fbpx

Nedostatečná legislativa a týrání. Na to v Praze upozorní největší pochod za práva zvířat 1 fotografie
Podobné pochody za práva zvířat se konají po celém světě. Toto je březnová demonstrace v Londýně

V sobotu 17. srpna se bude za práva zvířat pochodovat i v Praze. Akce je součástí celosvětové kampaně The Official Animal Rights March

Zveřejněno: 1. 8. 2019

Vyspělost společnosti se prý pozná podle toho, jak je v ní zacházeno se zvířaty. Ta naše má ale v tomto směru stále co dohánět. V sobotu 17. srpna na to upozorní velký pochod za práva zvířat nazvaný The Official Animal Rights March, který se zároveň pravděpodobně stane největší událostí tohoto druhu v celé české historii.

„Reálně očekáváme kolem dvou tisíc lidí, ale myslím, že existuje mnohem větší potenciál, a záleží na tom, jak se nám povede o akci informovat,“ řekla Flowee Tereza Vandrovcová, mluvčí organizace Otevři oči, která v České republice tuto akci zastřešuje. Kromě Prahy, která celosvětovou akci podpoří poprvé, proběhne událost současně v desítkách měst po celém světě včetně Londýna, New Yorku, ale pochodovat se bude i na Costa Rice či v Nepálu.

Nedostatečné zákony

The Official Animal Rights March se staví proti druhové nadřazenosti a jeho ideálem je prosadit budoucnost bez zneužívání zvířat. „Na rozdíl od minulosti už bezpečně víme, že zvířata jsou citliví a inteligentní tvorové. Jejich zabíjení a konzumace přitom již dnes nepředstavuje evoluční výhodu. Živočišná výroba je naopak jednou z příčin klimatické krize a obrací se proti nám samotným. Jde o pouhý zvyk a tradici, kterou je možné překonat, podobně jako jsme překonali otroctví nebo potlačování ženských práv,“ říká Tereza, která se oblastí práv zvířat zabývá už víc než deset let.

Dřív by bylo nemyslitelné, aby se na půdě parlamentu řešily etické otázky týkající se zabíjení zvířat, aby si poslanci pouštěli záběry z kožešinových farem.

Cílem pochodu je nejen vyjádření nesouhlasu s násilím a utrpením, kterého se lidé na zvířatech dopouští, ale také upozornění na zcela nedostatečnou legislativu v oblasti týrání. „Náš spolek denně obdrží průměrně kolem pěti až deseti nových případů týrání zvířat. Kvůli současné legislativě ovšem není možné pachatele těchto zrůdných činů efektivním způsobem postihovat. Novelu, která tento stav měla změnit, však ústavněprávní výbor nedávno zcela 'vykostil', když ponechal výše trestních sazeb na stávající, zcela nedostatečné úrovni,“ uvedla Tereza Plicka, předsedkyně organizace Hlas zvířat.

Za zvířata i planetu

Přestože jsme z hlediska celospolečenské změny stále spíš na začátku cesty, téma ochrany zvířat začíná být podle Vandrovcové bráno mnohem vážněji. „Dřív by bylo nemyslitelné, aby se na půdě parlamentu řešily etické otázky týkající se zabíjení zvířat, aby si poslanci pouštěli záběry z kožešinových farem, nebo aby byla uspořádána odborná konference o právech zvířat na akademické půdě, jako se to stalo v uplynulých letech,“ vyjmenovává Vandrovcová.

Akce, kterou podpořily téměř všechny české organizace působící v oblasti ochrany a práv zvířat, začne 17. srpna v 11.30 na Klárově.

Na popularitě získává také vegetariánství a veganství, které je motivováno nejen snahou nepodílet se na utrpení zvířat, ale také být zodpovědnější k životnímu prostředí. Podle OSN má živočišná výroba na svědomí 14,5 % produkce skleníkových plynů, což je víc než celosvětová doprava (13 %). Autoři studie, která byla v roce 2018 publikována v časopise Nature, proto doporučují lidem v bohatých zemích snížit konzumaci masa o 90 % a naopak navýšit konzumaci luštěnin, ořechů a semen, má-li zůstat úroveň globálního oteplení pod 2 °C.

Akce, kterou podpořily téměř všechny české organizace působící v oblasti ochrany a práv zvířat, začne 17. srpna v 11.30 na Klárově. Odtud se průvod vydá přes Mánesův most a Staroměstské náměstí až na horní část Václavského náměstí, kde bude zakončen proslovy zástupců organizací působících v oblasti ochrany zvířat. Finále akce pak proběhne v parku na Pankráci, kde na akci plynule navážou již tradiční Veganské hody s koncertem.

Související…

Zachrání vegani planetu? Je jich málo a třetí svět se těší na maso
Zdeňka Musilová

foto: Profimedia, zdroj: Otevři oči

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...