fbpx

Berlín je podle žebříčku druhým nejlepším "vegan friendly" městem. Praha je devátá

Zveřejněno: 25. 5. 2019

Počet veganů v posledních letech neustále roste. A spolu s tímto trendem roste i počet podniků a obchůdků, kde si můžete veganské jídlo přímo dát, nebo k němu nakoupit ingredience. Trendem žije i Berlín. Veganskou gastronomii ve městě provozuje okolo 80 kaváren, snack barů a restaurací. Ale ani Praha nezahálí. Tady naleznete asi 40 adres podniků, které jsou, řekněme, "vegan friendly". Mimochodem, asi nejznámější veggie blog Happy Cow umístil v žebříčku světových metropolí Top vegan friendly cities in the world 2018 Berlín na druhé (po Londýně) a Prahu na deváté místo ve světě. Kam tedy v Berlíně a Praze vyrazit?

První veganská mensa

Že je Berlín, co se týče rostlinné stravy, trochu dál, ukazuje nedávný počin, který se dotkne hlavně studentů. Třiadvacátého dubna se jim na Technické univerzitě Berlín otevřela první veganská mensa nazvaná Veggie 2.0. K tomuto účelu byla přestavěna bývalá kavárna v přízemí budovy v Hardenbergstraße 34, která nabízí moderní design se spoustou skla, lampiček, křesel a salonek, kde studenti mohou sedět s notebookem. Klasická studentská jídla tu tedy nenajdete.

Kuchařky mají na celý rok připravených 350 čistě veganských receptů.

Zato si můžete dát například sekanou z dýně a chia semínek, asijskou zeleninu z woku, curry z čočky nebo saláty všeho druhu — vše bez masa, sýrů, vajec, mléka a dalších živočišných surovin. Kuchařky mají na celý rok připravených 350 čistě veganských receptů. Denně se očekává okolo 500 návštěvníků, a to nejen z řad studentů. Pozor, do klasické mensy, která je o patro výše, zavítá průměrně okolo 4 500 studentů denně.

Veganské okružní jízdy

Spojení veganských zážitků se zajímavostmi ve městě – to je cílem Vegan Tours Berlín. S touto "rostlinnou cestovkou" navštívíte například Urban Farming Garden, tedy farmářské trhy, veganské obchody nebo se můžete setkat s lidmi z různých neziskovek, jež pečují o udržitelnost. Buď se můžete přidat ke společným termínům s dalšími veganskými turisty, nebo si domluvit průvodce pouze pro sebe.

ajuverd 3

Už 17. června můžete v Černé labuti ochutnat veganské dobroty od Garyho Wrighta


Protože tu není prostor vyjmenovat všechny skvělé veganské podniky ve městě, můžeme doporučit stránky Vegan Berlín, kde se o rostlinném městě dovíte vše podstatné.

I Praze je veganům blaze

Jedním z nejznámějších a už vlastně i tradičních podniků pro milovníky rostlinné stravy je v české metropoli globální veganský řetězec Loving Hut. Tahle značka má po celém světě přes 200 restaurací a ani v Praze žádná pobočka nezklame. A najdete jich tu hned sedm.

V pondělí 17. června od 17 hodin proběhne v pražské Art & Event Gallery v Černé labuti tradiční ájurvédská večeře s přednáškou.

Komu jeden podnik nestačí, tomu i Praha nabízí "vyhlídkové rostlinné jízdy". Agentura Veggie Tours Praha poskytuje většinou čtyřhodinové výjezdy po vegetariánských a veganských podnicích naší metropole. Začínají vždy na náměstí Republiky a v ceně 2 000 korun je návštěva čtyř restaurací a také vřelé doporučení různých obchodů se zdravou stravou.

veggie chlebicek x

I v Praze si můžete zajít na skvělé veganské jídlo, nebo se ho naučit i vařit


My můžeme ještě snad doporučit největší veganský supermarket v Česku s čistě rostlinnou stravou, kosmetikou a ekodrogerií s více než 6 000 druhy produktů. Obchod si říká World Vegan a najdete ho v Černé labuti, tedy hned vedle té Bílé.

Veganské vaření

Pokud si chcete zpestřit jídelníček, poznat nové suroviny a postupy, pak je dobré zkusit kurzy veganského vaření. Jedny z nejlepších (alespoň podle naší zkušenosti) pořádá Pavel Ovesný.  Pozná se to i podle toho, že má na kurzech dost často plno. Ale pokud si je zamluvíte dopředu, měli byste si je pak užít.

Související…

2018: Rok, kdy si i masožraví Američané oblíbili veganský fast food
Tereza Hermochová

Kouknout pod ruce ale můžete i jinému skvělému veganskému kuchaři. V pondělí 17. června od 17 hodin proběhne v pražské Art & Event Gallery v Černé labuti tradiční ájurvédská večeře s přednáškou. Hlavní roli budou tentokrát hrát "muži, kteří se nebojí experimentovat". Ájurvédskou kuchyní provede jako obvykle Gary Wright. Jeho hostem bude Jiří Štift, spolumajitel a šéfkuchař atraktivní restaurace Sia. Další nejen pražské, ale i české restaurace a podniky, kde si dáte skvělé veganské jídlo, najdete třeba na webu Vegmania.

foto: Noviny a novinky Praha/Berlín, zdroj: Noviny a novinky Praha/Berlín

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...