fbpx

Markéta Lukášková se vypravila na přednášku City Survival. A dopadlo to velkým poučením s malou intimní pointou

Zveřejněno: 17. 10. 2019

Když za mnou kamarádka přišla s tím, abych se s ní vydala na přednášku s názvem Urban Survival – Jak uniknout z kolabujícího města, okamžitě jsem si představila partu bláznů, co každým dnem očekávají zombie apokalypsu, a někde v krytu pokrytém maskáčovinou o tom zapáleně vykládají dalším. Jenže realita byla trochu jiná. Píšu "jenže", protože my dnes vůbec nepotřebujeme zombie apokalypsu k tomu, abychom byli z minuty na minutu takzvaně v prdeli.

Přednášející byli dva – Amar Ibrahim je zakladatelem školy přežití Outdoor survival a metodám, jak přežít, se věnuje už 15 let. Druhým byl Martin Vaňo, ten se tématice apokalypsy věnuje přes 20 let. Pořádá postkatastrofické larpy a pomáhá organizovat festival Junktown.

Vyvedena z blackoutu

S první půlkou svojí představy o přednášce jsem se moc nespletla, opravdu se konala ve zvláštním prostoru v rozpadajícím se areálu, který vypadal, jako když vedle něj před týdnem bouchl Černobyl, jen s tím rozdílem, že v budově je bar, kde si můžete koupit občerstvení. Záchody nesplachovaly, organizátoři odmítli sdělit, zda je to náhoda, nebo součást přípravy na kolaps systému. Na místě bylo i hodně maskáčoviny a já už si pomalu brousila svou sarkastickou tužku.

Je zajímavé zkusit vymýšlet, co všechno vlastně člověk k přežití potřebuje, a pak se doma podívat, jestli těmi věcmi vůbec disponuje.

Jenže pánové mě hned na začátku přednášky vyvedli z omylu. Žádnou zombie apokalypsu nečekají, nic takového se prostě nestane, ale velmi pravděpodobně se stane něco mnohem jednoduššího. Přijde blackout. Prostě vypne proud. A to ne tak, že vám doma nebude svítit v obejváku světlo, budete si muset zapálit svíčku a za pár hodin se to zas nahodí. Stane se to v celý Praze nebo třeba v celý republice. Nepůjde internet, banky, bezpečnostní systémy, elektřina, nic.

Co asi s sebou?

V takový situaci jsme ještě nikdy nebyli, ale existuje spousta studií o tom, co se s lidma v následný panice a nastupujícím běsu děje. Pud sebezáchovy se neptá. Jak tedy lze být na takovou situaci, která vůbec nepatří do kategorie sci-fi, připraven? Mít dobře sbalené zavazadlo. Léky, jídlo, filtr na vodu, izolace tepla, křesadlo, energetický zdroj... Těch věcí je strašně moc a sama jich vyjmenuju sotva deset. Je ale rozhodně zajímavé zkusit vymýšlet, co všechno vlastně člověk k přežití potřebuje, a pak se doma podívat, jestli těmi věcmi vůbec disponuje.

Nejuniverzálnější pomůcka k přežití v divočině je menstruační tampón.

Je dobré vědět, jak v přírodě přefiltrovat vodu, aby byla pitná, kde ji vůbec hledat (ždímat mech nebo si obalit nohy látkou a šlapat v ranní rose. Ano, sběr vody může být i zábava!), jak si postavit přístřešek, jak vydržet v teple a suchu a jakou zbraň u sebe mít.

Zajímavé je začít uvažovat, co byste v případě kolapsu dělali. Zabarikádovali se doma? Vyběhli směrem na Zbraslav? Podle přednášejících se většina lidí, kteří se touhle tematikou zabývají, kloní k variantě utéct z města pryč. A pak, v přírodě, už záleží jen na vašich schopnostech a na tom, jestli jste si do batůžku sbalili koberec, umyvadlo a plesový šaty, anebo něco, co vám pomůže pár dní vydržet.

Univerzální zachránce

Z přednášky jsem si odnesla naprosto revoluční zjištění: Nejuniverzálnější pomůcka k přežití v divočině je menstruační tampón. „Tampón totiž skvěle saje tekutiny!“ bylo nám řečeno a asi nás to mělo fascinovat. Ovšem ženská část publika se pouze ušklíbla, zato pro muže je tato informace stejně šokující jako ta, že vložky se lepí na kalhotky a ne na vagínu. Nicméně musím uznat, že tampón je opravdu zázrak. S jeho pomocí jde totiž rozdělat oheň i přefiltrovat vodu a taky ucpat krvácející ránu. Když máte tampon, máte oheň, když máte oheň, máte uhlíky, ty fungujou zase jako filtr na vodu a dají se i jíst jako živočišný uhlí, když vám je špatně.

Aby se člověk doopravdy naučil přežít v přírodě bez klasických vymožeností moderní doby, na to je samozřejmě jedna hodinová přednáška málo. Je to téma, kterému se tito nadšenci věnují roky, absolvují týdny v divočině a sami na sobě testují, co všechno je možné. K něčemu to ale dobré je – uvědomíte si, že to teploučko a pohodlíčko, ve kterém si žijeme, není žádná samozřejmost, že se všechno může během minuty zhroutit a že krabičku tampónů je dobré mít neustále u sebe.

Související…

Přišel jejich čas? Jak se preppeři chystají na globální katastrofu
Ivan Verner

zdroj: Urban Survival

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...