fbpx

Největší potravinářské firmy hlásí raketový růst zájmu o rostlinnou stravu

Zveřejněno: 7. 2. 2018

Zajímá vás, proč stále více lidí přechází na vegetariánskou a veganskou stravu? Tento trend se týká sportovců, celebrit a čím dál víc i běžných lidí. Přitom strava vylučující maso, mléčné výrobky nebo vejce byla až donedávna považována pouze za módní výstřelek.

Na vegetariánskou, veganskou nebo rostlinnou dietu bylo pohlíženo jako na zvláštní nebo extrémní. Byla spíš spojená s dobou hippies a s různými ekoaktivisty. Bezmasá jídla byla přitom obyčejně hůře dostupná a ne vždy chutná. To se však začíná měnit.

Rostlinná strava jako trend

Dnešní třicátníci jsou hlavní hnací silou tohoto celosvětového trendu. Veganské hnutí je podporováno nejen známými osobnostmi, ale i celosvětovými společnostmi, jako je například Google, ale také zeměmi, mezi něž patří i Čína. A tento trend podpory neustále vzrůstá. Výkonný šéf mateřské společnosti Googlu Alphabet Eric Schmidt loni na podzim vystoupil na podporu rostoucího veganského hnutí. Doslova uvedl, že přichází veganská revoluce. Dodal, že odklon od živočišných produktů směrem k rostlinným je "trendem v budoucnosti číslo jedna".

Podle jedné z nejvýznamnějších světových poradenských společností zabývající se potravinami a restauracemi Baum+Whiteman bude rostlinná strava hlavním trendem roku 2018. Navíc i Nestlé, největší potravinářská společnost na světě, předpovídá, že poptávka po rostlinných potravinách bude nadále růst.

Další společnost, mezinárodní doručovatelská online služba Just Eat se sídlem v Británii, považuje veganství za špičkový spotřebitelský trend pro rok 2018, a to kvůli 94% nárůstu objednávek zdravé výživy v jejích pobočkách. Podle americké společnosti GrubHub spotřebitelé nakupovali v první polovině roku 2017 o 19 % více veganských potravin, než tomu bylo v první polovině roku 2016.

shutterstock 620329952

Veganskou stravu propaguje i Čína. Hlavně kvůli zdraví obyvatel.

Čtěte také:

Zamořují vzduch víc než auta. Čína omezila chov prasat o 50 milionů
Farmář-vegetarián: Vzdal se milionu, aby zachránil stádo krav
Vegani a bílkoviny: Je rostlinná strava dostatečně výživná?

Další důkazy?

Vyhledávací údaje z Google Trends ukazují zásadní celosvětový nárůst zájmu o veganství od roku 2004 do roku 2018. Mezi top země se řadí Izrael, Austrálie, Kanada, Rakousko a Nový Zéland. V posledních třech letech bylo v USA identifikováno o 600 % více veganů. Podle výzkumné společnosti GlobalData se v roce 2014 pouze 1 % spotřebitelů ve Spojených státech označilo za vegany, v roce 2017 to již bylo celých 6 %.

Ve Velké Británii se počet veganů zvýšil o 350 % ve srovnání se statistikami před deseti lety. V Portugalsku se podle společnosti Nielsen vegetariánství zvýšilo o 400 % v posledních deseti letech. Popularita rostlinné stravy roste po celé Asii. Nové stravovací pokyny vydané čínskou vládou vyzývají obyvatele, aby snížili spotřebu masa o 50 %. Výzkum předpovídá, že veganský trh v Číně vzroste mezi lety 2015 a 2020 o více než 17 %. V Austrálii zase vzrostl počet vyprodukovaných veganských výrobků o 92 % mezi lety 2014 a 2016.

Proč lidé preferují rostlinnou stravu

O rostlinné stravování se zajímá stále více lidí. Tento posun je podle odborníků ovlivněn řadou faktorů. Zaprvé internet usnadňuje šíření informací. Lidé se také více zajímají, odkud pocházejí jejich potraviny a jak se zpracovávají. Zadruhé si lidé stále více uvědomují přínosy ovoce a zeleniny a na druhou stranu zdravotní dopady konzumace masa a živočišných produktů.

Světová zdravotnická organizace například spojuje zpracované maso (slanina, šunka a další) s rakovinou. Podle studie americké Národní akademie věd by globální snížení spotřeby masa mezi lety 2016 a 2050 mohlo zachránit až osm milionů životů ročně, ušetřit 31 miliard dolarů díky snížení nákladů na zdravotní péči a také zásadně zpomalit změnu klimatu.

foto: Shutterstock, zdroj: FoodRevolution

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...