fbpx

Pro úspěch loňské akce se nákupní centrum rozhodlo na Štědrý den opět připravit vánoční oslavu pro osamělé lidi. Potenciální hosty můžete nominovat i vy

Zveřejněno: 18. 12. 2019

Ne každý z nás má možnost oslavit Vánoce v kruhu svých nejbližších přátel a rodiny. Minulý rok se proto 24. prosince po zavírací době v obchodním domě Westfield Chodov poprvé podávala speciální vánoční večeře. Ke štědrovečerní tabuli tehdy zasedla zhruba čtyřicítka lidí, kteří si vánoční veselí podle svých představ zkrátka nemohli dovolit, nebo by doma zůstali sami. Letos se chystá Westfield akci zopakovat, a to rovnou pro sto lidí.

V loňském roce, kdy se konal první ročník, byl tématem Vánoc na Chodově kultovní britský film Láska nebeská. „Zákazníkům jsme v duchu snímku nabídli mnoho doprovodných aktivit. Protože se ale hodně věnujeme CSR aktivitám a komunitám kolem našeho centra, chtěli jsme udělat ještě něco, co by myšlence filmu, který je hlavně o setkávání, dostálo ještě trochu jinak,“ řekla Flowee Petra Valentová, marketingová ředitelka Wesftield Chodov.

Vánoční atmosféru by zde rádi zprostředkovali hned stovce hostů, kteří by jinak Štědrý večer neslavili nejspíš vůbec.

Proto se v krásně nazdobeném obchodním centru plném vánoční atmosféry rozhodl jeho tým zorganizovat speciální štědrovečerní večeři pro osamělé a sociálně slabé. „Doufali jsme v různorodou komunitu příchozích, což se opravdu povedlo. Přišly babičky i děti, lidé z azylových domů, maminky samoživitelky a mnoho dalších lidí se zajímavými příběhy. Sešlo se i několik dobrovolníků, kteří si s hosty povídali nebo si hráli s dětmi. Několik lidí se zastavilo alespoň na chvíli pozdravit,“ popisuje Valentová. Všichni si užili dobrou večeři, příjemné posezení, živou hudbu a drobný program včetně nečekané návštěvy Vladimíra Kratiny a Haliny Pawlowské.

Vánoce pro všechny

Podle Valentové byly reakce na loňskou akci velmi pozitivní. „Mnoho lidí velmi děkovalo a přislíbilo účast i letos,“ říká. Po loňské povedené premiéře jsou ambice centra pro letošek zase o něco větší. Vánoční atmosféru by zde rádi zprostředkovali hned stovce hostů, kteří by jinak Štědrý večer neslavili nejspíš vůbec. Z loňské zkušenosti také vyplynulo, že vůbec největším oříškem je samotné oslovení hostů, pro které je celá akce určena. Problém osamělých lidí totiž často spočívá i v tom, že o jejich samotě tuší jen jejich nejbližší okolí. Sousedé od vedle, pečovatelky nebo třeba jen poštovní doručovatelé.

U stolu se sejde stovka lidí s různými osudy, z různých komunit a prožijí večer společně.

„Přihlásit se ke štědrovečerní večeři může každý. Finální stovku hostů pak náš tým vybere v závislosti na konkrétní situaci každého z nich. U stolu se pak sejde stovka lidí s různými osudy, z různých komunit a prožijí večer společně. S pozváním hostů nám může pomoci i veřejnost,“ vysvětluje Marcela Hrdličková, ředitelka Westfield Chodov.

Kromě tradiční české hostiny, na jejíž přípravě se podílí i několik dobrovolníků, čeká na hosty ve Westfield Chodov stejně jako loni také hudební a zábavní program. Pod stromeček Ježíšek symbolicky nadělí i několik dárků od partnerů akce a nájemců nákupního centra.

chodov vanoce 4

Štědrovečerní večeře se podává přímo mezi obchůdky centra


Jak už bylo řečeno, hosty může být náročnější shánět, než by se mohlo zdát. Pokud tedy máte nějaký vlastní tip na nominaci osamělého člověka či bezdomovce, můžete ho zaslat na emailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo prostřednictvím facebookového profilu centra. Na stejné kontakty se také můžete obrátit v případě zájmu o dobrovolnictví či o firemní partnerství akce.

Související…

Jak bojovat s osamělostí? Nejšťastnější lidé už na to přišli
Lucie Osmanská

foto: Westfield Chodov, zdroj: Westfield Chodov

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...