fbpx

Zuzana Dražilová organizuje první ročník filmového festivalu, kam chce sezvat dětské tvůrce z celého světa a ukázat, že i generace Facebooku a YouTube může být kreativní. Teď se festival draží na Startovači

Zveřejněno: 13. 11. 2019

Filmovou producentku Zuzanu Dražilovou už nebavilo pořád dokola poslouchat řeči o tom, jak jsou dnešní mladí lidé závislí na telefonech, že nic nedělají a že jim chybí kreativita. Během svého působení ve filmové branži se totiž vždycky setkávala s talentovanými teenagery a dnešní mladí prý podle ní nejsou žádnou výjimkou. Aby to dokázala i ostatním, rozhodla se letos v Praze uspořádat první mezinárodní filmový festival zaměřený na tvorbu teenagerů, který nazvala Teenfilmfest. Chce se tak pokusit nabourat mýtus, že předchozí generace byly v něčem lepší než ta současná.

První ročník Teenfilmfestu proběhne v kině Světozor o víkendu 14. a 15. prosince. Promítat se budou filmy vytvořené dětmi a mládeží ve věku 8 až 21 let. Pořadatelům jde především (ale nejenom) o to, představit české mládeži úspěšné filmy, které vyrobili jejich vrstevníci v různých zemích světa. Festivalový program je tedy sestaven z filmů, které pocházejí nejen z evropských zemí, ale také z Kanady, USA, Jižní Ameriky nebo třeba z Pákistánu.

Hlavní hvězdou bude talentovaná režisérka a kameramanka Morgana McKenzie z kanadské Ottawy, která natočila svůj první film ve 12 letech.

Mladí čeští tvůrci, ale i profesionálové z filmové branže budou mít možnost setkat se s tvorbou svých "kolegů" z celého světa, mohou se seznámit a vyměnit si zkušenosti. A zároveň pořadatelé chtějí ukázat i výběr filmů, které natočili začínající čeští filmaři.

film camp

Mladí filmaři ze Cinema Campu z léta 2019


Na Teenfilmfestu proběhnou dvě premiéry celovečerních filmů profesionálních filmařů pro mládež, přičemž hlavní hvězdou bude talentovaná režisérka a kameramanka Morgana McKenzie z kanadské Ottawy, která natočila svůj první film ve 12 letech. Zajímavosti a ukázky tvorby budou postupně zveřejňovány na festivalovém Facebooku.

Přispějte i vy

Producentka festivalu Zuzana Dražilová má po ruce menší tým nadšených organizátorů, kterým ale chybí to zásadní – peníze. Proto Zuzana dala na své příjmení a projekt zadala na Startovač, kde se na něj snaží sehnat podporu. Přispěvatelé si mohou vybrat z řady odměn – od akreditace na celý festival až třeba po možnost účasti na filmařském workshopu. Mladí tvůrci budou na festivalu soutěžit o přízeň poroty celkem v pěti hlavních kategoriích podle žánru filmu a dále ve třech podkategoriích podle věku. O výběru a ocenění filmů bude rozhodovat porota složená z filmových profesionálů a známých osobností.

Součástí festivalu je i prezentace dalšího projektu Zuzany Dražilové Okno do světa. Jde o filmové workshopy pro děti z dětských domovů.

Na programu spolupracují pořadatelé partnerských zahraničních festivalů, jako jsou Reel Youth Film Festival nebo Toronto Youth Shorts Film Festival v Kanadě, dánský The Next Film FestivalLahore International Children’s Film Festival v Pákistánu, irský Fresh Film FestivalCamera Zizano v Řecku, britský FANS Youth Film Festival nebo International Youth Film Festival ve Španělsku.

tff 2019

Součástí festivalu je i prezentace dalšího projektu Zuzany Dražilové Okno do světa. Jde o filmové workshopy pro děti z dětských domovů. Na festivalu budou mít hlavně mladí možnost přičichnout k filmařině a dokumentaristice na workshopech nazvaných Dílna mladých dokumentaristů, Profesionální youtuber a Začínající rozhlasový reportér. Proběhnou také autogramiády, besedy s hosty a mladými úspěšnými filmaři.

Související…

Film může vyřešit problém. Šmejdi jsou důkaz, říká šéf festivalu Jeden svět
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Teenfilmfest

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...