, občas se dá i vyprat


Mnoho dárků jde také přendat do sklenic, různých tubusů nebo starých krabic. Alternativou k čajovým svíčkám v jednorázových obalech mohou být skleněné nádoby na opakované použití. Pořídit také můžete stojan na svíčky, který můžete používat v průběhu celého roku.  

6. Uklízejte šetrně

I při úklidu můžeme šetřit odpadem a zároveň i chemií. Vzdejte se desinfekčních prostředků, osvěžovačů vzduchu, jednorázových utěrek, speciálních čisticích prostředků na trouby a chemických čističů odtoku. Hladké povrchy dostanou vánoční lesk i pomocí utěrek s mikrotenovými vlákny, vody a octa místo chemie. Anebo prostě neuklízejte vůbec. Alespoň se nepředřete.  

7. Přírodní dekorace

Přírodní materiály, jako jsou šišky, chrastí, břečťan, větvičky či sušené pomeranče a jablka, vypadají krásně. A navíc jsou kompostovatelné. Pro duch pravých Vánoc nemusíte kupovat pokácené stromky, které jsou k nám často dovážené ze zahraničí. Nemusíte kupovat ani plastové, které nelze recyklovat. Řešením může být pořídit si stromeček v květináči. Ten vám může vydržet i několik let. 

8. Schovávejte vánoční ozdoby

Schovávejte si barevnou, třpytivou a světelnou vánoční výzdobu a používejte ji každý rok. Háčky na ozdoby by neměly zůstat na vánočním stromě, když ho likvidujete – i ty totiž můžete použít znova.  

9. Naplánujte si vánoční menu

Naplánujte si dopředu nákup na štědrovečerní večeři a množství přizpůsobte počtu osob. Na nákup si vezměte přepravky a sáčky na ovoce a zeleninu na opakované použití. Nemusíte také nutně péct 20 druhů cukroví, které se nakonec stejně vyhodí. Stačí pár druhů, zato si na nich dejte záležet. 

10. Dejte večeři druhou šanci

Jídlo, které vám zbude ze štědrovečerní večeři, hned nevyhazujte, ale uschovejte v lednici či mrazáku. Například v Rakousku skončí podle spolkové země Štýrsko potraviny za 150 milionů eur ročně v koši, pětina z toho ve výši 30 milionů eur právě o Vánocích. A to už je velká škoda.

Do budoucna chce město zbytky využívat pro bioplynové stanice, které je přemění na biometan. Ten je pak možné využít jako palivo pro městské autobusy. 

I když se jídlo definitivně zkazí, nebo už ho opravdu nepůjde nijak zpracovat, přece jen možná nebude muset skončit v klasické popelnici. Pražský magistrát totiž spustil letos v prosinci pilotní projekt na svoz gastroodpadu. Sem patří všechny možné kuchyňské zbytky včetně kostí nebo prošlých potravin. Ve vybraných domech tak budou moci lidé po dobu jednoho roku zdarma třídit zbytky jídla, které jinak vyhazují. Obsah popelnic pak Pražské služby podle mluvčího budou svážet do biolinky. Do budoucna chce město zbytky využívat pro bioplynové stanice, které je přemění na biometan. Ten je pak možné využít jako palivo pro městské autobusy nebo jiná vozidla.

Magistrát chce také přimět veřejnost, aby kromě plastu, papíru, skla či kartonu, třídila i rostlinný bioodpad. Od Nového roku bude také třídění bioodpadu pro Pražany o polovinu levnější. Doteď si lidé mohli zaplatit svoz rostlinného odpadu u jedné ze čtyř společností, které v Praze službu zajišťují. Od ledna 2020 si může hnědou popelnici na rostlinné zbytky objednat vlastník nemovitosti přímo u města, a to s padesátiprocentní slevou. Součástí tohoto opatření je však i významné zvýšení poplatku za svoz komunálního odpadu, které Pražané znatelně pocítí. Netřídit bude zkrátka čím dál nevýhodnější.

Související…

Jak zbavit město odpadu z potravin? V Číně pomáhají američtí švábi
Lucie Osmanská

foto: Shutterstock, zdroj: Umwelberatung

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...